Publicitat
Publicitat

Crespo nega els “sobres” i que afavorís un mafiós rus

L’exalcalde de Lloret i exdiputat de CiU diu al judici que el tracte amb Petrov era pel bé del poble

L’exalcalde de Lloret de Mar i exdiputat de CiU Xavier Crespo va negar ahir que rebés regals o suborns del presumpte mafiós rus Andrei Petrov a canvi d’afavorir-lo en la construcció d’un centre comercial a l’antiga plaça de toros. “Sobres amb bitllets, quins bitllets? Ni un sobre, ni un bitllet per a aquest alcalde!”, va dir Crespo, gairebé cridant, quan el fiscal Fernando Bermejo l’interrogava, en la primera vista del judici del cas Clotilde. Bermejo li demanava si el llavors president del club d’hoquei de la població, Joan Perarnau, recollia sobres amb xecs al despatx de Petrov per ordre seva.

L’empresa que dirigia Petrov, Developement Diagnostic Company SL (DDC), va pagar 180.000 euros al club d’hoquei de Lloret i 90.000 euros al club de futbol. Crespo i els altres acusats van assegurar ahir que eren patrocinis completament legals, mentre que el fiscal manté que eren un suborn. Crespo havia sigut president del club d’hoquei, els seus tres fills hi van jugar i la seva dona n’era vicepresidenta. Un altre dels acusats, Josep Valls, llavors regidor d’Urbanisme, presidia el club de futbol i en duia el bar.

L’exalcalde es va indignar quan el fiscal va utilitzar la paraula “sobres” perquè va dir que llavors no sabia com es cobraven els patrocinis, que no era cosa seva, que en tot cas no es pagaven en efectiu -eren amb xecs- i que a causa dels programes de televisió que parlaven dels “sobres” havien dit “corruptes” als seus fills “als camps d’hoquei”. Va defensar que permetre el centre comercial afavoria Lloret perquè, a canvi, DDC va construir un equipament municipal de 1.700 metres quadrats, 400 places de pàrquing i un jardí anglès, i va urbanitzar la zona.

El fiscal manté que el tracte de favor també va servir a Petrov per evitar pagar un aval d’1,9 milions d’euros i per aconseguir una rebaixa en l’impost municipal sobre les obres que li hauria estalviat 133.754 euros.

Viatge ‘de feina’

Bermejo reclama a Crespo dos anys i mig de presó, 17 d’inhabilitació i 831.600 euros de multa pels delictes de suborn i prevaricació. Els altres acusats s’enfronten a penes tan sols uns mesos més baixes. El fiscal assegura que Petrov va concedir a Crespo regals com un rellotge de 2.200 euros i un viatge a Moscou de tres dies per a ell, la dona i el fill valorat en 5.000 euros. L’exdiputat de CiU va negar ahir que Petrov li regalés cap rellotge i va dir que a Moscou hi havia estat tan sols 17 hores per “conèixer l’empresa”. Es va queixar perquè el trajecte havia durat deu hores i va assegurar que no sabia que era en classe business perquè no hi havia un “tracte gaire diferencial”. Va declarar que s’hi havia endut la dona perquè era directiva del club d’hoquei que patrocinaven i, el fill, per no deixar-lo tot sol a casa.

A Moscou, Crespo va conèixer-hi Viktor Kanaikine, cap de Petrov i de l’empresa propietària de DDC que, al seu torn, forma part del gran holding rus Gazprom. La trama empresarial de Petrov i Kanaikine és la part més fosca del cas. Ahir Petrov només va respondre a les preguntes del seu advocat. Va negar els delictes i va dir que l’empresa mare, Gazprom, sovint fa patrocinis esportius. No en va saber posar cap exemple. A Petrov se l’ha investigat per blanquejar uns 50 milions a Espanya i, quan el van detenir, li van trobar un kalàixnikov a casa. A la fase prèvia del judici el seu advocat va dir que era víctima d’una guerra d’interessos entre els EUA i Rússia.

21D