08/01/2014

La infanta ho té difícil per tornar a evitar el jutge Castro

4 min

El jutge José Castro ha tornat a imputar la infanta Cristina de Borbó arran del cas Nóos i, aquesta vegada, la filla del rei d'Espanya ho té més complicat per salvar-se'n. El magistrat va citar ahir la infanta per declarar, el 8 de març a les deu del matí, arran dels delictes fiscals i de blanqueig en què hauria pogut incórrer com a propietària de l'empresa Aizoon a mitges amb el seu marit, Iñaki Urdangarin. Castro ha dedicat 227 pàgines a deixar ben clar per què la vol interrogar.

Fa nou mesos el jutge ja va imputar la duquessa de Palma per interrogar-la com a possible cooperadora necessària del seu marit i el seu exsoci Diego Torres en el desviament de fons públics a través de l'Instituto Nóos. Però el fiscal ho va recórrer i en tan sols un mes l'Audiència de Palma va suspendre la citació. Ara les coses podrien ser molt diferents.

Declaració. La filla del rei es tornarà a salvar de l'interrogatori?

Aquesta vegada el fiscal Pedro Horrach no té previst presentar cap recurs contra la imputació, però tampoc no caldrà. L'advocat de la infanta, Miquel Roca, va anunciar ahir mateix que el faria. Roca, probablement un dels pocs que s'atreveix a dir que està "sorprès" per la imputació, assegura que la citació no té fonament. Qui haurà de decidir si la filla del rei ha de declarar serà el mateix tribunal que ja va suspendre la primera imputació, però això no vol dir que ara torni a prendre la mateixa decisió, ben al contrari.

Tot i que la secció segona de l'Audiència de Palma va suspendre la primera citació per la "debilitat, inconsistència i caràcter equívoc" dels indicis en què s'havia basat Castro en la interlocutòria del 3 d'abril, va deixar una porta oberta perquè tornés a citar la filla del rei. I és la que el jutge ha seguit.

El tribunal, en la mateixa interlocutòria en què suspenia la declaració de la infanta, afegia que "no es comprèn" que l'Agència Tributària no hagués considerat la infanta cooperadora dels delictes fiscals, perquè com a mínim des del 2006 ja havia de saber "que Aizoon era una societat pantalla i que el seu marit la feia servir per defraudar Hisenda". Ara el jutge ha desenvolupat aquesta via en un llarg escrit que el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) qualificava ahir de "tècnicament fonamentat". A més, una segona suspensió de la citació de la infanta, després que hagin declarat més de 200 testimonis i 42 imputats, costaria més d'entendre.

Si el tribunal presidit per Diego Gómez Reino no diu res abans del dia 8 de març, la declaració es farà igualment, perquè els recursos no la suspenen de manera cautelar. L'Audiència va trigar un mes a decidir sobre la primera imputació, i ara en té dos de marge.

Instrucció. Queda gaire perquè s'acabi la investigació de la trama Nóos?

A banda de la possible declaració de la infanta, tot just falta tancar alguns serrells de la branca valenciana del cas Nóos, tot i que ja gairebé s'ha enllestit, també. Si l'Audiència no suspèn la citació el 8 de març i de l'interrogatori de la duquessa de Palma en surten indicis de nous delictes, la investigació judicial del cas es podria allargar una mica més, però és poc probable; l'esquelet principal fa temps que s'ha definit. La instrucció, doncs, es podria acabar en cosa de pocs mesos.

Judici. La infanta Cristina arribarà a ser acusada en el judici del cas?

Si l'Audiència no suspèn la citació, Cristina de Borbó tan sols respondrà a les preguntes del jutge com a imputada. I això no és cap judici: la declaració forma part de la instrucció, la fase d'investigació del cas. "Aquest jutjat no creu que faci trontollar els pilars de l'estat de dret" per preguntar què en sap de tot plegat a la filla del rei -diu Castro a la interlocutòria-, més aviat al contrari".

"Aquesta resolució dista abismalment de ser o semblar una sentència de condemna -insisteix el jutge a l'escrit-, de moment ni tan sols obre la porta perquè les diferents parts acusadores puguin formular una acusació contra Cristina de Borbó", afegeix. Explica que tan sols vol donar a la filla del rei d'Espanya "l'oportunitat" que "doni explicacions sobre fets indiciaris de delicte".

Si arriba a declarar, és ben possible que la filla de Joan Carles I també acabi jutjada. Perquè la filla del rei s'assegui al banc dels acusats caldria que alguna de les acusacions ho reclamés i que el jutge hi accedís. De moment només el col·lectiu ultra Manos Limpias s'ha mostrat disposat a acusar la infanta. El fiscal Pedro Horrach i els advocats del govern espanyol, així com l'Agència Tributària, s'oposen fins i tot a fer que declari com a imputada i sostenen que no hi ha fonaments en què es pugui basar cap mena d'acusació. Les advocacies dels governs balear i valencià no han dit res sobre l'assumpte, però, com que també estan en mans del PP, tampoc hi són favorables. Ara, amb una sola acusació que ho reclami, n'hi ha prou.

De totes maneres, encara falta molt perquè arribi el judici. Podria ocupar una de les dues seccions penals de l'Audiència durant més de tres mesos, i els jutjats de Palma ja van prou col·lapsats. Quan s'acabi la instrucció el judici encara podria trigar més d'un any a fer-se.

El paper del rei. El jutge sospita del préstec d'1,2 milions pel palauet de Pedralbes

Al final de la interlocutòria, Castro deixa caure, com aquell qui res, que si el préstec d'1,2 milions del rei a la seva filla per la compra del palau de Pedralbes, que Castro va embargar i que ara està a la venda per pagar la fiança, fos una donació encoberta per estalviar-se impostos, no hauria d'haver prescrit. Els diners van canviar de mans l'any 2004 en dues transferències urgents i, si es té en compte aquesta data, és veritat que el presumpte delicte fiscal per defraudar els impostos de la hipotètica donació ja hauria prescrit. Però el jutge aventura que també es podria comptar la data del delicte a partir del moment en què no s'haurien tornat els diners segons el pactat. Això ampliaria el termini perquè prescrigués. Amb tot, només ho insinua i no hi ha cap document amb les condicions del préstec ni se sap quan s'havia de tornar, si és que s'havia de fer.

stats