Publicitat
Publicitat

TOVALLONSNEGRES

Radicalment radicals

Josep Antoni Duran i Lleida ha dit, en aquesta carta setmanal que publica a internet, aquestes paraules a propòsit de Raül Romeva: “ Hi haurà, com a mínim, tres candidats d’esquerres radicals: el de la CUP, el que resulti de l’entesa d’ICV-Esquerra Unida-Podem i el de CDC-ERC i entitats independentistes. Increïble, però cert!”

Radical vol dir “pertanyent a l’arrel”. Però, aplicat a l’àrea que ens ocupa, vol dir (cito el DIEC) “que canvia del tot, de dalt a baix, una cosa, com és ara, en política, les institucions establertes”. En aquest sentit, Duran té tota la raó. Tots tres candidats citats, cada un a la seva manera, volen canviar de dalt a baix el que està establert. En Raül Romeva, per exemple, vol que Catalunya deixi de pertànyer al regne d’Espanya per esdevenir, per fi, independent.

Per a en Duran, suposo, radical és un insult. O, si més no, és una amenaça cap a la gent d’ordre. “Aquests són radicals”, diem. “Uns radicals han cremat un contenidor”, expliquem. Els radicals es contraposen als moderats, que sí que fan les coses amb seny. Se suposa que els radicals són els arrauxats i els moderats els assenyats.

Però som al 2015 i no podem seguir funcionant com al 1940. Llavors, es podia ser catalanista teòric, comunista teòric, adúlter teòric, nudista teòric. Ara no. Ara, qui es defineix com a catalanista, comunista, adúlter o nudista vol exercir. En té l’obligació. La tebior, el fer la viu-viu, el nedar i guardar la roba van ser bons abans, quan no hi havia gaire a fer excepte la dissidència clandestina. Ara reclamem fets i canvis. No acceptem que les coses siguin així perquè sempre han sigut així. No voler tenir rei, no voler seguir sent espanyol per força, no voler estar casats amb qui no ens estima no ha de ser només un desig eteri. Tenim l’obligació de ser radicals perquè la vida és molt curta i no gaire lògica. Només qui ho té tot es pot permetre el luxe de ser moderat.