CIÈNCIA

Biodiversitat en miniatura i al costat de ca nostra

Un grup de fotògrafs de natura de Mallorca impulsa WhiteLife Photography, inspirat en el projecte internacional Meet Your Neighbours
Biodiversitat en miniatura i al costat de ca nostra

La biodiversitat local conté una variada i desconeguda vida salvatge en miniatura, sovint molt més a prop del que ens imaginam. Des de formigues i escarabats fins a eriçons; des de romanís i peònies fins a orquídies. Basta simplement aixecar una pedra, fixar la mirada en terra, en un arbre o guaitar al costat de la carretera, de camí a la feina, a l’escola, al jardí, al parc o dins un test. Generalment són criatures molt petites però de gran diversitat que, amb les presses del dia a dia, solem passar per alt, però que sempre hi són, corrent per terra o fent equilibris damunt les plantes. A Mallorca hi ha un grup de fotògrafs de natura que ha decidit fer una aturada en el camí per fotografiar aquests animalons i plantes i, de passada, identificar-les, classificar-les i donar-les a conèixer. Es diuen WhiteLife Photography i, encara que són simples aficionats, fan una feina que podria ser d’altíssima utilitat per a biòlegs, la comunitat científica, les administracions i per a la societat en general.

WhiteLife Photography està inspirat en Meet Your Neighbours (MYN), un projecte fotogràfic internacional de conservació i conscienciació de la biodiversitat que, a més, pretén ser respectuós amb el medi ambient. Les fotografies que utilitzen la tècnica MYN tenen un aspecte característic: el fons és completament blanc per evitar distraccions i els subjectes no tenen ombres, cosa que els ressalta i en descobreix les parts translúcides. Aquesta tècnica permet descobrir detalls dels animals i plantes que fins ara havien estat ocults als nostres ulls, de manera que renoven l’interès sobre els subjectes fotografiats. El projecte persegueix que les persones “tornin a connectar amb la vida silvestre” descobrint el que tenen més a prop, al seu voltant, just allà on viuen, seguint unes pautes fotogràfiques -proposades per MYN- per aconseguir així un aspecte més homogeni.

Els fundadors de MYN, Niall Benvie i Clay Bolt, són reconeguts internacionalment com a fotògrafs, naturalistes i divulgadors. A Mallorca, els impulsors de WhiteLife Photography són Luís Alberto Domínguez, Miquel Àngel Gual, Joan Marquès i Alfonso Lario, un fotògraf alacantí que forma part de Meet Your Neighbours i que ja havia col·laborat amb la delegació mallorquina en l’organització d’una exposició que es va fer el 2016 als locals de l’Obra Social Sa Nostra amb unes 20 imatges que varen servir per donar a conèixer la iniciativa.

Una web per impulsar el projecte

Des de la setmana passada, WhiteLife Photography ha fet pública la seva plataforma web http://whitelifephotography.com/ca/, des de la qual esperen rellançar el projecte i on expliquen els seus objectius, filosofia, metodologia i, per descomptat, publiquen les espectaculars imatges fotografiades amb la tècnica de MYN -de moment, unes 200 instantànies que a poc a poc s’aniran incrementant, també amb informació complementària sobre tallers, exposicions i un blog amb curiositats i les darreres novetats-. “La web és una manera de mostrar la feina que feim i fer-la arribar a tothom, inspirats en el projecte internacional Meet Your Neighbours i reconeguts per ells com a promotors del projecte des de les Balears. Volem fer el mateix i per això hem creat el nostre propi projecte local”, explica Luís Alberto Domínguez.

A primer cop d’ull, hom pot pensar que les imatges s’han realitzat en un estudi de fotografia, però una de les característiques principals del projecte és que la fotografia s’ha de fer amb organismes vius i in situ, al camp, al jardí, on sigui que s’hagi trobat el subjecte; cal assegurar-se que no s’estressin els animals més del que sigui necessari ni es rompin les plantes que es fotografien. “Pens que és la millor oportunitat que té un fotògraf que normalment no té gaire temps per fer fotografia. La diferència amb la fotografia de paisatge o d’aus és que has d’emprar molt de temps i una fotografia macro depèn de les inclemències meteorològiques; en canvi, amb aquest sistema -argumenta Luís Alberto- ho portes tot a la motxilla o dins el cotxe, i si tens mitja hora, t’atures allà on més et convingui i sempre trobaràs una planta o una bestiola davall una pedra per fotografiar”.

