19/01/2012

La incorrecció

2 min

Llegim la notícia del pallasso mexicà per a adults (es diu Platanito) que va fer una broma sobre uns nens morts en una escola bressol que es va cremar el 2009. Platanito té un programa de monòlegs a la tele. I en un dels monòlegs feia burla del fet que en el lloc on hi havia aquesta escola bressol ara hi havia un -i aquesta era la broma- "Kentucky Fried Children ".

Com que, naturalment, s'ha muntat un bon cacau, l'actor s'ha disculpat, ha demanat perdó a les famílies dels nens i s'ha justificat amb aquest argument: qui deia aquestes paraules no era ell, sinó el personatge de Platanito, que és un personatge "incorrecte".

Crec que mai no hi haurà una definició de comèdia millor que la que sempre se cita i que s'atribueix a Woody Allen: "Comèdia és tragèdia més temps". Hom pot fer broma, si en té ganes, del foc de Roma provocat per Neró, però hom no pot fer broma de l'incendi del càmping dels Alfacs, perquè l'incendi de Roma és un episodi històric i l'incendi dels Alfacs encara no. Hom potser podria fer broma del Titanic , però hom no pot fer broma de l'accident del Costa Concordia (perquè hi ha hagut morts). Hom pot fer broma sobre els nens que va matar Herodes però no se li acudirà fer broma sobre la nena de cinc mesos que va morir a mans del seu padrastre fa uns dies. Hi haurà qui no hi estigui d'acord, però, en tot cas, fer broma sobre el càmping dels Alfacs, l'accident del Costa Concordia o aquests nens morts no és una qüestió d'incorrecció. La incorrecció és l'excusa dels pallassos dolents i dels articulistes tòpics. Quan algú t'explica que és "incorrecte" (i et demana perdó, per ser "tan" incorrecte) val més arrencar a córrer. M'agrada la gent que traspassa els límits, m'agrada la gent que fa burla d'ella mateixa, etcètera. Però s'ha de ser molt curt per voler fer riure burlant-se d'un fet que encara fa plorar.

stats