CRIM DE CASTELLDEFELS

La dona del parricida patia maltractaments però no els va denunciar

Havia trucat en diverses ocasions a la policia local i els veïns havien alertat els Mossos d’Esquadra de les baralles de la parella

La dona de Castelldefels que, com els seus dos fills de 7 i 12 anys, hauria mort a trets a mans del marit havia telefonat algunes vegades a la policia local per avisar que ell la maltractava. Els havia avisat almenys en quatre ocasions abans que la seva parella es convertís en un parricida, segons fonts pròximes del cas, però mai no el va arribar a denunciar. Una veïna del mateix carrer, Josefina Garcia, també va explicar que va trucar als Mossos d’Esquadra un parell de dies a causa de les baralles a crits de la parella, que se sentien per tot el carrer. Els Mossos confirmen que van anar a la casa per aquests avisos, però tampoc no es va fer cap denúncia.

La violència masclista és la principal hipòtesi sobre per què l’home, de 61 anys, hauria mort a trets la dona, de 45, i els dos fills que tenien en comú per, després, acabar-se suïcidant amb la mateixa arma. Diversos veïns van confirmar a l’ARA que eren testimonis de les baralles i discussions contínues entre la parella. “Fa dues setmanes vaig sentir com s’esbroncaven i s’insultaven”, explicava un dels veïns del carrer 13 bis, situat a la urbanització de la Pineda, molt a la vora del passeig Marítim. “Era una parella erosionada, d’aquestes que penses que qualsevol dia se separaran. A ell se’l notava cansat de la relació”, afegia un altre veí del bloc d’apartaments Arizona, al mateix carrer.

La Josefina, que viu gairebé al davant de la casa del crim, assegurava ahir que a causa de les esbroncades “sentia com els nens ploraven” i que era sobretot per això que havia trucat als Mossos un parell de vegades. Però si la discussió era al matí, al vespre per exemple “podien fer una festa com si no hagués passat res”. De tant en tant en feien alguna amb amics. Segons el veí del bloc Arizona, la parella portava “un tren de vida molt alt”. Ell coincidia amb la dona “al millor gimnàs de Gavà” -la quota completa costa 150 euros al mes- i manté que no semblava que l’home tingués cap feina. Segons fonts relacionades amb la investigació, a la casa hi ha domiciliada una empresa d’enginyeria, tot i que enlloc s’indica que a dins hi hagi cap despatx.

Ahir al matí el robot de la piscina començava a netejar-ne el fons a l’hora programada, mentre darrere la porta precintada per la policia s’hi anaven acumulant més i més periodistes. Com si no hagués passat res, les tovalloles esteses i el BMW negre es torraven sota el sol, el patinet d’un dels fills descansava recolzat en una paret i un ornament nadalenc fora de context continuava guarnint la porta de la casa. El xalet és una de les cases més noves de la zona, amb un jardí molt cuidat i a pocs metres del mar.

La notícia va transcendir dimecres, passades les 23.00 hores, tot i que els Mossos havien rebut l’avís a les 20.45 hores. Segons fonts relacionades amb la investigació, el parricidi s’hauria dut a terme bastantes hores abans. Els agents, quan van parlar la nit passada amb els veïns, els van preguntar si havien sentit res especial fa dues nits, no només aquell vespre, de manera que podria ser que la família dugués un dia morta quan la van trobar. A la policia l’havia avisada una familiar de la parella, una filla de l’home que havia tingut amb una parella anterior i que viu a Sant Feliu de Llobregat, segons l’ACN. La dona no sabia res del seu pare i per això va alertar el cos policial. Quan van obrir la porta els agents es van trobar els quatre cossos: el de la dona era al llit conjugal, i els dels fills a les seves respectives habitacions, segons l’agència Efe. L’home s’hauria suïcidat al sofà, on el van trobar.

Segons un parell de veïns feia poc més de tres anys que la família s’havia instal·lat al xalet, al número 7 del carrer 13 bis. Tant l’home com la dona tenien la nacionalitat espanyola però ella era d’origen bielorús i ell uruguaià. Els veïns, a part de les baralles, també recorden que eren “reservats” i “anaven a la seva”. Quan es van instal·lar a la casa es van quedar darrere de les quatre parets de dos metres i l’alarma que la protegia. Amb l’home de la casa del davant, que fa dos anys que hi viu, amb prou feines se saludaven.

Hermetisme

Els policies van demanar a alguns veïns, com a la dona que viu al costat de la casa del crim, que no parlessin amb ningú sobre el cas. Ella s’ho va prendre al peu de la lletra i ni tan sols es va acostar als periodistes. Va encarregar al jardiner que si algú demanava res avisés que no hi parlaria.

L’Ajuntament de Castelldefels va fer ahir al migdia un minut de silenci per mostrar el seu rebuig als fets. Després va celebrar un ple extraordinari en què es va declarar tres dies de dol amb la suspensió de tots els actes oficials i lúdics. En la sessió plenària el consistori també va aprovar una moció per “reprovar amb total fermesa aquest acte criminal”. Després l’alcaldessa, Candela López, va atendre els mitjans de comunicació per recordar que el jutge que porta el cas ha decretat el secret de sumari, i va evitar, doncs, donar cap mena de detall.

Mossos d’esquadra de la policia científica, del grup d’homicidis i de seguretat ciutadana van treballar dimecres al domicili de la parella fins ben entrada la matinada recollint mostres que puguin aclarir el mòbil del crim. Per fer-ho van tallar i precintar el carrer, però ahir al matí ja l’havien reobert i només la casa continuava clausurada.

El noi de Rubí va confessar després d’anar a la platja

L’adolescent de 17 anys acusat d’haver degollat la seva mare a Rubí va cometre el crim dimarts a la nit, va deixar el cos al terra de la casa i se’n va anar a dormir; dimecres al matí va anar a la platja i no va ser fins que en va tornar, cap a les 16.30 hores, que va trucar als Mossos d’Esquadra per confessar el crim. Així ho han explicat fonts relacionades amb el cas a l’agència Efe.

El mateix dimecres al matí, segons un veí, el pare del noi i exmarit de la dona havia trucat a la porta de la casa però ningú el va obrir. Quan els agents van arribar a la casa es van trobar el cos de la dona estès a terra amb signes de violència. Es van endur el fill detingut, que va confessar el crim, a qui acusen d’homicidi. La Fiscalia de Menors, després de prendre declaració al noi, va ordenar ahir el seu ingrés a un centre de menors.

Feia set anys que la mare i el fill vivien a Rubí, i hi havien arribat des de Sant Cugat, on vivien abans. La dona, de 55 anys i d’origen nord-americà, tenia bona relació amb els veïns i feia una temporada que patia problemes econòmics.