Publicitat
Publicitat

Atrapades entre la prostitució i l’expulsió

La màfia xinesa de Barcelona va guanyar 10 milions en un any amb el tràfic de dones

La Guàrdia Civil les ha “alliberades” però ara tenen un problema doble: les vint víctimes de la xarxa xinesa de tràfic de dones desarticulada dimarts a Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet s’enfronten a un procés d’expulsió perquè van entrar a Espanya sense tenir els papers en regla. ¿Això vol dir que les expulsaran? No necessàriament. Tenen més opcions, com ara denunciar els seus captors, però segurament la més senzilla serà continuar com fins ara: irregulars. La seva situació és “complicada”, segons han explicat a l’ARA fonts de l’ONG que les ha informat de la seva situació.

El comandant de la Guàrdia Civil Daniel Baena va admetre ahir que les dones són víctimes per partida doble. D’una banda, de la xarxa mafiosa que les explotava, i, de l’altra, dels “rigors de la investigació”. Ho va dir en una roda de premsa amb el general Ángel Gozalo i amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per escenificar la victòria que significa el cop per a ells: 18 detencions, incloent-hi la del líder, a qui els Mossos ja havien arrestat el 2011 per un cas semblant. El grup, segons la Guàrdia Civil, va guanyar deu milions d’euros l’últim any traficant amb entre quinze i vint immigrants cada mes, a 30.000 euros per cap. També duien alguns homes i els feien treballar per a ells o els explotaven.

Segons Baena, a les dones, que forçaven a prostituir-se, en principi ja se’ls ha obert un expedient perquè no tenen permís de residència ni de treball, però, “si la víctima vol desvincular-se de l’organització, es pot quedar”.

La màfia xinesa, formada per membres d’una mateixa família, les havia dut a Barcelona enganyades, sense dir-los que un cop a la ciutat els reclamarien més diners i que haurien de prostituir-se per pagar el deute, o amagant-los les condicions en què ho farien. Una hora amb elles costava 60 euros, i una bona part dels diners eren per a l’organització.

El deute

El principal problema que tenen ara les dones és que el deute amb la màfia no ha desaparegut. I, si bé s’ha desarticulat el grup mafiós que operava a Barcelona, la branca de la Xina està intacta i pot continuar amenaçant les famílies. A més, les dones tenen l’expedient d’expulsió, que podrien frenar si demanessin un “període de restabliment i reflexió”, com preveu la llei. Però això vol dir que haurien d’admetre que són víctimes d’una xarxa de tràfic de persones, i és difícil que ho vulguin fer. Segons l’ONG que les ha ateses, per ara no n’hi ha cap que s’hi hagi acollit.

Amb l’expedient d’expulsió obert, les dones podrien continuar lliures però en situació irregular, mentre intenten pagar el deute que arrosseguen. En aquests casos, com que hi ha indicis que són víctimes de tràfic, no les acostumen a enviar directament a un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), segons l’ONG, però si les aturen en un control policial hi poden acabar.

Els cossos policials també podrien determinar, per la seva banda, que són víctimes de tràfic, sense que elles ho hagin de confessar, sempre que durant la investigació haguessin acumulat proves per demostrar-ho. Però si aquest fos el cas, ja no s’haurien obert els expedients.

Visibilitzant l'assetjament sexual