EMPRENEM

BioDan Group, els fabricants de la pell humana

L’empresa de bioenginyeria, que té una sucursal a l’hospital Son Espases, ha presentat una bioimpressora capaç de replicar pell apta per trasplantar-la als pacients

La pell humana té dues capes superposades: l’epidermis és la capa externa, mentre que la dermis és la capa més profunda i on es troben les terminacions nervioses. L’epidermis es compon de queratinòcits que formen l’estrat corni, la primera capa que separa el cos i el protegeix de les toxines de l’aire. La dermis és la capa més interna de la pell, és molt més gruixuda que l’epidermis i està integrada per fibroblasts que produeixen col·lagen, la proteïna que dona elasticitat a la pell i que, essencialment, serveix per mantenir el cos unit. Ara bé, fins a quin punt és possible reproduir l’estructura natural de la pell per a pacients amb cremades importants a la superfície corporal, ferides d’origen traumàtic, tumors, defectes i tot tipus de patologies d’aquest òrgan?

BioDan Group és una empresa de bioenginyeria que té un coneixement molt profund en temes relacionats amb la pell i que s’ha especialitzat a cultivar-ne de dos tipus: autòloga, creada a partir del propi pacient per a usos terapèutics, com cremades greus, i l’al·logènica a gran escala per a processos industrials, per evitar que es testi en animals (les noves directrius europees prohibeixen l’experimentació amb animals), com en el tractament d’úlceres cròniques. Es tracta de produir cèl·lules vives, capaces de continuar generant un comportament totalment natural i funcional de la pell.

La bioimpressió permet la producció automatitzada d’òrgans humans vius utilitzant tintes bioactives patentades. És una tècnica revolucionària que es pot utilitzar tant per a propòsits clínics com per testar i que la setmana passada aconseguí una nova fita: la producció de pell humana a través d’una bioimpressora en 3D, apta per ser trasplantada a pacients o per provar productes cosmètics, químics i farmacèutics. Un equip d’investigadors de diversos centres espanyols (Universitat Carlos III de Madrid, el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques i l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón), en col·laboració amb BioDan Group, ha desenvolupat un prototip de bioimpressora 3D capaç de crear pell humana totalment funcional. Els resultats del treball han estat publicats a la revista ‘Biofabrication’ i demostren, per primera vegada, que a través de les noves tècniques d’impressió en tres dimensions es pot produir pell humana.

BioDan Group consta de tres filials a Espanya, especialitzades cada una en diferents activitats. Des del 2015, BioDan Sciencie realitza tot un seguit de projectes desenvolupats a Mallorca per donar resposta a serveis contractats per diferents empreses -tant de Balears com de la Península i l’estranger- que tenen diverses necessitats de reformulació vinculada a la nanotecnologia de la pell, amb fàrmacs i cosmètics de màxima eficàcia. BioDan Sciencie a Mallorca és integrada per Maria Alonso, que és la directora tècnica; Eva Rodríguez, doctora en Biofísica; Aina Arbós, llicenciada en Química, i Marc Prieto, graduat en Bioquímica. L’empresa està ubicada a les instal·lacions de l’hospital Son Espases, lloc on, a més, desenvolupa un projecte de col·laboració amb el grup Lipids in Human Pathology Research de l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma (IdISPa), liderat per Gwendolyn Barceló.

