SET CIÈNCIES
Opinió 16/12/2016

Ciència ciutadana per vigilar l’ecosistema marí

i
Enric Culat
2 min

Si algun cop heu tingut l’ocasió d’observar de prop la nacra (‘pinna nobilis’), probablement us haureu quedat impressionats per les dimensions d’aquest mol·lusc bivalve endèmic de la mar Mediterrània que, amb gaire bé un metre de llargada, és el més gran d’Europa i un del majors del món. Amenaçada per culpa de la contaminació, la pesca, la desaparició de les posidònies i les àncores dels vaixells, és una espècie molt longeva que viu mig soterrada dins del substrat, preferentment a les praderes de fanerògames marines, com ara la posidònia oceànica. A més de les amenaces citades, sembla que ara l’afecta un patogen, possiblement el bacteri vibrió.

Des de la plataforma Observadors del Mar s’ha demanat la col·laboració ciutadana per aconseguir el màxim d’informació sobre l’àrea d’ubicació de les nacres (i, en general, sobre el seu aspecte) per poder detectar-ne, després, amb l’ajut dels experts, el grau d’afectació a causa del patogen. Observadors del Mar recopila observacions i experiències dels ciutadans sobre fenòmens que ocorren a la mar per poder fer recerca marina. Rere la plataforma, que s’articula entorn de la web http://www.observadoresdelmar.es/, hi ha un equip de científics que coordina l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i que inclou la participació de diferents centres de recerca, entre els quals hi ha l’Imedea (CSIC-UIB).

La solució dels nous reptes científics del segle XXI no només és una tasca reservada als laboratoris del centres de recerca i els despatxos on es dissenyen les polítiques científiques. L’aparició de nous problemes (el canvi climàtic, la introducció d’espècies invasores i contaminació de les costes i dels fons marins) implica l’articulació de noves eines, entre les quals trobam Observadors del Mar, que també disposa d’una excel·lent xarxa de divulgadors disposats a fer xerrades a les escoles per donar a conèixer, per exemple, la problemàtica de la nacra.

stats