El CentreBit Menorca arriba ja al 75% d’ocupació

Les instal·lacions podran admetre més emprenedors gràcies al condicionament d’una nova planta i s’apostarà per diversificar l’economia i potenciar el sector industrial
Una de les sales de l’edifici. / E. C.

El CentreBit Menorca ha arribat ja al 75% d’ocupació només en el primer any d’activitat, amb set empreses consolidades que disposen d’espai propi i vuit projectes empresarials que actualment estan instal·lats a la incubadora. A pesar d’aquest ràpid creixement, les instal·lacions podran continuar admetent nous emprenedors gràcies al condicionament d’una planta inferior dins l’edifici que el CentreBit ocupa a la localitat menorquina d’Alaior. Innovació, diversificació econòmica i una aposta decidida pel desenvolupament tecnològic són els eixos fonamentals del pla d’acció d’aquest centre, que en pocs mesos de rodatge ja ha obtingut uns resultats espectaculars: ha aconseguit no només créixer en volum, sinó convèncer el sector de l’empresariat, que en principi era més escèptic.

Les set empreses consolidades que estan fent feina al CentreBit són Binary Menorca, Menorca Zeros i Uns, Tao Visual, Infotelecom, Sorenoid, Oraset i Vooneo. Estan dedicades al sector de les comunicacions o bé són plataformes, programadors, webs d’audiovisual i disseny, mobilitat amb vehicle elèctric i eines financeres amb TIC.

RESPECTE DELS PROJECTES incubats, són els següents: Arixa Clarinets, Atalis, Cloudhotelier, Menorca Cloud, My Booking, Somni, Elaboració de bioalcohol (encara no té un nom comercial) i Menorca Creativa (no està constituït oficialment). Totes aquestes iniciatives tenen una base tecnològica, amb un perfil d’emprenedors d’entre 30 i 45 anys especialitzats en diferents àrees del coneixement: TIC turisme; processos de producció a través d’impressió en 3D; estudi per a la elaboració d’alcohol pur a través de matèria orgànica; gestió de línies de finançament; gestió de servidors per a empreses en el núvol d’internet i gestió d’activitats creatives. Globalment, es podria dir que, a dia d’avui, les TIC són el sector més important del CentreBit Menorca. Representen les empreses basades en el coneixement i serveixen per ‘tirar del carro’ d’altres sectors, però de cap manera aquest serà l’únic camp a desenvolupar en el futur.

Ho ha deixat ben clar la delegada territorial del CentreBit Menorca, Carmen Crespo, qui ha explicat que les instal·lacions que ella gestiona són com “un Parc Bit en petit, però adaptat a les necessitats i a la realitat menorquines”. En aquest sentit, argumenta que el Parc Bit de Mallorca no té sector industrial, “però nosaltres sí que en tindrem i continuarem apostant per diversificar l’economia, no només per fer software i TIC, sinó per potenciar molts més àmbits on podem treballar i créixer. En el futur, encara haurem de fer més incidència en el foment de l’educació i la formació -puntualitza Crespo- i continuar col·laborant amb les escoles, la Universitat i, en general, amb tots els agents socials perquè tothom prengui consciència de la importància de l’aplicació de les noves tecnologies”. En aquest sentit, recorda que una de les primeres coses fetes va ser crear un consell assessor format per distintes institucions amb l’objectiu d’apropar els sectors del coneixement, l’empresariat i la societat.

ENCARA QUE EL CentreBit es començà a gestar el 2015, no va ser fins al juliol de 2016 quan Carmen Crespo agafà el comandament del projecte de gestió. Al llarg d’aquests mesos, s’han fet una sèrie d’inversions per remodelar l’auditori i ha finalitzat el condicionament de la primera planta amb la creació d’un espai de trobada i networking anomenat Plaça del CentreBit. També s’han millorat els accessos a l’edifici amb un sistema d’accés biomètric, intercomunicadors, aparcament al soterrani i la instal·lació d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics. A banda dels espais destinats a les empreses, el de la incubació col·laboradora (amb un 65% d’ocupació) i el dedicat a empreses consolidades (amb un 75% d’ocupació), properament s’obrirà una nova àrea que acollirà tres tallers per a projectes de base tecnològica de caire industrial amb una superfície de 200m2. Sobre aquesta ampliació, Crespo apunta que “la voluntat és anar adaptant l’edifici; tenim espai suficient per créixer encara”.

