Misc 11/10/2015

“Vaig haver de pagar 1.500 euros perquè marxessin”

Els veïns d’un bloc del centre de Barcelona s’uneixen per evitar més ocupacions

i
Enric Borràs
4 min
Els veïns d’un edifici del barri de Sant Pere van fer guàrdia tota la nit per evitar que okupes que tenien al bloc es quedessin un altre pis. L’endemà el propietari el va tapiar.

BarcelonaEnriqueta Hoste va tenir sort. Un veí havia avisat els Mossos i una agent la va trucar per dir-li que tenia algú a casa, i va tornar a corre-cuita cap a Barcelona des del poble on passava les vacances. Com que feia només unes hores que l’okupa era al pis n’hi va haver prou amb la denúncia perquè els agents el fessin fora i no calgués anar a judici. Va recuperar el pis, el quart d’un edifici d’escala estreta al carrer Portal Nou de Barcelona, al barri de Sant Pere i Santa Caterina, però aquell 29 de juliol el calvari, per a ella i els altres veïns, acabava de començar.

Algú també havia ocupat el pis del davant del mateix replà -hi havien entrat pel terrat, despenjant-se amb una corda que van trobar els veïns-, però com que feia més dies el propietari, Fabrizzio Pezzani, va tenir menys sort. “Al final vaig haver de pagar 1.500 euros perquè marxessin”, explica per telèfon, perquè viu a cavall de Barcelona i Itàlia. L’hi van deixar clar: o pagava o hauria d’anar a judici, i el procés seria molt lent. Va cedir a l’extorsió. “Els vaig dir que podia pagar 600 euros, però em van dir que no, que 1.500”, recorda. Tot i això li van robar els mobles i va haver de tornar-lo a arreglar abans de llogar-lo. Els okupes del pis de Pezzani podrien ser els que havien entrat al de l’Enriqueta Hoste, encara que després hi haurien deixat instal·lar algú altre.

Cobrar pel pis d'un altre: okupes professionals“A partir d’aquell moment el meu món i la seva lògica s’esfumen”, diu Hoste parlant de quan va aconseguir entrar, amb els agents, a casa seva. “Entrem al meu habitatge, no hi ha ningú, però hi trobem els llums encesos, un amplificador que no es meu i un televisor vell que no és meu”, recorda la professora jubilada. I, amb la denúncia a la mà, continua: “La porta és plena de forats on abans hi havia els panys, i començo a adonar-me que falten coses: el meu televisor, el reproductor d’alta fidelitat, càmeres, joies, ordinadors, cedés, objectes electrònics i electrodomèstics, entre altres coses”.

Els Mossos entren al pis del davant -els okupes els permeten l’accés- i hi troben alguns dels objectes de la veïna, com les càmeres de fotografiar i els cedés de la Maria del Mar Bonet -“Ja em diràs per què els volien”, comenta Hoste mig fent broma-. Els okupes diuen que els objectes ja eren dins del pis quan hi van entrar. Els Mossos n’aixequen acta i tornen les coses a Hoste, que no arriba a recuperar-ho mai tot.

Els Mossos d’Esquadra avisen que les 24 hores són clau. Passat aquest temps, o si hi ha indicis que l’intrús ja ha fet vida a l’habitatge -si hi ha dormit, per exemple-, no poden treure l’okupa sense una ordre judicial. Això va ser el que va passar amb el pis de Pezzani, i Hoste va haver de començar a viure davant d’alguns dels que, segons tots els indicis, li havien rebentat la porta i saquejat el pis. Per por que hi tornessin a entrar, cada dia baixava del poble per passar per casa seva.

Tercer intent

“Tres dies després, els veïns, en sentir el soroll d’eines manipulant la porta d’un altre pis, vam sortir als replans de l’escala”, explica un altre veí que viu al primer, en una carta a aquest diari. “El president de l’escala va cridar: «Que pujo!», i van marxar corrents”, recorda Víctor Ensesa, pare del veí del primer. Els okupes -tres o quatre homes- van tornar a entrar a tota velocitat al pis de davant del d’Hoste.

Els veïns van trucar als Mossos i, segons Ensesa, els hi van contestar: “No hi podem fer res, ja hem vingut anteriorment en aquesta finca”. Decideixen actuar pel seu compte i es passen tota la nit fent guàrdia al replà. “Anaven pujant i baixant per l’escala i encara ens deien «Hola» i «Adéu», rient!”, diu, indignat, Víctor Ensesa. L’endemà van venir uns paletes enviats pel propietari de l’habitatge, un banc que va optar per la via dràstica: tapiar la porta.

Fabrizzio Pezzani va aconseguir fer marxar els okupes del seu pis, pagant, el 6 d’agost. Però Hoste va veure la mateixa gent, al cap de quatre dies, entrant al quart pis de l’edifici del davant de casa seva. “Vam trucar als Mossos i els van fer fora, aquesta vegada se’n van endur un que no devia tenir papers”, explica Víctor Ensesa. Diu que són d’origen dominicà, força coneguts al barri.

Els Mossos saben que al barri hi ha molts problemes amb les ocupacions. “De vegades les portes del carrer ni tan sols tenen pany i les dels pisos són molt fràgils”, diu un portaveu del cos. Sense entrar a parlar del cas concret del carrer Portal Nou, asseguren que hi ha “una interlocució constant” amb els veïns del barri i que no hi han identificat “cap grup criminal” que es dediqui a ocupar.

Els veïns de l’edifici de Portal Nou asseguren que els que van entrar al seu edifici ja els coneixien, ja havien ocupat un primer pis a l’edifici del costat i el segon del de davant, i també sovintegen un entresòl del carrer Carders. “Sempre són al balcó i quan van entrar van vendre els mobles”, diu una perruquera de l’edifici del costat.

stats