21/10/2016

La Monumental: La primera trinxera per recuperar els toros

3 min
S’ha especulat sobre fer un centre comercial i una mesquita a la Monumental, però continua en desús.

BarcelonaLa primera batalla -i de moment la principal- pel retorn dels espectacles taurins a Catalunya és decidirà a la plaça de toros Monumental de Barcelona. “Està en unes condicions impecables, es podria reobrir demà”, afirma el president de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya, Francisco March. Potser està tal com la van deixar quan es va tancar després de l’última corrida, durant les Festes de la Mercè del 2011, però no serà fàcil que hi torni a regalimar la sang dels bòvids. Tant el Govern com l’Ajuntament tenen clar que, amb sentència o sense, no volen que hi tornin els toros.

La Monumental és la trinxera clau per a la tornada dels toros perquè és la plaça que es conserva més tal com cal per a aquesta mena d’espectacles. La següent és la Tarraco Arena Plaça, que s’ha reconvertit en un espai multiusos per a concerts i espectacles esportius que s’hauria de readaptar perquè ja no té espais com els corrals i la infermeria. “La resta d’espais són inviables”, admet el president de la Federació d’Entitats Taurines.

La tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ja avisava fa quinze dies que l’Ajuntament fa un any que es prepara per respondre una sentència que anul·lés la prohibició, com la d’ahir. Barcelona té una ordenança que prohibeix la tauromàquia, que pot quedar afectada per la sentència, però el consistori també té un informe d’alternatives per impedir que tornin els espectacles taurins. “Igual que no deixarem que una persona clavi unes banderilles a un gos al carrer, no permetrem que se li faci a un toro en una plaça”, va declarar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L’Ajuntament té eines a l’abast com la regulació de les llicències municipals d’activitat.

El Govern apunta una estratègia semblant a la de l’Ajuntament: impedir l’aplicació pràctica de la sentència canviant normes que facin molt difícil el retorn dels espectacles taurins. La sentència, en principi, no admet la prohibició, però la regulació dels espectacles continua en mans del Govern. Canviant exigències a les places on es facin espectacles taurins, com més mesures de seguretat, la proximitat d’algun hospital o equipaments mèdics punters, el Govern pot fer que el retorn dels toros sigui, senzillament, massa car. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va ser clar ahir afirmant que els toros no tornarien a Catalunya “digui el que digui el Tribunal Constitucional”.

“Si durant sis anys s’ha mantingut la Monumental en perfecte estat és per poder reobrir-la”, afirma March. Aquest diari s’ha posat en contacte reiteradament amb l’empresa propietària de la plaça, el Grup Balañá -conegut pel seu hermetisme-, però es nega a dir res sobre la possibilitat que s’hi tornin a fer corrides. Durant aquests anys s’ha especulat amb possibilitats com fer-hi un centre comercial o fins i tot una mesquita, però aquest gran espai al mig de la ciutat continua gairebé sense ús. Sense el vistiplau dels Balañá l’escenari no canviarà, però la Federació d’Entitats Taurines el dóna per fet. “De moment hem d’aguantar el xàfec de les reaccions dels polítics i de les entitats en contra de la sentència del Constitucional -diu March-, però quan hagi passat, si hi ha possibilitats, intentarem aplicar la sentència. Si l’empresa hi està disposada anunciarem la primera corrida i a veure què passa”, explica.

Les entitats

La Federació d’Entitats Taurines de Catalunya agrupa quinze associacions vinculades a les corrides que s’han mantingut actives durant aquests anys amb activitats culturals, presentacions de llibres i toreig de saló -amb carretons, per assajar-, explica March. Mantenen el contacte amb les entitats dedicades a les corrides de toros però no hi estan vinculades. El president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Joaquim Martí, explica que la sentència no els afectarà. Després d’un repunt l’any 2010, diu que a Catalunya es fan cada any unes 200 activitats com bous capllaçats, bous embolats i vaquetes, tot i que el ministeri de Cultura rebaixa fins a 59 els espectacles populars taurins d’aquest tipus fets durant tot el 2015.

stats