09/02/2011

Lisístrata belga

2 min
L'acte reivindicatiu de na Marleen sembla inspirat en l'obra d'Aristòfanes.

Publica l'ARA que les dones dels líders polítics belgues han iniciat una vaga de sexe per tal d'obligar els seus esposos a formar govern. Segons la notícia, que desconeixia, es veu que Bèlgica "va celebrar eleccions anticipades el 13 de juny i encara no ha format un govern estable". Marleen Temmerman, senadora del partit socialista flamenc, és la inductora de la vaga. Les senyores dels francòfons i els flamencs no mantindran cap tipus de relació sexual fins que no s'arribi a un acord. "Si totes ens posem d'acord -ha declarat la ingènua Marleen- en l'abstinència sexual, estic convençuda que podrem aconseguir que les negociacions avancin més ràpid. Ja se sap què pensen els homes sobre aquestes coses".

Suposo que na Marleen, que a la foto no sembla una màquina del sexe com ara jo, però que, en canvi, es veu llegida, es deu haver inspirat en el clàssic d'Aristòfanes: Lisístrata .

L'obra explica això, justament. Un grup de dones d'Atenes, comandades per la gran Lisístrata, decideixen fer vaga de sexe per forçar els mascles a acabar amb la guerra del Peloponès. La decisió no és fàcil, perquè aquestes heroïnes de l'any 412 abans de Crist són de natural voluptuós i no saben si podran passar sense la carn d'olla dels seus esposos. Ho dic finament per si estan llegint aquesta plana en horari protegit, tot i que, dient-ho finament, traeixo les intencions de l'autor, que no escatima delicioses porcades, a l'obra. No en va, segles després, el text va despertar l'interès cinematogràfic del nostre Francesc Bellmunt. Haig de dir que na Lisístrata i les seves amigues, el que procuren, per mor d'una major efectivitat, és fer allò que se'n diu l'escalfabraguetes. No sé si les admirades amigues belgues també s'hi deuen estar dedicant.

De tota manera, i sense que sembli que no valoro l'esforç d'aquestes santes, jo diria que potser pequen d'ingenuïtat. Van començar la vaga en cap de setmana, cosa que valoro, perquè no es pot negar que és realista. M'imagino que els polítics francòfons i flamencs deuen ser com els de la resta del món i durant la setmana no deuen fer gaire ús del matrimoni amb les seves senyores. Si haguessin començat abans-d'ahir, a la pràctica, la vaga no es notaria fins d'aquí tres dies. "Jo avui no vindré a dormir, que inauguro una fàbrica de pinsos francòfons". "Jo demà arribaré tard, no m'esperis desperta, que inauguro un tablao flamenc".

Però em sembla tendre que es pensin que no oferint sexe als marits tindran èxit. Per tenir-lo, haurien hagut de comptar amb el concurs de les amants, en el cas dels polítics heterosexuals amb doble vi da, i amb el dels amants, en el cas dels polítics homosexuals amb doble vida. No vull ni pensar, perquè la Marleen té to tes les meves simpaties, que aquests homes vegin en aquesta vaga una llum al final del túnel i que la constitució del Parlament belga s'eternitzi durant anys, amb la consegüent burla francesa.

stats