Publicitat
Publicitat

TOVALLONS NEGRES

Tossudament dialogants

A la ràdio entrevisten el polític Ramon Espadaler per parlar de la posició del seu partit, Unió Democràtica de Catalunya, en això que en diem “el procés”. L’Espadaler parla dels que, com ell, són catalanistes però no independentistes, i deixa anar aquesta frase: “Som tossudament dialogants”.

Ser vegetarià vol dir ser algú que no menja carn per diversos motius. Ser vegeterianista, en canvi, deu voler dir que, posats a fer, prefereixes les verdures, però com que no pots (ni gosaries) triar restaurant, allà on toqui demanaràs graellada de verdures i amanida. I si no n’hi ha, et faràs fotre i menjaràs carn, però dialogaràs perquè la propera vegada n’hi hagi. De la mateixa manera, ser catalanista però no ser independentista vol dir, suposo, estimar Catalunya i voler que Catalunya, així com la seva llengua pròpia i dansa ritual, continuï existint. Però per garantir això no voldràs l’estat propi. Dialogaràs.

Es pot dialogar, sí. Es pot perdre el temps de qualsevol manera. Es poden fer salts endavant, o allò tan català de pensar que qui dia passa any empeny. Però, per dialogar de veritat i que el diàleg serveixi, s’ha d’estar en igualtat de condicions amb l’oponent. Si l’oponent mana més que nosaltres, si l’oponent té la paella pel mànec, el diàleg s’acabarà quan a ell li plagui i de la manera que li plagui. Es dialoga amb una parella, es dialoga amb un amic, es dialoga amb un tertulià. En aquest cas tots dos dialogadors exposen les seves raons, que valen el mateix. Sí que es pot dialogar amb un segrestador per mirar de fer-li deixar la pistola, però, en última instància, el segrestador té la pistola. Tossudament dialogants? I tant. Per dialogar amb un ens tan poc dialogant com l’estat espanyol cal una tossuderia a prova de Job. Noteu, per cert, la referència bíblica, tan Unió style, a l’home que va empassar-s’ho tot amb aquella santa paciència. Santa paciència que va inspirar un llibre bíblic, però que avui en dia seria una carta web.