12/08/2015

La mort d’un senegalès encén els ànims a Salou

4 min
JORNADA TENSA A SALOU  01. Durant tot el matí els enfrontaments entre un centenar de senegalesos i la policia van paralitzar la ciutat. 02. Moltes cotxes dels Mossos van acabar malmesos.

SalouUn mort, 24 ferits lleus, 13 detinguts, la via de tren de la costa tallada més de deu hores, destrosses al mobiliari urbà i en vehicles policials i la comunitat senegalesa sublevada. Aquest és el balanç provisional d’una jornada tensa que va començar amb l’operació que van fer els Mossos d’Esquadra ahir a la matinada a Salou contra el top manta. La que havia de ser una operació senzilla contra venedors ambulants de productes falsos o sense llicència es va convertir en una tragèdia, i gairebé en una revolta.

“Si saltes, tu què creus: el cap et picarà per davant o per darrere? Doncs ell la ferida la tenia a la part del darrere”, explicava ahir un representant de l’Associació Col·lectiu Senegalès de Tarragona, Thierno Diop, que va fer de mediador entre els Mossos i els seus compatriotes que havien tallat la via del tren. La versió dels fets que corria entre els senegalesos ahir a Salou era aquesta: no havia saltat, no havia caigut; l’home havia mort per culpa dels policies. El germà del mort és un dels molts senegalesos que no es creuen la versió oficial, i ahir mateix va presentar una denúncia contra els agents.

Els Mossos d’Esquadra van explicar en un comunicat que en l’escorcoll d’un dels pisos un home havia “saltat des del balcó d’un tercer pis en detectar la presència policial” i havia mort a causa de la caiguda. A les 6.13 hores van demanar una ambulància i al cap de quatre minuts ja havia arribat, però no hi havia res a fer. El portaveu adjunt del cos, l’intendent Xavier Gámez, va concretar que quan van entrar els agents l’home va anar fins a la terrassa del pis, es va enfilar a la barana, es va agafar del tendal i es va “precipitar” a terra per motius que no se saben. Es podria entendre que més que saltar va caure intentant escapar-se.

Les versions oficials no van convèncer cap dels senegalesos que ahir van protestar. La mort de Mor Sylla, que tenia 50 anys, va córrer com la pólvora entre la comunitat senegalesa de Salou i dels pobles dels veïns. Segons fonts municipals a Salou hi ha 1.190 senegalesos censats, un 4,5% de la població censada. Ben aviat desenes de persones es van començar a concentrar davant del pis del mort, a la plaça de Sant Jordi, molt a prop de les vies del tren, cap on van dur la protesta cap al migdia quan ja eren més d’un centenar.

Un senegalès mostra una foto del seu company mort a Salou / E.B.

Es van enfrontar als Mossos tirant-los pals, pedres i tota mena d’objectes, i els agents van carregar i van disparar projectils viscoelàstics. Alguns cotxes de la policia van quedar amb els vidres destrossats i també en va patir les conseqüències el mobiliari urbà i el botiguers del carrer Barcelona, que van tancar els comerços amb els clients a dins fins que es van acabar els avalots. Quan les càrregues i les corredisses van desaparèixer, abans de la una, els senegalesos van ocupar la via i la van tallar amb contenidors. S’hi van quedar fins que els tretze detinguts no van quedar lliures, cap a les nou de la nit. El servei de trens es va reprendre poc abans de les deu.

Espanya i els estrangers

A cinc dels dotze detinguts en els escorcolls del matí els havien trobat al pis on vivia Mor Sylla. Al tretzè, Khadir Guere, el van arrestar durant els avalots. Amb tot, ahir explicava que vivia al costat del pis de la víctima mortal i que havia sentit com els Mossos havien entrat trencant la porta i fent molt de soroll: “Va sonar com si fos una bomba”, relatava. El van espantar. “No és normal com ens tracten”, deia, i insistia que “Espanya és el país més difícil per a un estranger”.

Al llarg del dia van anar arribant més ciutadans d’origen senegalès de Salou i dels pobles del voltant. Com que el tren no funcionava, alguns venien a peu. Duien cartells improvisats amb cartrons on es llegien coses com “Els Mossos han matat un moreno per una bossa”. Alguns cridaven en contra dels Mossos i reclamaven que tornés la Guàrdia Civil. Un amic del mort, que havia treballat amb ell a la construcció, explicava que els agents són massa agressius.

El cònsol fuig corrents

Les escenes de tensió, fins i tot entre els que protestaven, es van anar repetint. El representant del consolat del Senegal a Espanya, que va arribar a la tarda, va haver de fugir de la zona protegit pels Mossos. Els manifestants consideraven que arribar dotze hores després que l’avisessin era massa tard.

Protesta a Barcelona en solidaritat amb Salou

Més de cent manifestants van protestar ahir a la Rambla de Barcelona contra la mort del senegalès mort a Salou mentre fugia dels Mossos en un operatiu contra el top manta. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va remarcar que la mort del venedor ambulant “ens interpel·la a tots” i que ha arribat l’hora de donar “una resposta social i laboral al fenomen”. Durant la manifestació es van poder sentir crits com “Cap ésser humà és il·legal” i contra la llei d’estrangeria. L’Espai de l’Immigrant va lamentar que la mort dels immigrants s’hagi “convertit en una cosa normal” i que “no és accidental”.

Qui era Mor Sylla?

Mor Sylla tenia uns cinquanta anys i en feia una quinzena que havia arribat a l’Estat, tot i que a Salou ja en duia set, segons explicava ahir un excompany de feina. A més, “tenia papers”, és a dir, permís de residència. Era un home tranquil, senzill, pacífic i amb estudis. Amb una dona i una filla al Senegal a qui enviava diners. “Era molt generós”, insistia, i ajudava els seus companys deixant-los el que calgués. L’amic havia treballat amb ell a la construcció, una feina que van haver de deixar per la crisi, com tants altres compatriotes seus. Mor Sylla, però, va trobar una alternativa per mantenir la família: vendre al top manta. “El problema era que venia coses de marca falsificades”, explicava, però afegia que no n’hi havia per tant, que “no venia droga ni res greu”.

stats