IMMIGRACIÓ ACTUACIÓ POLICIAL
Misc 13/08/2015

Els Mossos defensen la seva actuació a Salou i la família no els creu

Interior explica que dos testimonis avalen que els agents no van tocar Mor Sylla al balcó

i
Enric Borràs
4 min
CALMA TENSA A SALOU  1. Ahir al matí uns 3.000 senegalesos es van manifestar pels carrers de Salou. 2. Els Mossos vigilant ahir l’edifici d’on va caure Mor Sylla.

SalouQuè va passar a Salou? L’home que va morir abans-d’ahir en una operació policial contra la venda ambulant, Mor Sylla, ¿va caure daltabaix per un pas en fals o com a conseqüència de la intervenció dels Mossos? Ara mateix aquesta és la qüestió clau, que s’haurà de resoldre als jutjats, perquè la família i els companys del mort no es creuen la versió policial i han presentat una denúncia. Ahir el germà del mort, Ibrahima Sylla, insistia que la tragèdia l’havia causada “un error catastròfic” de la policia. El que a hores d’ara és força clar és que ni Sylla es volia suïcidar ni cap agent de policia el va tirar daltabaix expressament. La qüestió és saber per què va caure d’un tercer pis.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va explicar ahir que, quan els Mossos van entrar al pis, l’agent que s’havia d’encarregar de Sylla “no hi va arribar a interactuar físicament” i que no hi va haver “contacte físic” entre els dos. A més, va explicar que hi havia dos testimonis, veïns de Salou, que ho havien vist des de la plaça de Sant Jordi -on hi ha l’edifici- i “avalen que no hi va haver contacte físic en cap moment”. El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, però, no va ser tan contundent: va dir que no havien trobat “cap contradicció” entre aquests testimonis i el relat dels fets dels agents que eren al pis.

“No el van tirar pel balcó”

Ibrahima Sylla, abans que comencés una manifestació que ahir al matí va recórrer Salou per reclamar “justícia”, assegurava que el seu germà no havia saltat “voluntàriament” però a la vegada admetia: “No crec que la policia agafés un ésser humà i el tirés des del balcó”. La mort va ser, a parer seu, per un “error de l’actuació policial”. Després d’haver parlat amb alguns dels altres companys del pis, el germà manté que quan la policia va rebentar la porta va empènyer cada un dels sis habitants contra la paret i que el seu germà, com que era al balcó, l’haurien empès contra la barana i hauria caigut.

El relat més detallat dels fets el va fer el comissari Trapero. Va explicar que quan els agents van entrar a l’habitació del pis on dormien Sylla i un altre senegalès, el primer va sortir per una porta cap al balcó. Allà, s’hauria enfilat a la barana “i quan l’agent s’hi va aproximar, sense tocar-lo en cap moment, va veure que li relliscaven les mans, semblava que es volia agafar en un tendal del segon pis però va caure, amb el resultat que tots coneixem”. Per reforçar aquesta versió Trapero i Jané van explicar que en un altre dels tres pisos on havien entrat abans-d’ahir a la matinada un altre home també s’havia despenjat en un celobert per una finestra des d’un segon pis per intentar escapar-se.

Testimonis contradictoris

Tant Ibrahima Sylla i els seus companys com Interior i els Mossos estan al corrent de les diferències entre les versions dels uns i dels altres. Dimecres, després de les protestes, la família del mort s’havia reunit amb Jané, Trapero, l’alcalde de Salou, Pere Granados, i el cònsol del Senegal, Mouctar Bel Ba, fins a passada la mitjanit. La família de Mor Sylla els va explicar que un dels companys de pis assegura que al balcó hi havia dos agents, i que “no el van empènyer per matar-lo però el van empènyer”, assegurava ahir el germà. Per aquest motiu ahir el conseller Jané va donar tanta importància als dos testimonis que corroboren la versió de la policia.

I és que els testimonis seran la clau del cas, si la denúncia s’acaba tramitant i fa el seu curs. Perquè Trapero va admetre ahir que l’operació no s’havia gravat en vídeo, tal com sí que fan a vegades els Mossos d’Esquadra. Va explicar que no graven totes les actuacions policials perquè parteixen de la base “que les coses es fan ben fetes” i no han d’anar “demostrant” la seva innocència. Durant l’entrada dels Mossos al pis, a més, tampoc hi havia la secretària judicial, que s’esperava a fora. Trapero va dir que normalment no hi entra fins que els agents no l’avisen que és segur fer-ho.

Un altre punt de conflicte és l’entrada dels agents abans-d’ahir a les sis del matí al pis de la plaça de Sant Jordi. Ibrahima Sylla i alguns dels companys asseguren que va ser “brutal”. A la porta del pis hi ha les marques de l’ariet que haurien fet servir per rebentar-la, que va fer-ne saltar el marc interior. Asseguren que si haguessin trucat dient que eren la policia els haurien obert tranquil·lament, sense tanta alarma i por.

Intervenció policial excessiva?

Trapero va explicar que hi ha escorcolls que es fan per sorpresa perquè se sospita que hi pot haver armes o que algú es pot intentar desfer de proves. Al pis de Salou hi van trobar 74 caixes amb 5.000 peces de roba, articles esportius i joies, tot falsificacions. “Era difícil que ho tiressin per l’aigüera”, admetia Trapero, però va afegir que podien haver intentat desfer-se de documents. “La valoració sobre si l’actuació va ser excessiva o no és personal”, va rematar.

El conseller Jané va voler destacar que aquest grup de manters de Salou en concret actuava des del 2014 i que des de l’abril havia importat 958 quilos de material falsificat, sobretot del Regne Unit i Turquia. Va explicar que aquesta vegada no havien actuat contra els venedors de carrer, que viuen “al límit” i que ho fan per sobreviure. Amb tot, al pis on van entrar els Mossos no hi havia luxes: hi vivien sis persones compartint habitació. Tampoc va descartar que fossin ells mateixos els que importaven el material, que després venien al carrer.

stats