“N’hi ha que es pensen que això és el Far West”: el que està passant a Sant Salvador de Guardiola

Un grup de veïns assetgen un centre d’acollida situat a prop d'una urbanització del poble a causa dels robatoris a la zona

El centre d’acollida L’Estrep és un complex aïllat enmig d’una pineda i separat de les cases d’una de les urbanitzacions de Sant Salvador de Guardiola. / FRANCESC MELCION

Entre els nans de jardí, les cases adossades i els xalets amb geranis de la urbanització del Calvet, a Sant Salvador de Guardiola, hi creix el ressentiment. Sembla un bon lloc on viure i criar-hi els fills, tranquil i envoltat de pinedes, però un grup de WhatsApp del qual formen part un centenar de veïns alimenta un rancor que ja s’ha desencadenat en atacs a un centre d’acollida de menors, L’Estrep, que ha hagut de fer mitja dotzena de denúncies als Mossos d’Esquadra en una setmana. Cotxes destrossats, amenaces amb pals i matxets i crits racistes han enterbolit la pau d’aquest poble del Bages.

“N’hi ha que es pensen que això és el Far West i volen fer justícia pel seu compte -diu, indignada, la directora de L’Estrep, Emma Torres-. I justícia contra qui no toca”. Alguns veïns del Calvet estan convençuts que els adolescents del centre són culpables de l’onada de robatoris que hi ha hagut els últims mesos a la urbanització. “A mi em van entrar a casa, i també van entrar aquí, al pis de dalt, on viuen els del bar, i es van endur 3.000 euros i joies mentre érem tots a baix veient l’Atlètic de Madrid - Barça”, diu un home recolzat a la barra del bar, amb una cervesa a la mà.

El grup de WhatsApp

A El Calvet, un dels dos bars de la urbanització on viuen bona part dels 3.130 habitants de Sant Salvador de Guardiola, hi ha uns fulls de signatures. S’hi reclama a “les autoritats competents en matèria de seguretat” més “efectius personals i materials per millorar el servei deficient” del municipi. Els va imprimir un altre dels clients habituals, que està enfadat perquè un diari local -el Regió 7- ha publicat que és portaveu d’una “patrulla veïnal” que ell i els dos companys de barra neguen. “¿Que sóc al WhatsApp del veïnat? Sí. ¿Que s’hi van dir moltes animalades? També. Però no hi ha cap patrulla i jo no sóc portaveu de ningú”, assegura l’home, enfadat, que prefereix que no es publiqui el seu nom.

Un centenar de veïns s'organitzen a través d'un grup de WhatsApp on s'avisen de possibles robatoris

No hi ha cap patrulla organitzada ni cap sometent, diuen els habituals del bar, però admeten que s’avisen pel grup de WhatsApp si veuen algú que roba en una casa. O quan els sembla que ho fa, tal com tot indica que va passar amb l’incident que va encendre l’onada d’atacs dilluns de la setmana passada, cap a les set de la tarda. Segons la versió dels membres del grup de WhatsApp, van veure dos nois d’origen marroquí -eren majors d’edat- que intentaven robar en una casa, i quan van fugir els veïns asseguren que hi havia una furgoneta amb la porta oberta per ajudar-los a escapar. Els veïns van seguir la furgoneta i van veure que entrava a L’Estrep.

La furgoneta era del centre, reconeix la directora. Explica que no deixen que els menors agafin l’autobús sols. “No els deixem agafar l’autobús des que fa uns anys ens van apallissar un nano i el van deixar inconscient a la parada”. El dia dels suposat robatori la conduïa un educador, però s’havien aturat un moment perquè un dels nois s’havia marejat amb els revolts i havia de vomitar. La coincidència va fer malpensar els veïns. Ningú del centre coneix els dos presumptes lladres, diu.

Els presumptes lladres són els que van trucar al 112 després de fugir. Els van destrossar el cotxe

Segons la versió de l’advocada d’un dels dos presumptes lladres que perseguien els veïns, Mercè Torras, una vintena de persones els van anar a buscar quan eren a la vora del cotxe, els van empentar, els van clavar algun cop i van marxar corrents. “Els van deixar el cotxe destrossat, amb les rodes rebentades i els vidres i els retrovisors trencats a cops de pal”, explica. Un cop al bosc, van ser els presumptes lladres els que van trucar al 112. Tres denúncies de veïns els acusen d’intent de robatori, segons l’advocada, “perquè un tenia una cama a l’altra banda d’una tanca”. Ha demanat incloure la gravació de la trucada al 112 a la instrucció del cas. Quan els Mossos van arribar i van preguntar qui havia destrossat el cotxe “ningú no sabia res”, assegura.

