Publicitat
Publicitat

SUCCESSOS

TMB denuncia cinc dies després l’atac d’Arran a un bus turístic

Joaquim Forn reclama a BComú que “revisi la seva actitud”

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no va denunciar fins ahir l’acció que l’organització juvenil Arran havia fet dijous, cinc dies abans, contra un autobús turístic. En un comunicat, l’Ajuntament va explicar que la denúncia es feia al jutjat de guàrdia quan s’havien recopilat totes les dades de l’incident i se n’havien valorat els danys materials i l’aturada del servei. En total, TMB ho quantifica en 1.849 euros.

El consistori també va indicar que divendres “ja s’havien comunicat els fets als Mossos d’Esquadra”, però segons fonts del cos l’única denúncia sobre el cas que es va fer la setmana passada la va presentar el conductor de l’autobús, directament, a la comissaria de Nou Barris. Fonts de l’Ajuntament afirmen que aquest és el procediment habitual: el conductor denuncia l’incident quan passa i l’empresa també ho fa quan ha valorat el perjudici causat.

L’atac -en què quatre encaputxats van pintar “El turisme mata els barris” al parabrisa del vehicle, del qual van punxar una roda- no es va fer públic fins dissabte. El cap de l’oposició a l’Ajuntament, Xavier Trias, va dir ahir que “els fets es van ocultar” i va reclamar responsabilitats. “En aquests casos val més actuar sobre segur i quan hi ha certesa sobre què ha passat”, va respondre l’alcalde accidental, Jaume Collboni, en declaracions als periodistes. També va voler fer palesa la “condemna rotunda” del consistori “dels fets i de qualsevol tipus de violència que passi a Barcelona”, i va afegir que “la turismofòbia no deixa de ser una forma més de xenofòbia”. En una piulada, la regidora de la CUP Maria Rovira li va respondre: “No és turismofòbia, és anticapitalisme. L’acció directa és necessària per a la defensa dels barris davant del model turístic depredador”. La CUP de Barcelona va donar suport explícitament a Arran i va comunicar que, davant l’expulsió dels veïns, les protestes “són imprescindibles”.

En una entrevista a l’ARA, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va criticar ahir BComú perquè “moltes vegades s’ha alineat amb aquest tipus d’actituds o li ha costat ser-hi crític”. “Els demanaria que revisessin la seva actitud”, va afegir. A més, el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, va confirmar a RAC1 que el Govern es personaria com a acusació particular en el cas. “No ens ha de tremolar el pols per tallar en sec les accions violentes”, va declarar.

En una carta dirigida a l’alcaldessa, Ada Colau, 27 entitats empresarials -incloent-hi el Gremi d’Hotelers- van reclamar ahir condemnes “fermes, contundents i actives” als qui fan “actes vandàlics” contra el turisme, segons Europa Press. Justament ahir el ministeri de Turisme feia públic que, segons Frontur, Catalunya lidera l’arribada de turistes internacionals a Espanya amb 8,6 milions de visitants el primer semestre, un 10% més que en el mateix període de l’any anterior.

Visibilitzant l'assetjament sexual