La bombolla de l'habitatge també mata

Que entre mig centenar i vuitanta persones, moltes amb feina estable, paguin un lloguer a una màfia per viure d'ocupes a un edifici sense acabar demostra la gravetat de la manca d'habitatge assequible a Eivissa. I per extensió a totes les Illes Balears, que recorren el mateix camí. Quan l'habitatge no és per viure-hi, sinó sobretot perquè alguns afortunats hi descansin quinze dies l'any, el lloguin per setmanes o hi especulin, algú hi perd. I aquest dilluns una persona hi ha perdut la vida, cremada. Més enllà de les causes físiques de l'incendi de l'edifici ocupat a Eivissa, que encara s'han d'aclarir, aquesta mort és resultat de la bombolla de l'habitatge.

En el cas de l'edifici calcinat a Eivissa les víctimes han patit els efectes d'una triple especulació: la del sector immobiliari general a l'illa, que hi ha inflat els preus fins a límits insostenibles; la de l'empresa constructora, que va quedar a mitges, la Sareb que se'n va desentendre i el fons inversor que ha acabat comprant l'edifici; i la dels delinqüents organitzats que cobraven lloguer als treballadors per deixar-los malviure d'ocupes.

La bombolla de l'habitatge no només empeny una part important dels ciutadans a malviure, ara ja es pot dir que també mata. Com deia dissabte aquest problema no només es resol fent habitatge protegit, és un símptoma que no es cura amb pedaços que només el tapen. Cal frenar l'especulació i el creixement no productiu i depredador basat en feines tan mal pagades que no donen ni per viure. Si hi ha treballadors i famílies que no es poden pagar un sostre sense passar pena, som una societat malalta.

L'endemà d'aquesta mort, de visita a Mallorca, el president del PP estatal, Pablo Casado, ha lamentat la tragèdia, però ha respost assegurant que la seva primera mesura serà reclamar una llei per prohibir l'ocupació. Cinisme. La seva primera mesura no és abordar el problema, és perseguir-ne les víctimes. "Volem recuperar el delicte d'usurpació de l'habitatge, amb penes d'un a tres anys de presó", ha deixat anar mentre les cendres de l'edifici calcinat a Eivissa encara eren calentes. Manté que tot plegat és per "protegir els que han infringit la llei ocupant habitatges". Segur que no li ho agrairan.