L’equipament bàsic per poder fer instantànies amb metodologia MYN són els trípodes, els flaixos, els difusors de llum, la càmera i, per descomptat, un metacrilat blanc o un altre material, sempre de color blanc, que servirà de fons de l’organisme a fotografiar. És important que aquest fons sempre sigui translúcid i deixi passar la llum. Segons explica Luís Alberto, cal un poc de paciència perquè l’animal no fugi. “Generalment el tenim tapat amb un pot i esperam que s’aturi i llavors li feim una foto”, apunta. El tipus de càmera sol ser Reflex, per així poder operar amb flaixos externs. Els aficionats primer despleguen el material, ho preparen tot i, després, cerquen l’espècie més apropiada, que solen ser insectes. La cosa es complica un poc més si l’objectiu és fotografiar mamífers o aus. En aquest cas, és necessari un poc més de temps i tenir un major domini de la tècnica. Si l’espècie és dins la mar, llavors encara cal més preparació i ajudar-se d’una peixera per agafar l’organisme a fotografiar. Tot ha de quedar exactament tal com estava, com si el fotògraf no hi hagués estat mai.

Els avantatges del MYN

Joan Marquès n’és un altre dels impulsors i destaca “els grans avantatges” que, segons el seu parer, caracteritzen aquesta tècnica fotogràfica, “perquè et focalitzes i et concentres només en l’animal i la planta, ja que el fons és completament blanc, i així pots veure coses en les quals, si no, ni ens haguéssim fixat. Se’n poden observar fins i tot les transparències, que amb la fotografia convencional no es veurien”, apunta Marquès. A WhiteLife Photography recalquen que de moment no hi ha cap altre projecte semblant a la resta d’Espanya, tot i que òbviament hi ha més fotògrafs que ja dominen aquesta tècnica i fan les fotografies pel seu compte. “A escala estatal, nosaltres som l’única agrupació constituïda com a tal; volem arribar a ser com una extensió de Meet Your Neighbours a Espanya, des de les Balears, i ara mateix estam amb converses per tal que aquest acord internacional sigui un fet”, informa Luis Alberto.

Un altre objectiu de WhiteLife Photography és acostar la biodiversitat a la gent mitjançant aquesta tècnica fotogràfica. Per això, en el futur es potenciaran tallers per a escoles i la formació, que es farà de manera grupal i també individualment. D’altra banda, l’exposició que es mostrà a l’Obra Social Sa Nostra es podrà veure l’estiu vinent a la Mola (Menorca). També es preveu una presentació oficial del projecte, segurament amb la presència de Niall Benvie, un dels màxims exponents mundials d’aquest tipus de tècnica.

Com que les fotografies són gairebé sempre de gran qualitat, podrien tenir molta utilitat per a la comunitat científica. De fet, els fotògrafs de WhiteLife Photography ja col·laboren amb diversos científics, entitats i centres de recerca: Joan Rita (UIB), Guillem Xavier Pons (UIB), projecte Bioatles de la Conselleria de Medi Ambient, la Societat d’Història Natural de les Illes Balears (SHNB) i el naturalista Xavier Canyelles, entre d’altres. WhiteLife Photography vol anar més enllà i ajudar a crear catàlegs d’espècies, per exemple amb rèptils, o aprofitar les sortides dels científics quan manipulen animals per fer les fotografies amb tècnica MYN. Les fotos també poden ser de profit per a xerrades i conferències de biòlegs. Però els impulsors de WhiteLife no veuen cap interès econòmic en el projecte. Simplement són aficionats a la fotografia i animen la resta d’aficionats a la natura a entrar a la seva web per “descobrir, conèixer i estimar la biodiversitat que ens envolta” i endinsar-se en el món de la fotografia inspirada en Meet Your Neighbours, oberta a qualsevol persona o entitat. Es tracta de descobrir un patrimoni natural mentre alhora es configura un projecte de fotografia de conservació a escala popular.