Publicitat
Publicitat

BARCELONA

La síndica critica el procés de participació de la Diagonal

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, creu que el procés de participació per a la reforma de la Diagonal que va fer Xavier Trias no es pot considerar un procés de participació ciutadana. Arran d’una queixa de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Vilà dóna la raó a l’entitat i explica que “en cap moment” es va informar de les condicions d’inici del procés i que la majoria de les reunions es van fer quan ja es treballava en el projecte i no abans.

Segons un comunicat de la síndica de greuges, el procés participatiu va ser “insuficient i poc rigorós” i no va complir els procediments previstos a la normativa municipal. A més, tampoc es va fer amb “les garanties suficients de transparència i tracte igualitari vers les entitats”, perquè algunes van anar en més reunions que d’altres i en moments diferents.

El projecte, explica la síndica, es va presentar al consell consultiu d’Hàbitat Urbà el 18 de juny del 2013, mentre que les reunions amb la majoria d’entitats i associacions i les convocatòries obertes als ciutadans es van fer després, o sigui, quan ja s’havia enllestit. “El projecte de reforma de la Diagonal es va decidir al consistori i les reunions que es van fer després van ser fonamentalment informatives”, critica el comunicat.

Per tot plegat Vilà considera que la reforma es va fer “sense un procés de participació ciutadana real” i explica que tampoc no es va fer una reunió conjunta amb tots els implicats per “contrastar opinions” ni es va informar de l’avaluació del procés de participació.

Vilà recorda a l’Ajuntament de Barcelona que la Carta Municipal el compromet amb una sèrie de garanties de participació ciutadana i li recomana que segueixi allò que preveuen les normes reguladores d’aquests processos: en resum, que tinguin una fase d’informació i comunicació als ciutadans, una altra fase en què puguin fer aportacions, i una tercera en què l’Ajuntament respongui a les aportacions que s’hagin fet. Tot, amb un procés que sigui clar d’entrada, sosté la síndica.

Estudi ambiental

La síndica de greuges també critica que les propostes fetes per la Plataforma Diagonal per a Tothom no es debatessin. L’entitat reclamava una reducció dels nivells de diòxid de carboni eliminant un carril i connectant els dos trams del tramvia. Recorda, a més, que tot i que per a aquest projecte fer un estudi d’impacte ambiental no era cap requisit, tenint en compte l’envergadura, hauria sigut “força positiu” que n’hi hagués hagut un i s’hagués debatut. Explica que l’Ajuntament va aprofitar el que s’havia fet el 2010, tot i que en aquell cas les dues propostes preveien el tramvia, cosa que considera “un canvi substancial”.