21/02/2012

Semiesclavatge i tracte humà

2 min

L'ARA publicava ahir una d'aquestes notícies que de tant en tant llegim sobre prostitució i explotació. La fiscalia acusa José Moreno, l'amo de diversos bordells a les terres de Girona (em sembla que es deien Edén i Eclipse), de ser el cap d'una xarxa que explotava noies del Brasil, a les quals aplicava condicions "lleonines". Ell, de la seva banda, diu que no. Que s'ha portat "humanament" amb elles, i nega haver-les tingut "en condicions de semiesclavatge". Sempre es repeteixen aquestes paraules quan es parla d'un cas d'aquests.

Ja entenem el fiscal quan diu això de les condicions "lleonines". Les condicions lleonines en un contracte -ho acabo de buscar al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans - signifiquen que una de les dues parts (ja es poden imaginar quina) té uns avantatges desorbitats respecte a l'altra. Però què entenem quan en José Moreno diu que va portar-se humanament i que no tenia les noies en condicions de semiesclavatge? Què vol dir portar-se "humanament" amb una noia (a qui li fas de macarró)? Potser molt, però potser no gaire cosa, segons com es miri. Que pot anar a fer un pipí quan en té? Que si està malalta no haurà d'anar a treballar? Que no rep pallisses? Que l'alimentes, que no la violes, que pot dormir vuit hores ininterrompudament, que no l'amenaces de matar la seva família? Que du una dieta equilibrada? Que de tant en tant pot fer als pares una trucada de cobrament a destinació?

I què vol dir semiesclavatge ? En què es diferencia el semiesclavatge de l'esclavatge pur i dur? Que el semiesclau no rep pallisses o no està encadenat com l'esclau? El semiesclau té una tarda de festa a la setmana o potser fins i tot i un dia sencer mentre que l'esclau no en té cap? El semiesclau potser es pot vendre a un altre amo com l'esclau, però rebrà alguna petita part del salari que guanyi? El semiesclau creu que un dia, quan pagui el deute, serà lliure? És això?

stats