“Quan vàrem decidir instal·lar-nos a Mallorca, cercàvem un laboratori que ens permetés establir-nos i el vàrem trobar a Son Espases amb la col·laboració de l’IdISPa. Nosaltres som una empresa multidisciplinària i bàsicament el que feim és tractar d’aportar una major capacitat dels fàrmacs i dels cosmètics”, explica Maria Alonso, perquè una molècula no funciona prou bé, perquè es desestabilitza, perquè no s’absorbeix convenientment o perquè no és capaç de travessar les barreres biològiques i en conseqüència no pot tenir l’efecte desitjat. En tots aquests casos, cal dissenyar nous sistemes que siguin més eficaços amb la finalitat de millorar l’absorció a l’estrat corni i poder arribar, d’aquesta manera, a les cèl·lules seleccionades. Per fer-ho, els científics de BioDan han desenvolupat unes nanovesícules (unes petites esferes) intel·ligents i ultradeformables, totalment biocompatibles i elaborades a partir d’ingredients naturals i vegetals, amb una composició adaptada a les necessitats de cada client per poder arribar a les capes més profundes de la pell i dels teixits d’altres parts del cos. És un tipus de bionanotecnologia composta per estructures de proteïnes 100% vegetals que garanteixen un alt nivell de funcionalitat.

Alonso explica que BioDan treballa principalment per a farmacèutiques i per a cosmètiques que volen donar als seus productes “una major eficàcia o una major qualitat tecnològica” que els permeti fer-los valer. “Els serveis que oferim estan molt personalitzats i adaptats a les necessitats de les empreses i als desafiaments que ens van sorgint. Quan algú té una necessitat, ens venen a cercar perquè saben que nosaltres feim servir una tecnologia molt desenvolupada que a poc a poc es va coneixent més. També saben que tractam sempre de cercar la millor solució, per a cada cas concret, perquè tenim un equip d’R+D extraordinàriament bo a la nostra empresa”, hi afegeix la directora tècnica de BioDan Sciencie a Mallorca.

Una altra de les unitats de negoci de l’empresa biotecnològica és la producció de pell per a centres hospitalaris, amb l’objectiu de cobrir les necessitats de pacients que s’han cremat o que presenten altres patologies relacionades amb la pell. Amb les cèl·lules del mateix pacient es torna a generar pell, una altra vegada, per recobrir les zones cremades, cosa que evita el rebuig. “Treballam amb els principals hospitals de tot Espanya. No és un medicament químic -puntualitza Alonso-, sinó que generam un òrgan viu i, per això, els costos de producció lògicament són molt més alts que els medicaments clàssics”. BioDan és líder a Espanya en el desenvolupament de models per testar de la pell, seguint els estàndards del Centre Europeu per a la Validació de Mètodes Alternatius (CEVMA). “Es tracta de cèl·lules vives, capaces de continuar generant un comportament natural. Mentre que altres models posen col·lagen de manera artificial, els nostres poden generar el propi col·lagen humà. Preferim parlar de reconstrucció de la pell, perquè a partir de cèl·lules humanes tornam a construir pell. Ho feim a través del cultiu cel·lular i en condicions estèrils”, argumenta Alonso.

Per si tot això fos poc, des de fa uns dies BioDan està oferint pell impresa per a proves mèdiques, cosmètiques, sanitàries i químiques. La bioimpressió per al model clínic ajudarà a la cicatrització bioactiva de ferides amb pell al·logènica per a les úlceres cròniques, a testar i a fer cobertures temporals. La tècnica farà servir les mateixes biotintes patentades que ja han estat aprovades per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS). Des de l’empresa asseguren que ja s’han completat satisfactòriament els estudis preclínics i que podran desenvolupar al llarg del 2017 aquesta tecnologia, que, per una altra banda, és pionera a tot Europa.

Més a llarg termini, BioDan pretén també desenvolupar els seus propis productes, com cosmètics d’alta qualitat, amb propietats antioxidants o antiarrugues, aplicant tots el coneixements de la bioenginyeria i de la regeneració tissular (dels teixits) al desenvolupament de productes d’alta eficàcia i basats en compostos d’origen vegetal. “Tenim un coneixement profund de la pell, però també ens sorgeixen casos de resolució per vies que al principi no ens havíem ni plantejat, com l’oftalmologia, la mucosa vaginal i d’altres. La nostra plataforma tecnològica ens permet exportar aquest coneixement a distintes vies d’administració”, conclou la directora tècnica de BioDan a Mallorca.