12/09/2014

L’ANC conquereix Twitter en deu minuts

3 min
Tot i els problemes a la xarxa el mòbil va tornar a ser un dels protagonistes de la Diada.

BarcelonaEn deu minuts n’hi va haver prou perquè la campanya Ara és l’hora, encapçalada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), conquerís Twitter ahir al vespre amb el hashtag #CatalansVote9N. A un ritme de 42 piulades per segon es van publicar 25.000 tuits amb aquesta etiqueta, i es va convertir en el primer trending topic mundial a la xarxa social.

El compte de Twitter @araeslhora va mantenir l’etiqueta #CatalansVote9N en secret fins a les 20.14, calculant que a aquella hora els que havien anat a la V ja serien a casa i podrien connectar-se a internet. La van mantenir en secret perquè Twitter no compta com a trending topic els hashtags que s’usen més en cada moment, sinó els que creixen més ràpid, i des d’Ara és l’hora sabien que és molt més fàcil créixer quan no hi ha cap tuit amb una etiqueta concreta. Però a les 20.14 va anunciar el hashtag i va fer la crida a les piulades:

Al cap d’una hora #CatalansVote9N ja havia sortit en més de 74.000 piulades, segons el recompte del portal Topsy.com. Però tot i que va ser l’etiqueta sobre l’Onze de Setembre que va créixer més ràpid no va ser la més usada. A les nou de la nit, en 24 hores, #Diada2014 havia sortit en 100.000 tuits. Sense arribar a aquest extrem, durant el mateix període #11s2014 també havia sortit en 55.000 piulades; #AraÉslHora, en 30.000, i #11s, en 28.000.

#CatalansVote9N es va mantenir aproximadament durant una hora com a primer trending topic mundial i després va continuar entre els primers llocs. Cap al novè lloc dels deu primers trending topics mundials també s’hi va veure, durant bona part del vespre, l’expressió “Visca Catalunya”.

Trending topics mundials a Twitters l'11 de setembre de 2014 a les 20.24

La V també va ser virtual

L’ús de Twitter des del mòbil, amb les telefonades, els missatges de text i els de WhatsApp, va ser una de les principals eines de comunicació durant la Diada. S’hi van publicar milers de fotografies, comentaris i enllaços, a banda d’informació útil sobre la V a través d’#infoV. Per això, tot i els problemes de saturació de la xarxa de telefonia mòbil, l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) de la Universitat de les Illes Balears i el Consell Superior d’Investigacions Científiques va poder demostrar que la V també va ser virtual.

Analitzant totes les piulades geolocalitzades a Barcelona ahir durant tot el dia els investigadors de l’IFISC van comprovar com entre les quatre i les sis de la tarda es va dibuixar perfectament la V. Si el 10 de setembre els investigadors havien detectat que durant la tarda s’havien fet 500 tuits geolocalitzats per hora, ahir se’n feien una mitjana de 1.500 per hora: la xifra s’havia triplicat. Les piulades geolocalitzades (que inclouen les coordenades des d’on s’han fet) tan sols són una part de les que es fan; ahir se’n van fer moltes altres sense dades de posició.

Aquí podeu veure la imatge de les piulades geolocalitzades per l'IFISC a Barcelona entre les 16.00 i les 18.00:

Twits geolocalitzats per l'IFISC l'11 de setembre de 2014

La xarxa mòbil torna a quedar sobrepassada

Tal com s’esperava, i a causa de la gran quantitat de piulades que es van fer ahir durant la V, la xarxa de telefonia mòbil va quedar saturada. Molts dels que van voler publicar comentaris o imatges a Twitter o enviar missatges als amics, o fins i tot trucar, es van haver d’esperar a fer-ho quan es va començar a dissoldre la multitud que va participar a la V. Per això, tot i que la presència de la protesta va ser massiva a Twitter i a les xarxes, encara hauria pogut ser superior. La idea de llançar el hashtag #CatalansVote9N a les 20.14, quan la V ja havia acabat, va aconseguir evitar que l’assalt al trending topic quedés afectat pel col·lapse.

stats