16/01/2016

L’alcalde de Tarragona, investigat per un cas de presumpta corrupció

3 min
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, assegura que ell és “el primer interessat” a aclarir-ho tot però la CUP, que va destapar el cas, ho posa en dubte.

BarcelonaL’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), haurà de declarar com a investigat pels 276.120 euros que l’Ajuntament va pagar a l’empresa Inipro mitjançant un contracte que s’hauria pogut adjudicar i prorrogar de manera irregular. El jutge Joaquín Elías Gadea el va citar ahir per al 26 de gener. També va citar sis testimonis i deu persones més investigades, inclosos el gerent i la presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) en el moment dels fets, Antonio Muñoz i Teresa Victòria Pelegrín, respectivament, a més del responsable d’Inipro, Ricard Campàs.

El jutge investiga en aquest cas els delictes de tràfic d’influències, suborn, malversació de diners públics i alteració de preus en subhastes públiques. Ballesteros va declarar ahir que està molt “tranquil” i convençut de la “legalitat” i “honradesa” de les seves accions.

L’alcalde assegura que “és el primer interessat” a aclarir-ho tot, però la regidora de la CUP que va denunciar el cas el 2013, Laia Estrada, critica que no hagi donat fins ara al jutge les còpies de la feina que se suposa que va fer Inipro per a l’Ajuntament. “Quan li vam demanar la documentació ens va dir que era als jutjats i no ens la podia donar perquè no s’havia aixecat el secret de sumari, però avui hem descobert que el jutge tampoc la té”, deia ahir Estrada. Precisament a petició de la CUP, el jutge ha reclamat la documentació al consistori.

El jutge explica a la interlocutòria d’ahir que el primer contracte amb Inipro es va fer el 2010 per 61.011 euros. Era per fomentar l’associacionisme entre els immigrants, tot i que l’IMSS, amb 120 treballadors, ja tenia una unitat dedicada a la immigració. De fet van ser els treballadors de l’Institut els que van fer saltar l’alarma sobre el cas en un consell rector de l’entitat dient que no sabien per quina feina es pagava a Inipro.

Falsa competència

Aquest primer contracte es va adjudicar amb un procediment negociat sense publicitat, una figura legal en què una administració convida tres empreses perquè competeixin en un concurs públic i es tria la que ofereix les millors condicions. Tot i que les empreses sempre les triaven els tècnics, el jutge explica que aquella vegada les va triar el gerent. I Muñoz va escollir Iniciatives i Programes SL (Inipro), Itínere Serveis Educatius i Gallet Consultors Associats. Els noms de les dues primeres empreses s’assemblen, amb raó: el jutge diu que són del mateix grup empresarial, cosa que vulnera la normativa i l’hauria afavorit. Però a més la gestoria que duia la tercera empresa, Gallet Consultors, també era del grup d’Inipro. I Gallet es dedicava a fer informes i a la formació, no a fomentar l’associacionisme ni a treballar amb immigrants.

El jutge també sospita que les propostes de les tres empreses “les va poder fer una mateixa persona” fins i tot abans que les convidessin a presentar-se al concurs. A més, tot i que segons les condicions del contracte no es podia prorrogar, es va allargar 21 mesos més sense que es fes cap concurs nou. Això va significar 215.145 euros més per a Inipro. El servei es pagava “mitjançant la resolució de l’alcalde de Tarragona”, que, “tot i les set advertències d’il·legalitat que expressament se li van fer”, va autoritzar les factures. Ahir Ballesteros va dir que havia ordenat pagar perquè la feina s’havia fet i no fer-ho hauria sigut un “enriquiment injust” de l’Ajuntament. Això ho haurà de concretar el jutge, que l’ha citat perquè expliqui per què “no va actuar per evitar que es continués amb els lliuraments de diners públics”, afirma.

El jutge, com la regidora de la CUP, també dubta que Inipro fes realment cap feina. Diu que en tres anys es van crear dues associacions d’immigrants noves que es van sumar a les dotze que hi havia. Explica que l’empresa va contractar treballadors que va buscar un home d’Inipro “vinculat al PSC” que no se sap ben bé quina feina feia per al projecte a causa de les “contradiccions evidents” de les declaracions a la policia de la resta del personal. El jutge també sosté que l’Ajuntament “hauria pogut suggerir o imposar d’alguna manera persones determinades” per a la feina “que podrien estar vinculades al PSC” i cita quatre exemples, com el d’una candidata en dues eleccions municipals a altres poblacions i un home que hauria demanat directament feina a l’alcalde.

El Diari de Tarragona també qualifica l’administrador d’Inipro, Ricard Campàs, de “conegut militant” del PSC, i explica que el 1988 va anar a les llistes dels socialistes a les eleccions al Parlament.

stats