Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Admeten que Ester Quintana va perdre l’ull per una arma policial

La defensa d’un dels mossos ho reconeix en una vista

L’advocada d’un dels dos Mossos d’Esquadra acusats per les ferides i la pèrdua de l’ull esquerre d’Ester Quintana ha admès que la responsabilitat va ser de la policia. “Aquestes lesions van ser produïdes per l’impacte d’un objecte que va sortir d’una arma policial”, va dir Olga Tubau, representant legal del subinspector dels Mossos acusat per les ferides que va patir Quintana durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. Ho va dir dimecres en una vista a l’Audiència sobre unes proves addicionals que reclama, segons ha pogut confirmar l’ARA.

És la primera vegada que, per part de la defensa dels agents i de l’entorn del Govern, s’admet que va ser un projectil policial el que va fer que Quintana perdés l’ull. L’advocada de l’altre mosso acusat, l’escopeter, no va desmentir a la vista que l’origen de les ferides fos policial, com tampoc no ho va fer l’advocat de la Generalitat, que no va demanar la paraula per contradir-ho, segons ha confirmat a aquest diari l’advocada d’Ester Quintana, Laia Serra. Aquest diari ha intentat reiteradament posar-se en contacte amb Tubau, però no ha volgut fer comentaris.

Tot i que les bales de goma van quedar prohibides arran de l’escàndol d’Ester Quintana i d’altres casos semblants, per part del Govern i dels Mossos d’Esquadra no s’ha reconegut mai que li causessin la pèrdua de l’ull. Ara, gairebé al final de la instrucció del cas, les advocades dels agents intenten tornar a “sembrar dubtes” sobre el tipus de projectil que va ferir Quintana, segons explica Serra.

El jutge d’instrucció ja va concloure que la ferida l’havia causat una pilota de goma, i Serra assegura que ho han corroborat pèrits que no només són oftalmòlegs reputats, sinó també els únics metges de l’Estat que han curat ferides de bales de goma. “Un projectil de foam pot causar lesions com la pèrdua d’un ull i fer molt de mal, però no pot rebentar-te mitja cara, com li va passar a l’Ester”, assegura Serra.

Tot i això, les defensores dels agents van demanar el novembre del 2014 una sèrie de proves per intentar reforçar la versió que les ferides les hauria pogut causar un projectil viscoelàstic. D’entrada, el jutge les va descartar, i al desembre van presentar un recurs per insistir-hi. Les advocades dels dos agents intenten ara posar en dubte l’arma que va causar les ferides a Quintana i, per tant, la identitat dels agents que les haurien causades. És l’última estratègia de la defensa.

La vista de dimecres a l’Audiència era perquè les parts personades en el procés poguessin exposar els seus arguments a favor i en contra de les proves, però quan ningú no s’ho esperava, amb el procés d’instrucció a la recta final i pendent gairebé només d’aquest recurs, l’advocada del subinspector va reconèixer la responsabilitat policial en les lesions.

El cas Quintana va causar la dimissió del llavors director general dels Mossos, Manel Prat, que havia defensat que les ferides les havia causat un objecte que no tenia res a veure amb el dispositiu policial. L’exconseller d’Interior Felip Puig va mantenir la mateixa versió, i el seu successor, Ramon Espadaler, va insistir que aquella nit no s’havien disparat bales de goma.

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT