Publicitat
Publicitat

CAS NÓOS

El fiscal s'avança al jutge i Rebutja la imputació de la infanta

Horrach ho justifica per la falta d'indicis contra Cristina de Borbó

El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, ha optat per la defensa preventiva de la filla del rei Joan Carles: sap que el jutge José Castro prepara el terreny per tornar a imputar Cristina de Borbó i ahir va presentar un informe de 29 pàgines en què es dedica a intentar desmuntar-ne els arguments. Pretén desacreditar una imputació que encara no s'ha produït. Horrach considera que no hi ha proves ni indicis de delicte en l'actuació de l'esposa d'Iñaki Urdangarin, màxim responsable de l'Instituto Nóos amb Diego Torres. A través d'aquesta fundació -a la direcció de la qual hi havia Cristina de Borbó i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga-, Urdangarin i Torres haurien desviat uns quatre milions d'euros de les institucions balears i valencianes.

L'escrit que el fiscal va lliurar ahir també és una defensa pública de la seva postura. Insisteix a desmentir -tal com ja havia fet al setembre- que vulgui protegir la infanta. El document es va escriure sabent que arribaria als mitjans de comunicació, i les primeres tres pàgines semblen una vacuna contra possibles crítiques periodístiques. Sota l'epígraf La memòria és fràgil , el fiscal diu que els mitjans de comunicació a vegades "difuminen" situacions, "enfosquint" el paper dels que han impulsat les investigacions, en referència a ell mateix i a l'Agència Tributària. "És com a mínim incoherent i irracional que qui comença una investigació sigui acusat després d'amagar-la o encobrir-la", escriu en to dolgut.

Horrach fins i tot desafia els que pensen que actua per protegir la infanta: "Si cap ciutadà tingués indicis o constància d'una actuació il·lícita d'encobriment per part d'aquest fiscal, ha d'acudir a les instàncies corresponents i denunciar-ho". I afegeix que no dur-ho als tribunals i "especular o afirmar l'existència de confabulacions delictives dirigides a la protecció de determinades persones en funció de la seva posició equival al fum que venien Iñaki Urdangarin i Diego Torres als organismes públics, presumptament".

El fiscal ha negat en tot moment que actués així per pressions de la Fiscalia General de l'Estat. Al setembre ja ho va deixar clar: "L'únic responsable del que firmo sóc jo, l'únic responsable dels meus escrits sóc jo, i sóc perfectament conscient del que escric i del que faig", va declarar llavors en una conferència. Ho va dir quan encara era calenta la polèmica pel seu recurs en contra de la primera imputació de la filla del rei per part del jutge Castro. Un recurs que l'Audiència va donar per bo, en la major part, i va deixar la citació de la infanta sense efecte.

Un recurs que salvava Cristina

El recurs va servir per mantenir Cristina de Borbó fora de la llista de més de 200 noms, entre testimonis i imputats, que han declarat pel cas Nóos, entre els quals hi ha treballadores de la neteja de l'assistenta d'Urdangarin, col·laboradors d'empreses de la trama i fins i tot persones que hi van treballar un sol dia. Però el jutge no es va rendir i fa mesos que investiga les dades bancàries i fiscals de la infanta, Urdangarin i l'empresa de tots dos, Aizoon, per preparar una nova imputació per l'única via que va deixar oberta l'Audiència de Palma després del recurs: els delictes fiscals i de blanqueig de diners.

Castro ha recopilat informes d'Hisenda i dades en què es demostra que la parella pagava, a través d'Aizoon, despeses domèstiques que no tenien res a veure amb l'empresa. Això podria comportar un delicte de frau. L'empresa dels ducs els pagava lloguer d'una part del palauet on vivien i milers d'euros en vins, festes, cortines i tota mena de mobiliari. Dimecres el jutge va continuar indagant en aquesta línia i va reclamar informació a CaixaBank sobre les operacions d'un compte en què la infanta tenia firma.