Balears recupera la Nit europea dels investigadors

Conèixer l’Estació Científica de la Mola, assistir a un tast de vins al Parc Bit i visitar el catamarà oceanogràfic del SOCIB seran tres de les propostes possibles
Balears recupera la Nit europea dels investigadors.

Una jornada de portes obertes a les instal·lacions de l’Estació Científica Jaume Ferrer de la Mola (Menorca), un tast de ciència i vins al Parc Bit i una visita al catamarà oceanogràfic del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), abans o després de prendre unes canyes científiques al moll de Palma per descobrir les utilitats de l’oceanografia o per entendre el paper dels oceans en el canvi climàtic. Són algunes de les propostes de la Nit europea dels investigadors que Balears recupera enguany, després d’uns quants anys d’absència, i que tindrà lloc la setmana que ve amb la intenció bàsica d’acostar la ciència a la societat d’una manera lúdica i didàctica i fer-la molt més assequible per al gran públic. La Nit dels investigadors i les investigadores és un projecte europeu de divulgació científica -promogut per la Comissió Europea dins de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horizon 2020- que es desenvolupa simultàniament a més de 300 ciutats europees des de 2005, amb l’objectiu de convertir el ciutadà en científic per un dia, difondre les diferents disciplines del coneixement i, sobretot, passar-ho molt bé amb “l’excusa” de la ciència.

Així doncs, i amb l’impuls de la Comissió Europea, centenars de laboratoris, centres de recerca, universitats i empreses de tot Europa obren aquests dies les portes per tal que els ciutadans coneguin més de prop la feina dels científics, els beneficis que aporten a la societat i la seva repercussió sobre la vida quotidiana. Tots els actes que tindran lloc a Balears estan organitzats per la Direcció General d’Innovació i Recerca, conjuntament amb la Fundació BIT, la delegació del CSIC a Balears i el SOCIB. Durant tres dies, s’oferiran un conjunt d’activitats per apropar la ciència i la recerca a la societat balear d’una manera lúdica i divertida a través d’un contacte directe amb els mateixos experts i expertes.

Estació Jaume Ferrer

La primera de les activitats es farà aquest dilluns, dia 25, a l’Estació Científica Jaume Ferrer a la Mola de Menorca -un equipament propietat del Govern de les Illes Balears i de l’IEO-, que entre les 18 i les 21 hores acollirà una jornada de portes obertes per poder visitar-ne les instal·lacions i contemplar una exposició sobre els programes de seguiment científic que s’hi realitzen. A més, a les 19 hores, es durà a terme la xerrada El marisqueig al port de Maó, ahir i avui, a càrrec d’Adolf Sintes, que és membre de la secció de Ciències Socials de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i autor de diversos llibres i articles sobre els productes de Menorca, la història i les tradicions. Els assistents també podran gaudir d’una demostració gastronòmica i tast de musclos del port de Maó amb diferents tipus de salsa maionesa, de la mà de l’Associació Fra Roger Gastronomia i Cultura i del cuiner Pedro Palliser del restaurant Nou Siroco de Cales Fonts (es Castell). El tast es maridarà amb vi blanc de Binifadet i el Consell Regulador Denominació d’Origen Formatge Maó-Menorca, que també hi participarà oferint un tast de formatges. Per tal de fer la visita més lúdica, la científica de l’Imedea i monologuista de Big Van Científicos sobre ruedas, Ana Payo, oferirà dos monòlegs: Una oceanógrafa de secano i Ana y Paco una historia de amor (entre gaviotas). A més de divulgadora científica, Ana Payo és una investigadora de l’Imedea especialitzada en ecologia de poblacions i seleccionada en el Homeward Bound Project 2018, un projecte que el 2018 durà 70 investigadores de tot el món fins a l’Antàrtida per contribuir a lluitar contra el canvi climàtic i la desigualtat de gènere.

Tast i exposició de vins

Dijous que ve, dia 28, a partir de les 18.15 hores, el claustre de Son Espanyol del Parc Bit acollirà un tast de ciència i vins amb la intenció de divulgar la part més científica del món dels vins, a més de la recerca que s’està duent a terme sobre l’activitat vitivinícola a Espanya. L’acte començarà amb una degustació de vins de la Denominació d’Origen Pla i Llevant i Petits Cellers de Mallorca. El viticultor i doctor en enologia per la Universitat de la Rioja Pedro Balda dirigirà un tast científic en dues sessions: a les 19 i a les 20 hores. També relacionada amb el vi, el CSIC a les Illes Balears mostrarà l’exposició La Vid, el vino, el CSIC: 200 años de investigación, que fa un recorregut per les diferents varietats de l’Estat de la vinya, els primers estudis científics que se’n feren i la recerca que realitza actualment el CSIC. A banda de vins, la Nit dels investigadors al Parc Bit oferirà una degustació de formatges del Consell Regulador Denominació d’Origen Formatge Maó-Menorca. Durant tot l’esdeveniment, s’aniran projectant imatges de l’exposició fotogràfica de la construcció del Complex Balear d’Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Innovació del Parc Bit, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa Operatiu 2007-2013 de les Illes Balears, “per donar a conèixer a la ciutadania el valor afegit de la política de cohesió europea”, segons s’apunta des de la Direcció General d’Innovació i Recerca. Totes les activitats són gratuïtes, però els interessats a participar en el tast de vins dirigits s’hi han d’inscriure prèviament a https://goo.gl/forms/w1U3tfytb6quAZWb2

