Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

El Suprem allibera de la presó els policies del cas Riviera i Saratoga

El tribunal també retalla les condemnes als amos dels bordells

El Tribunal Suprem va retallar ahir les condemnes als policies de la trama de corrupció dels prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels i als propietaris dels negocis clausurats el 2009 per ordre judicial. Les condemnes de fins a sis anys entre reixes per als policies nacionals que es van deixar subornar han acabat en alguns mesos d’inhabilitació, de manera que s’estalvien la presó.

Les penes més altes arribaven a deu anys i mig de presó i eren per als propietaris dels clubs que pagaven als policies perquè els avisessin de les operacions o bé perquè no fessin batudes als seus locals. Ara les condemnes per als propietaris han quedat en tres anys i mig.

El Suprem ha acceptat alguns dels arguments dels recursos de quinze dels vint condemnats el maig de l’any passat per l’Audiència de Barcelona. El policia amb una condemna més alta, el comissari ex cap de la unitat contra la immigració il·legal Luis Gómez, esquiva així la sentència de sis anys i mig de presó i queda lliure del centre penitenciari a canvi de tres anys d’inhabilitació i una multa de 12.000 euros. Gómez, condemnat per no fer inspeccions als bordells a canvi de diners, dinars i estades en hotels, argumentava en el recurs que els regals no eren per afavorir els clubs o fer els ulls grossos, i el Suprem assegura que només va “deixar de fer les inspeccions policials” que havia de fer-hi per trobar immigrants il·legals i no va deixar de perseguir cap delicte. Per això l’absol de la primera condemna per suborn i el condemna per un altre delicte de suborn menys greu que no implica presó. Els inspectors Andrés Otero i José Javier Martín, condemnats per les mateixes raons i amb la mateixa pena, esquiven la presó de la mateixa manera. La sentència absol l’agent Ignacio Landa i manté la multa de 1.800 euros per suborn al policia Manuel Melendo i els tres anys per falsificació de document oficial per a l’inspector Abundio Navas.

Inducció a la prostitució

La sentència absol dels delictes d’inducció a la prostitució i associació il·lícita Raúl Salcedo, propietari del Saratoga i condemnat d’entrada a deu anys i mig, i el seu soci José Carlos Hazas. A Antonio Herrero, amo del Riviera, també l’han absolt pel mateix motiu. Herrero i Hazas estaven tots dos condemnats a set anys i onze mesos. El Suprem només els considera culpables de subornar reiteradament els policies, de manera que Salcedo ha quedat condemnat a tres anys i cinc mesos de presó i els altres dos a un any i onze mesos cada un. Però el tribunal considera que les dones es prostituïen per una “decisió autònoma” que havien pres “completament al marge” dels amos dels bordells per molt que ells s’enriquissin explotant-les aprofitant les seves necessitats econòmiques.

El tribunal, en la sentència de 230 pàgines, també ha absolt tres advocats que l’Audiència havia condemnat per extorsionar els amos dels locals.