JUDICIAL

Judici al líder d’una banda juvenil que aterria l’Hospitalet

Es deien Los Menores i van heretar el ‘tron’ dels Black Panthers

Actuaven a l’Hospitalet, es feien dir Los Menores, i la majoria eren menors de 18 anys -o els superaven de ben poc-, però atacaven bandes rivals amb violència i perseguien els companys que volien abandonar-los. El seu líder era Malfre Rafael Sierra, que va fer la majoria d’edat el 2013, i s’enfronta a una petició de pena de vint anys de presó per part de la Fiscalia, en un judici que comença avui. El ministeri fiscal demana condemnes d’entre tres i vuit anys entre reixes per a quatre membres més de la banda.

Els càstigs als traïdors

Si algú de la banda la traïa, ho havia de pagar “amb sang”, segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia. Retirar-se d’una acció violenta, també tenia preu: 100 euros i 600 taules -bastonades-. Abandonar el grup era més car: 2.000 bastonades i una creu marcada al pit d’un centímetre de profunditat, vuit de llarg i cinc d’ample. Saltar-se les reunions setmanals o no pagar les quotes podia implicar una execució, que volia dir “rebre una pallissa dels membres de la banda” i de la qual la víctima no es podia defensar. Si ho feia, li pegaven amb més força.

L’Audiència de Barcelona jutja avui cinc membres de Los Menores, que ja tenen més de 18 anys, per delictes de pertinença i direcció d’organització criminal, coaccions, extorsió, amenaces, obstrucció a la justícia i tinença d’arma prohibida. A casa de Malfre Rafael Sierra, conegut com a Zero, Rey o El Jefe pels seus sequaços, la policia hi va trobar el juliol del 2014 dues pistoles pneumàtiques, una navalla, un atordidor elèctric prohibit a Espanya, 1.524 euros en metàl·lic i manuscrits amb la simbologia de la banda.

Tot estava molt clar, s’organitzaven amb un sistema jeràrquic estricte i amb càrrecs específics. El Zero, per exemple, també guardava les armes del grup, i tenia un lloctinent que el substituïa si no hi era. També hi havia un tresorer -el Banquer- i el Disciplina, l’encarregat d’executar els càstigs als membres que no complien les normes.

Contra els “xivatos”

El febrer del 2014 un noi va decidir abandonar Los Menores i va haver de patir mesos d’amenaces i seguiments, cosa que el va dur a denunciar la banda. Fins i tot va deixar l’institut perquè no el trobessin, perquè el líder de la banda li va arribar a dir: “Xivato, et matarem”, quan va saber que l’havien imputat. Tenia por amb raó. Un altre noi s’havia endut 120 bastonades el juny del 2013 per no pagar les quotes.

Els Black Panthers

Los Menores era un grup format sobretot per joves d’origen dominicà simpatitzants d’una altra banda, els Black Panthers, que segons la Fiscalia no volia menors de 18 anys a les seves files. Com que no els volien van crear la seva pròpia banda i, quan la policia va desarticular els Black Panthers, van ocupar el seu territori. Es dividien en blocs i els seus punts d’acció principal eren Santa Eulàlia i la Florida.

Tot i que la majoria tenien menys de 18 anys segons la Fiscalia no evitaven els enfrontaments: van fer tres caigudes -atacs planificats- contra les bandes rivals dels Latin Kings, la Mara Salvatrucha 13 i els Lobos de Tres Orejas entre el gener i el febrer del 2014. La policia també els culpa d’un atac anterior, de l’octubre del 2013, contra els Ñetas. Això, a banda de tres agressions durant el 2013 contra un jove a qui acusaven de ser d’una altra banda, Union 10, i la pallissa a un testimoni del procés judicial contra els Black Panthers.