A través del grup de WhatsApp la vintena de veïns que havien fet fugir els joves del cotxe i que havien seguit la furgoneta es va anar ampliant. Cap a les deu de la nit eren una cinquantena, explica la directora de L’Estrep, “amb llanternes enormes, pals i matxets”. N’hi havia, diu, que feien crits racistes, aixecaven la mà dreta i cridaven “ Viva España ”, però reconeix que eren “tres o quatre”.

L’endemà, dimarts de la setmana passada, uns cotxes van acorralar una furgoneta on un educador duia un altre dels nois del centre, continua relatant Torres. “Van trencar amb un ferro el vidre del seient on hi havia el nano, que va tenir una crisi d’ansietat. El podien haver mort”, explica. El noi té setze anys. Torres té tots els atacs documentats en una carpeta que porta al cotxe amb la mitja dotzena de denúncies que ha presentat als Mossos, amb les declaracions signades pels educadors.

“Van trencar amb un ferro el vidre del seient on hi havia el nano. El podien haver mort”

Emma Torres Directora de l'Estrep

Dimecres els Mossos van arrestar tres homes pels incidents dels dos dies anteriors. Un dels detinguts ja el coneixien, a L’Estrep. Fa uns vuit o nou anys un noi del centre li havia robat marihuana del jardí, explica la directora, que la va confiscar. “Em va trucar i em va dir: «Torna-me-la». «No», li vaig dir jo. «Això és droga i la duc als Mossos», i me la té jurada des de llavors”.

Aquella nit i la de dijous es van calmar les coses, però divendres vuit persones, en dos cotxes i una moto, van esperar un nen davant de l’institut. Quan el van veure sol li van dir que si el veien a ell o a cap altre del centre per la urbanització els matarien. Aquella mateixa nit, passades les quatre, quan els educadors havien deixat de fer guàrdia, algú va entrar al centre i va punxar rodes, va trencar vidres i va ratllar la carrosseria dels cotxes que hi havia al centre. Diumenge, des d’un cotxe, uns homes van intentar provocar dos nois del centre per barallar-s’hi.

Un refugi temporal

L’Estrep acull una quarantena de menors que, com a mínim de manera temporal, no poden estar amb els seus pares. “És un centre de diagnòstic”, diu Torres, s’hi passen entre sis mesos i un any. La meitat, aproximadament, han nascut en altres països, sobretot al Marroc.

“Arriben amb històries molt dures, alguns han vingut als baixos d’un camió. Tenim un noi de Líbia que ha vist com li mataven el germà”, diu Torres. No nega que tinguin problemes, però desmenteix els robatoris: “¿Què creuen, que es passejarien amb un televisor de plasma pel mig del Calvet? Si tenen por d’anar-hi!” Assegura que quan hi ha un problema ella és la primera a denunciar-lo. “Aquest any, de 120 nois atesos, he fet una denúncia, i no tenia res a veure amb cap robatori”, insisteix.

El president de l’Associació de Veïns del Calvet, Joan Hurtado, nega la patrulla i fins i tot el grup de WhatsApp que els seus membres admeten públicament. “Que jo sàpiga no hi ha res”, diu. Quan se li pregunta qui va ser, doncs, que va fer els assalts al centre contesta “No ho sé”. “Com que s’ha nomenat una comissió de seguiment, des de l’associació no volem fer cap declaració”, diu, i talla secament la conversa. Es refereix a la reunió que es va fer dimecres: es posarà en marxa una comissió amb representants de l’Ajuntament, del centre i dels veïns, i avui farà la primera reunió.

La directora del centre també es queixa de l’actitud de l’alcalde. Diu que dilluns a la nit era entre els veïns que van anar al centre. “Es va quedar a la porta, i als Mossos d’Esquadra els vam trucar nosaltres”, assegura. “Ni tan sols ha condemnat l’atac a L’Estrep -insisteix-. Ha publicat que acollirà refugiats sirians mentre a mi m’estan amenaçant els nanos. Poden agradar més o menys, però es mereixen una oportunitat”. Aquest diari ha intentat parlar amb l’alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, però ha declinat fer declaracions, i des de l’Ajuntament mantenen que tot el que hagin de dir ho publicaran a la pàgina de Facebook.

Moviments socials de la comarca, incloent-hi Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, preparen una campanya de suport al centre i de rebuig als atacs. El primer acte serà una concentració, dissabte a les 19.00, a la plaça de l'Om de Manresa. Pel 12 d'octubre faran un berenar amb nois del centre i un petit concert.