Publicitat
Publicitat

CAS NÓOS

Cristina de Borbó, un "escut" fiscal

El notari de la trama admet al jutge que Urdangarin "venia fum"

"Ah, és un escut [davant d'Hisenda". Aquesta és la conclusió del notari contractat per la trama Nóos, Carles Masià, quan demanava per què la infanta Cristina de Borbó constava com a copropietària, amb Iñaki Urdangarin, d'Aizoon. Masià va explicar el 16 de novembre al jutge José Castro que el comptable de la xarxa societària, Miguel Tejeiro, li havia contestat assentint amb el cap: "Ells no la toquen". Aizoon és l'empresa a través de la qual el duc de Palma facturava a l'Instituto Nóos i a diversos consells d'administració. La que hauria fet servit per desviar diners públics.

La filla del rei era copropietària d'Aizoon perquè, pel sol fet que hi constava el seu nom, l'empresa "rebia un tracte especial d'Hisenda, que no els controlava", va concretar Masià a València, davant la insistència del jutge.

"Era molt perillós posar-la [la infanta] en una societat mercantil que està exposada a moltes coses, avatars, fallides i concursos", va assegurar que havia dit Masià a Tejeiro, per intentar desdir-lo de fer-la constar a l'empresa, però el notari manté que Tejeiro li va deixar clar que els avantatges fiscals que tenia com a filla del rei d'Espanya pesaven més. Segons la Fiscalia, Aizoon va servir a Urdangarin per desviar la seva part dels més de quatre milions d'euros públics que ell i el seu exsoci Diego Torres es van apropiar a través de l'Instituto Nóos

Masià va admetre que, al seu parer, des de l'Instituto Nóos tan sols "venien fum". "El senyor Urdangarin picava la porta i sortien els diners i el senyor Torres és el que pensava l'estratègia", va dir.

L'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, va tornar a lliurar ahir una sèrie de correus electrònics comprometedors, sobretot, amb el príncep Felip, i acompanyats d'un escrit on tornava a atacar la infanta a la vegada que deia que no se l'ha d'imputar perquè no hi ha cap delicte en la trama Nóos. Entre els missatges en destaca un on Urdangarin intermediava perquè el fill del rei es trobés a Rússia amb Joaquim Boixareu, creador -més tard- per encàrrec de la Fundación Cultura, Deporte e Integración Social, la successora de Nóos. També n'hi ha un altre on s'entén que Felip hauria fet, finalment, un comiat de solter abans de casar-se tot i que es va publicar que no el faria en solidaritat amb les víctimes de l'11-M.

Entre els correus també n'hi havia un amb l'assumpte "Nota per parlar amb Godó", del secretari de les infantes, Carlos García Revenga. Enviava un argumentari a Urdangarin per explicar la compra del palauet "com molts espanyols comptant amb la seva casa actual i diners barats, endeutant-se".