27/08/2015

Interior, a favor que els Mossos duguin càmera de vídeo en les operacions policials

4 min
EFECTE CRIDA  Segons el conseller d’Interior, l’11 d’agost van arribar a Salou membres de la comunitat senegalesa dels pobles del voltant i d’altres llocs per protestar, i si haguessin actuat amb més contundència el conflicte s’hauria escampat.

BarcelonaEl conseller d’Interior, Jordi Jané, es va mostrar ahir favorable que tots els agents dels Mossos d’Esquadra que participin en operacions policials, com ara entrades per la força en domicilis i escorcolls, duguin càmeres de vídeo per enregistrar-les. Ho va dir en la compareixença a la diputació permanent del Parlament sobre l’operació contra el top manta a Salou en què va morir un venedor d’origen senegalès quan va caure del balcó d’un tercer pis.

“És un tema que convindria estudiar”, va dir el conseller arran d’una pregunta del diputat de Ciutadans Albert Rivera. “És un debat suggerent”, va admetre, i s’hi va mostrar partidari, tot i que va afegir que és “un tema complex”, sobretot perquè caldria una forta inversió. Fins i tot n’ha parlat ja amb el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Jané va dir ahir que a Trapero “li agradaria” perquè donaria “garanties” als agents des d’un punt de vista judicial en casos de dubte.

Jané va admetre que si els agents haguessin dut una càmera bona part dels dubtes sobre actuacions policials, com l’operació de l’11 d’agost a Salou en què va morir Mor Sylla, s’haurien fos amb les gravacions. Tot i que a vegades els Mossos enregistren les operacions, tal com va explicar Trapero en una roda de premsa sobre els fets de Salou, això no es fa sempre. Els antiavalots, per sistema, graven les actuacions amb càmeres convencionals, però més que res per identificar amb les imatges possibles autors d’aldarulls.

Agent afectada

Jané va explicar ahir que el dia 11 mateix va parlar personalment amb l’agent que es va acostar més a Sylla quan van entrar al pis i que la va veure molt trasbalsada perquè no va arribar a temps d’evitar que l’home s’enfilés a la barana del balcó, rellisqués i morís. L’habitació de Sylla era la més allunyada de la porta d’entrada i donava directament al balcó. Segons Jané, l’agent li va dir que fins i tot havia cridat “No et tiris, no et tiris!” al venedor, que, segons creu, intentava escapar-se.

Amb una càmera, totes aquestes imatges s’haurien pogut enregistrar. Un dels principals proveïdors de l’Estat especialitzats en material tècnic per a cossos policials, que té la seu a Barcelona, ven càmeres individuals per a policies, pensades per dur subjectes a la roba i capaces de gravar amb molt poca llum. Costen uns 550 euros cadascuna.

Ja hi ha països on es prova o es fa un ús sistemàtic de les càmeres per dur a la roba, les body-worn camera. A Toronto, al Canadà, des del maig 100 agents de diferents unitats participen en un pla pilot i duen una càmera subjecta a l’uniforme. Als EUA l’administració Obama s’hi va mostrar públicament a favor l’any passat després que un agent disparés contra un jove afroamericà desarmat a Ferguson i el matés. Des de llavors molts cossos policials nord-americans han implantat o provat les càmeres personals. Un dels últims és la policia de Detroit, que ho ha anunciat aquest mes mateix.

Els vuit testimonis dels fets -cinc companys de pis de Sylla i tres veïns de Salou que eren a la plaça de Sant Jordi, on hi havia el pis escorcollat- han declarat al jutge que no van veure que cap agent toqués Sylla. Encara que un dels companys de pis havia dit el contrari als mitjans, davant del jutge es va desdir. Ahir Jané va defensar els policies. “Em sento orgullós de l’actuació dels Mossos”, va afirmar i, malgrat el mort -que lamenta-, va insistir que van fer “una molt bona actuació”.

Segons Jané, el top manta és “altament perjudicial” i amb l’escorcoll de tres pisos a Salou volien desmantellar un grup criminal. Hi van trobar 3.908 euros en efectiu i peces de roba i objectes per valor de 93.915 euros, incloent-hi etiquetes per fer falsificacions.

Més detinguts

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va dir ahir al Parlament que “hi haurà més detinguts” pels avalots a Salou arran de la mort de Mor Sylla. Ahir mateix van lliurar al jutjat d’instrucció número 4 de Tarragona un dossier -que va exhibir ahir als membres de la diputació permanent del Parlament- amb fotografies i vídeos dels incidents en les protestes dels senegalesos de Salou arran de la mort de Mor Sylla.

Jané va explicar que han demanat “noves diligències” judicials per identificar algunes de les persones que van participar en els aldarulls i detenir-los. Se’ls podria acusar de fins a cinc delictes: desordres públics, atemptat a l’autoritat, danys, lesions i coaccions. Els avalots van causar danys materials per valor de 175.000 euros, va dir el conseller, i 36 ferits. 27 dels ferits serien agents dels Mossos d’Esquadra, sis més eren vianants que no tenien res a veure amb les protestes, tres eren manifestants i un altre era el conductor del furgó funerari. L’home, que s’enduia el cos de Mor Sylla del lloc on va morir, va patir una fractura al pòmul quan un manifestant va trencar el parabrises del furgó amb un cop de roc.

La mort de Sylla l’11 d’agost va desembocar en una protesta contundent amb enfrontaments entre alguns membres de la comunitat senegalesa i la policia. Durant el matí els Mossos van carregar fins a cinc vegades però al migdia la protesta es va estancar al carrer Barcelona, just sobre la via del tren, que va estar tallada unes deu hores.

Ahir al Parlament Enric Millo, del PP, va criticar la falta de duresa dels Mossos per fer fora els manifestants de la via. Jané va explicar que havien seguit el criteri del comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, d’intentar resoldre la situació amb l’equip de mediació. Encara que va costar, va funcionar: els manifestants van marxar passades les nou del vespre, i segons Jané així es va evitar que els avalots s’escampessin per tot Salou en ple agost. Tot i això, tenien un dispositiu, amb 150 antiavalots preparats per carregar, si calia, a la nit.

stats