D’altra banda, s’ha fet una reserva d’espai destinat als emprenedors que actualment ja ocupen una plaça a la incubadora, en previsió que necessitin més lloc físic si la progressió del seu negoci és l’adequada. “No volem que les start-ups que hagin començat a la incubadora després hagin de partir; no tindria gens de sentit dir que un dels nostres objectius és la creació de noves empreses i després haver d’admetre que ja no hi caben”, argumenta Crespo. En aquest sentit, posa l’exemple de Cloudhotelier. La primera empresa a ubicar-se a la incubadora al principi només estava integrada per una persona; ara, en canvi, ja en són cinc. Aquesta start-up, dedicada a la gestió d’un conjunt d’eines open-source per al sector de l’allotjament, s’ha pogut reubicar sense cap problema a un altre espai més ampli dins el mateix edifici.

El cas de Cloudhotelier és molt significatiu. Es pretén retenir i alhora atreure talent a l’illa. I les perspectives són bastant bones. El CentreBit Menorca ha superat amb escreix les previsions del seu primer pla d’actuació. La resposta de l’empresariat menorquí ha estat molt més ràpida i positiva del que s’esperava. Abans d’estrenar-se el centre empresarial, hi havia una part molt important de la societat menorquina que hi estava a favor, però també hi havia un sector que pensava que realment no feia falta aquesta nova infraestructura a Menorca. “Amb el pas del temps, però, l’empresariat hi ha respost fantàsticament bé”, puntualitza satisfeta la delegada territorial del CentreBit. Sobre aquest punt, recorda que la Direcció General d’Innovació i Recerca va fer un estudi per esbrinar les necessitats de l’empresariat balear en el qual varen participar més de 40 empreses de Menorca, moltes de les quals interessades a rebre ajuts i finançament europeu.

Pel que fa a l’àrea d’innovació, fins ara s’han assessorat més de 20 empreses de manera personalitzada per al desenvolupament de projectes i s’han elaborat 10 diagnòstics d’innovació de diferents empreses, amb les quals es continuarà treballant per tal de detectar i incorporar millores que les ajudin a guanyar competitivitat. Aquest assessorament també ha estat essencial perquè empreses menorquines accedissin a adjudicacions d’ajudes públiques per innovació. Les associacions empresarials i els agents econòmics i socials de Menorca són “determinants” pel tal d’aconseguir sinergies en actuacions d’innovació i desenvolupament de projectes basats en el coneixement. En aquest sentit, destaquen els tres convenis signats durant els darrers mesos, el més recent dels quals ha estat amb Accesso i Pime Menorca per afavorir la creació d’empreses de base tecnològica a través del programa #EMPRENBIT de la Fundació Bit.

Amb vista al futur, Crespo informa de la voluntat de continuar desenvolupant tres àrees considerades “estratègiques”: creació de noves empreses a la incubadora; foment del sector tecnològic, potenciació de l’economia del coneixement i diversificació que alhora aporti sostenibilitat, i desenvolupament d’actuacions (xerrades, formació i trobades) dirigides a les empreses, tant les que són al CentreBit Menorca com les que no tenen previst instal·lar-s’hi però a les qual el Govern vol ajudar igualment a desenvolupar-se per tal que guanyin en “competitivitat i eficiència”. Quan se li demana respecte del que es podria “imitar” i el que no s’hauria “de repetir” del Parc Bit de Mallorca, Crespo deixa ben clar que “nosaltres no som una immobiliària, la nostra funció consisteix a ajudar les empreses a gestionar els seus projectes i a incorporar tecnologia en els seus negocis. Volem potenciar la cultura del coneixement i, en general, aconseguir que Menorca esdevingui, d’aquí a uns anys, una plataforma pel foment de les noves tecnologies, però tenint en compte les seves particularitats empresarials, és a dir, incorporant-hi el sector industrial”, conclou Crespo.