Publicitat
Publicitat

CAS NÓOS

Hisenda enfonsa més Urdangarin i torna a oblidar la infanta Cristina

El duc va cobrar 699.720 € en un any per donar consells i idees a empreses

L'any 2007 Iñaki Urdangarin va cobrar 699.720 euros de vuit empreses a través d'Aizoon, la societat que tenia a mitges amb la seva dona, Cristina de Borbó. Segons l'últim informe que l'Agència Tributària va fer arribar al jutge José Castro, ahir, cap dels representants d'aquestes empreses va ser capaç "d'oferir més que explicacions vaporoses" quan els van demanar què feia el duc de Palma per cobrar tant.

L'informe -que torna a oblidar la infanta, tot i que era copropietària d'Aizoon, i gairebé ni tan sols l'anomena- fa més llenya de l'arbre caigut. Arriba a la conclusió que l'empresa dels ducs de Palma va defraudar 281.109 euros en concepte de l'impost de societats, però només en culpa Urdangarin.

El frau a Hisenda no arriba a ser prou alt perquè es pugui acusar l'empresa i els seus propietaris de delicte fiscal. Caldria que superés els 120.000 euros en un sol any, però l'exercici en què Aizoon hauria deixat de pagar més diners en impost de societats, el 2007, es va quedar en 99.787 euros. L'informe, doncs, fa molt difícil que el jutge José Castro pugui acusar de delicte fiscal la filla del rei d'Espanya i el seu marit. Urdangarin ja té altres acusacions pendents, però la duquessa de Palma se'n torna a salvar.

Hisenda gairebé tanca la porta a una imputació per delicte fiscal contra els propietaris d'Aizoon. El jutge Castro, que fa mesos que recopila dades per vestir una imputació, ho té ara força difícil. Una de les poques portes que li queden obertes és la del delicte de blanqueig de diners.

Just ahir Castro va apressar el delegat especial de l'Agència Tributària a Catalunya a fer-li arribar la informació que li ha anat demanant i que encara no li ha lliurat, que és sobretot sobre els moviments bancaris de la infanta i el seu marit. "La seva tardança genera un gran retard en la instrucció", va avisar el jutge, que també va dir que faria el mateix amb el Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional. Cal recordar que la Casa del Rei espanyola havia criticat que la instrucció del cas Nóos durés tant de temps.

L'últim informe d'Hisenda passa per alt la filla del rei, però no perdona el seu marit. Indica que entre el 2007 i el 2010 Urdangarin es va embutxacar 1.636.420 euros d'empreses a les quals feia d'assessor o conseller. De fet, l'informe puntualitza que no se sap exactament què feia, si és que realment hi treballava. L'apoderat de Mixta África, que només el 2007 va pagar 222.000 euros al duc de Palma, per exemple, tan sols va saber dir al jutge que Aizoon o Urdangarin no havien presentat mai cap document i que la seva tasca era buscar inversors, que havien pensat que "una imatge" com la del duc podia ser "un valor" per al projecte i que "aportava idees interessants". El vicesecretari del consell d'administració d'Altadis va admetre al fiscal: "Ni tan sols sabem el motiu pel qual se'l va contractar, així de senzill". Aquell 2007 Altadis va pagar 30.000 euros al duc.

La Fiscalia nega cap pacte

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va negar ahir que la Fiscalia negociés un pacte amb Urdangarin a través del qual podria evitar la presó. "Ni la Fiscalia General de l'Estat ni la Fiscalia Anticorrupció han considerat ni consideren cap pacte amb cap de les parts en l'anomenat cas Nóos", va assegurar Torres-Dulce.

El Mundo havia publicat abans-d'ahir que el duc de Palma negociava una condemna més baixa de dos anys que li permetria evitar la presó. El fiscal també va desmentir ahir que donessin cap mena de tracte de favor a la filla del rei.