Josep Lluís Pons, director general d’Innovació i Recerca, recalca que el Govern ha decidit “recuperar” la Nit europea dels investigadors “per donar visibilitat a la recerca que fan els científics i les científiques d’un país petit com és el nostre i per apropar així la seva tasca a la societat”. Pons argumenta que justament un dels objectius del Pla de ciència que impulsa el Govern és “el foment i la difusió de la cultura científica, que representa un dels pilars fonamentals per aconseguir una societat més justa i democràtica”. El director general constata la coincidència, en el temps, del “ressorgiment” de la Nit europea dels investigadors amb el lliurament, a les darreres setmanes, de diversos guardons a investigadores de Balears com Dora Romaguera de l’IdiSBa (premi Joves Investigadors atorgat per la Fundació AstraZeneca); Anna Traveset de l’Imedea (premi Jaume I a la protecció del medi ambient atorgat per la Generalitat Valenciana i la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats); Mar Leza de la UIB i la seva aplicació Vespapp (premi a la divulgació atorgat per la Societat Catalana de Biologia) i Alicia Sintes del Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB (premi Princesa d’Astúries d’investigació científica i tècnica 2017 atorgat per la Fundación Princesa de Asturias).

El capvespre de divendres dia 29, entre les 18 i 21 hores, al moll de Palma s’obriran les portes del Vaixell Oceanogràfic del SOCIB perquè tots els interessats puguin conèixer, a través del personal investigador, tècnic i de la seva tripulació, de quina manera s’investiguen els oceans en el segle XXI. Aquesta activitat és promoguda pel programa de divulgació i recerca MEDCLIC: el Mediterrani a un clic del SOCIB i l’Obra Social la Caixa, a través d’onze fotografies de gran format que mostraran la tasca per sensibilitzar la societat i involucrar-la en diversos aspectes ambientals. També es podrà fer una visita guiada al vaixell per saber quins són els seus principals equipaments científics i també per tenir una idea global dels projectes d’observació i recerca desenvolupats a les campanyes oceanogràfiques. Joaquim Tintoré, director del SOCIB i coordinador institucional del CSIC a les Illes Balears, explica que la investigació oceanogràfica té un paper “cabdal” a Balears: “Des del CSIC, en col·laboració amb altres centres com el SOCIB i l’Imedea, treballam amb una clara vocació de servei públic per millorar la gestió sostenible dels nostres recursos marins i costaners, que tenen un gran valor paisatgístic, natural, biològic, turístic i patrimonial. Estam convençuts que la Nit dels investigadors serà una excel·lent ocasió per propiciar vies de comunicació entre la societat balear i els investigadors i investigadores que són darrere tota aquesta feina”, conclou Tintoré.

CANYES

CIENTÍFIQUES

L’Escala Reial del port de Palma, davant la Llonja i al costat del vaixell oceanogràfic del SOCIB, serà el lloc triat per a la celebració, també dia 29 entre les 18 i les 21 hores, de les canyes amb científics i científiques, una activitat lúdica organitzada pel SOCIB per fer divulgació de l’oceanografia i descobrir per a què serveix un glider o planador submarí o per saber quin és el paper dels oceans en el canvi climàtic, entre altres qüestions. La científica de l’Imedea Ana Payo oferirà de nou diversos monòlegs amb “molta oceanografia i molt d’humor”.

Ana Bonilla, del servei d’educació i divulgació del projecte MEDCLIC: el Mediterrani a un clic, explica que “es tracta d’aconseguir, entre tots, un ambient relaxat per aprendre molta ciència”. Per això s’hi disposaran taules tipus bistro decorades amb una petita peixera il·luminada i un glider d’espuma surant al seu interior. En aquestes taules s’hi servirà un refrigeri per als assistents, als quals se’ls facilitarà una pregunta impresa a un paper per incentivar la conversa amb els investigadors. Les preguntes suggerides seran: què és el temps oceànic?; per què el Mediterrani és un laboratori a petita escala?; per a què serveixen les dades (salinitat, clorofil·la, temperatura, etc.) que és recullen a la mar?; quines són les tasques a realitzar en el decurs d’una campanya oceanogràfica?; què és un glider?, i vull ser oceanògraf@, però què és això exactament? Els científics i científiques que participaran en aquest acte lúdic i alhora divulgatiu seran Eva Aguiar, doctora en oceanografia física; Diego Álvarez, doctor en biologia; Emma Heslop, doctora en oceanografia física, i Eva Alou, doctora en oceanografia biològica.