MWC, DESENA EDICIÓ A BARCELONA
Misc 03/03/2015

Conversar amb el mòbil, el gran repte pendent del sector

Els nous ‘wearables’ encara no brillen al congrés

i
Enric Borràs
3 min
Mòbils, tauletes i wearables encara són els protagonistes del Mobile World Congress tot i l’impuls de l’internet de les coses.

BarcelonaEl 80% dels usuaris xinesos de telèfons intel·ligents volen controlar-los amb la veu, com va explicar ahir a Barcelona -i en xinès- el conseller delegat de ZTE, Adam Zeng. L’home que està al capdavant d’una companyia que ja ha venut 600 milions d’aparells va presentar-hi l’Smart Voice Alliance, en la qual col·laboren amb la multinacional nord-americana Nuance, especialitzada en reconeixement de veu. “Els smartphones controlats per veu entraran en la pròxima fase de desenvolupament el 2015” , va dir Zeng.

La majoria dels telèfons de gamma alta ja tenen sistemes de reconeixement de veu, com Ok Google, d’Android; Siri, d’Apple, o Cortana, de Microsoft. ZTE ja va fer un pas més amb l’Smart II, que reconeix quin usuari li parla i accepta ordres de veu directament per a les aplicacions. Amb l’Smart III, que acaben de presentar i que també inclou un escàner de retina, s’espera que vagin més enllà. Per la seva banda, la nova versió de Cortana, que arribarà amb el Windows 10, aprendrà els gustos i preferències de l’usuari, li recordarà quan té vols o sopars reservats i fins i tot serà capaç de fer-li bromes, o això és el que promet Microsoft, tot i que al Mobile World Congress encara no demostra què podrà fer.

Els wearables també necessitaran que millorin les capacitats dels diferents sistemes operatius per entendre ordres parlades i per conversar d’una manera natural amb els usuaris. Sense entendre la veu és difícil fer funcionar aparells amb pantalles especialment petites d’una manera intuïtiva.

‘Wearables’

Empreses com Huawei, HTC, Acer i LG han presentat nous models de wearables que busquen convèncer els canells dels compradors. LG ho fa amb dos rellotges: un amb Android, que com altres de semblants necessita estar vinculat a un telèfon, i l’altre amb un sistema operatiu propi que és un telèfon per si sol i que inclou un botó de pànic que trucarà a un número preestablert.

Huawei ha afegit a la cursa dels wearables un model que recorda molt un rellotge clàssic. Controlarà constants vitals mentre mostra notificacions de correus electrònics i missatges. Mentrestant, HTC va presentar Grip, una polsera quantificadora per a esportistes amb GPS i pantalla flexible. I Acer va mostrar la Liquid Leap+, amb sistema operatiu propi i compatible amb Android, Windows i iPhone. Aquests models s’afegeixen, sense aportar cap novetat important, als wearables de Motorola, Samsung, Asus i altres, que de moment tenen vendes discretes i que esperen que Apple Watch dispari el sector.

Encara que els Samsung S6 i S6 Edge són les estrelles del Mobile World Congress, s’han presentat més aparells, com els nous Lumia 640 i 640 XL de Microsoft, que costaran entre 139 i 219 euros, pensats per a la gamma mitja-baixa, de moment sense Windows 10, tot i que s’hi podran actualitzar així que estigui disponible -en principi aquest 2015 mateix-. Els nous Lumia presenten batalla en el terreny on molts Android es mouen millor: el de telèfons assequibles però amb bones prestacions -el model més gran, l’XL, té una pantalla de 5,7 polzades-. La presentació es va fer ahir a primera hora, eclipsada per la música a tot volum de l’expositor de Sony, on es va presentar el Sony Xperia M4 Aqua, de gamma mitjana, i la tauleta Z4, tots dos submergibles. Entre altres propostes més exòtiques destaca el xinès Gionee Elife S7, que promet una bateria rècord en un xassís de 5,5 mil·límetres.

Fins i tot Ikea s’ha afegit a la febre del congrés i va anunciar que a l’abril vendrà tauletes de nit, llums i escriptoris que carregaran sense cables els aparells que s’hi posin al damunt.

stats