ENSENYAMENT

Investiguen una escola per incitació a l’odi

Una denúncia diu que s’hi va humiliar un alumne per ser fill d’una guàrdia civil

El titular del jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell, Ignacio Risueño, ha obert diligències per investigar “diferents comentaris fets per professors” i “actituds emparades pel director” d’una escola de la mateixa població. El jutge diu que s’hauria pogut cometre un delicte d’incitació a l’odi contra la Guàrdia Civil i els seus agents arran de diverses denúncies que han presentat alguns pares a la caserna d’aquest cos a la Seu d’Urgell.

“Podria ser que els professors indicats i el director del centre educatiu incitessin de manera directa els alumnes”, diu la interlocutòria del jutge, a cometre “fets mínimament concretats dels quals puguin predicar-se la discriminació, l’odi, l’hostilitat o la violència”. Risueño destaca que s’hauria incitat a l’odi alumnes molt joves “i en conseqüència mal·leables”, sobretot per part de qui “ostenta un principi d’autoritat davant seu”.

El jutge afirma que, segons una de les denúncies, un alumne de l’escola “hauria patit humiliacions, insults i fins i tot agressions” perquè la seva mare és guàrdia civil, cosa que sabien la resta d’estudiants i els professors. El jutge encarrega la investigació a la Guàrdia Civil mateix i reclama informació sobre alguns dels professors. També ordena als agents que l’informin sobre les “activitats” que es van fer a l’escola el 3 d’octubre.

Explicació de l’1-O

Ni la conselleria d’Ensenyament ni la direcció de l’escola en qüestió van voler fer ahir cap comentari respecte a aquestes acusacions, i tan sols van fer constar que no havien rebut la notificació de cap denúncia ni la interlocutòria judicial. Segons fonts properes al centre educatiu, dos pares s’haurien queixat a la direcció després que una mestra, l’endemà de l’1 d’octubre, expliqués a la classe el que havia passat el dia anterior i les càrregues policials per impedir el referèndum.

Després de rebre les queixes, segons ha pogut saber aquest diari, l’escola va canviar els nens de grup perquè ja no tinguessin aquella mestra, i va alertar els altres docents perquè estiguessin al cas de qualsevol conflicte. També hauria ofert a les famílies el suport dels psicòlegs de l’equip d’atenció pedagògica del centre, que haurien rebutjat. Tot i això, com a mínim tres famílies haurien acabat denunciant el cas a la Guàrdia Civil. La direcció del centre es desmarca de qualsevol mena d’incitació a l’odi o de cap agressió, segons ha pogut saber aquest diari.