05/08/2015

1.000 euros per ser parella de fet d’un sensepapers

2 min
Entrada del Registre Civil de Barcelona, on el grup aconseguia que s’inscrivissin les parelles de conveniència entre sensepapers i ciutadans amb nacionalitat espanyola.

BarcelonaBuscaven persones amb problemes econòmics o addiccions -de nacionalitat espanyola- i els oferien 1.000 euros a canvi de registrar-se com a parella de fet d’un immigrant sense papers. Als sensepapers els cobraven fins a 4.000 euros pels documents que necessitaven per fer els tràmits, incloent-hi certificats d’empadronament falsos. Amb els papers aparentment en regla i la parella de fet de conveniència inscrita al registre de l’Ajuntament de Barcelona, empadronaven les parelles en un pis i el sensepapers reclamava el permís de residència.

Aquest era el modus operandi, segons la Policia Nacional espanyola, d’un grup de quatre persones que s’havien especialitzat a cobrar a immigrants sense papers per ajudar-los a legalitzar la seva situació a l’Estat. Actuaven sobretot a Barcelona però també tenien una branca a Madrid. En total, durant quatre anys haurien fet d’intermediaris per a 35 parelles de fet, i haurien aconseguit en total uns beneficis d’uns 100.000 euros.

27 detinguts i 21 imputats

A part del cap de la banda, d’origen brasiler, i els altres tres -que feien de captadors-, la policia va detenir durant l’operació 23 persones més, sobretot ciutadans que havien cobrat per acceptar ser parelles de fet. A tots plegats se’ls acusa de delictes contra els drets dels ciutadans estrangers per aprofitar-se de la seva situació irregular per cobrar-los. La policia també ha imputat 21 immigrants, els que haurien pagat, per falsedat documental. L’operació policial es va tancar fa unes dues setmanes però no es va comunicar fins ahir. En total, doncs, s’ha implicat 48 persones en 74 delictes, segons fonts policials.

La investigació va començar arran de la detecció d’un pis de 25 metres quadrats, al barri del Raval de Barcelona, on hi havia vint persones empadronades. S’hi inscrivien les parelles de conveniència per demostrar que vivien juntes; immediatament després demanaven el permís de residència. Però la xarxa no va tenir en compte que una de les persones empadronades era una dona de Sabadell amb antecedents per participar en matrimonis de conveniència i parelles de fet simulades.

Habitatge inexistent

A banda del primer pis que va despertar les sospites de la policia, la banda en feia servir dos més, també a la ciutat de Barcelona. Un era al barri de la Font de la Guatlla -a Sants- i la banda l’havia aconseguit falsificant documents que van fer servir per demanar una hipoteca i comprar-lo. Hi havia 19 persones empadronades. El tercer pis, on hi havia 21 persones empadronades més, tenia una adreça falsa: era d’un edifici real però amb un número de porta que no existia. Tot això a banda de tres pisos més que la trama feia servir a Madrid i on s’havien empadronat 14 parelles fraudulentes més. Entre les 21 parelles falses de Barcelona i les 14 de Madrid, en total la banda va aconseguir formalitzar 35 parelles de fet de conveniència en uns quatre anys.

stats