12/11/2015

Viloca, lliure després que CDC pagui 250.000 euros

3 min
Andreu Viloca arribant al jutjat del Vendrell l’endemà de la detenció pel cas 3%.

BarcelonaL’Audiència de Tarragona va acceptar ahir el recurs que havia presentat el tresorer de Convergència, Andreu Viloca, per poder sortir de la presó, on era de manera preventiva des del 22 d’octubre arran de l’anomenat cas 3%. L’Audiència va decretar que hauria de pagar 250.000 euros de fiança, que s’haurà de presentar al jutjat cada dilluns i li va retirar el passaport. En poques hores, CDC va pagar la fiança, que va permetre que el tresorer sortís al vespre de la presó de Quatre Camins.

La interlocutòria critica que el jutge instructor no concretés prou les raons per les quals Viloca havia de continuar a la presó i com podia afectar la investigació que fos lliure. El fiscal -en la vista que s’havia fet dimarts sobre el recurs del tresorer- va demanar que continués entre reixes fins que es fes una nova diligència secreta (la causa està sota secret de sumari) per evitar que pogués destruir proves. El tribunal, però, recorda que el tresorer sap que s’investiga el cas del 3% des de fa dos anys i que ja li havien escorcollat el despatx, de manera que ja ha tingut l’oportunitat de destruir proves, si ho volia fer.

Amb tot, l’Audiència també diu que hi ha “indicadors” que el tresorer va participar en una “trama organitzada” amb “una àmplia capacitat econòmica” i que, afegint-hi “la gravetat dels fets denunciats”, això augmenta “exponencialment” el risc de fuga. A Viloca se l’investiga pels delictes de suborn, prevaricació, finançament il·legal de partits, tràfic d’influències, alteració de preus en concursos públics i blanqueig de capitals. Amb aquests arguments l’Audiència fixa la fiança, les visites als jutjats i la retirada del passaport per “minimitzar” la possibilitat que es plantegi escapar-se.

A Viloca, detingut el mes passat en el marc de la investigació del cas Petrum pel jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell, l’investiguen per la possibilitat que participés en una trama de pagament de comissions a Convergència a canvi d’afavorir determinats empresaris en les adjudicacions d’obres públiques. D’entrada va ingressar a la presó de Tarragona, però després el van traslladar a Quatre Camins, a la Roca del Vallès. La Guàrdia Civil el va arrestar en una operació en què també va detenir mitja dotzena d’empresaris catalans, el director general d’Infraestructures, Josep Antoni Rosell, i l’extresorer de CDC Daniel Osàcar. A més, es van escorcollar diverses empreses i domicilis, la seu central de CSC, el Consorci d’Educació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Fruitós de Bages i Olot.

Instrucció del cas ITV

Mentrestant, el fiscal d’Anticorrupció Fernando Maldonado dóna per acabada la instrucció de la peça principal del cas ITV en què hi ha imputats l’exsecretari general de CDC Oriol Pujol, la seva dona, Anna Vidal, i l’home de negocis amic del polític Sergi Alsina, a més d’altres empresaris. Així ho van confirmar ahir fonts relacionades amb el cas després de les declaracions al matí de tres testimonis que haurien exculpat Pujol: l’exdirector general de Relacions Laborals i exsecretari d’Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, l’empresari Miquel Salaet i Manuel Lao, de Cirsa.

Després de gairebé quatre anys d’investigació el fill de l’expresident i els altres imputats es poden enfrontar a acusacions de falsedat documental, suborn i tràfic d’influències. Estan imputats per confabular-se per afavorir determinades empreses per davant de les altres en les concessions d’estacions d’ITV i per comissions irregulars, que hauria cobrat la dona d’Oriol Pujol, per negociar deslocalitzacions industrials. Ara queda pendent que la magistrada ordeni l’obertura del judici, si les parts no arriben abans a cap acord que l’eviti. En cas que es faci, serà amb un jurat popular.

stats