Emprenedoria local i de confiança, al servei de tots

L’associació Empenta, que ja té una vintena de socis del Pla de Mallorca i el Raiguer, cerca noves oportunitats de negoci a través d’una xarxa d’àmbit local

MÓN LÒGIC INFORMÀTICA, The Paula Method, Pedro Agüera, Bartomeu Ramis, Gag Balear, Akitú, Psicologia Mallorca, Sistemas y Estudios Preventivos Laborales, Eduardo Gallego, Disbalmu, Teatrix, 4M Projects, Toni Planas, Centro Alaminos, Fortuny i Associats, Imprima, The Room, Ópticas Florida, Fustgrup... Una vintena d’empresaris i treballadors autònoms de Mallorca han decidit crear una xarxa dinàmica d’emprenedoria per potenciar el negoci local, l’economia col·laborativa i, així, posar la innovació a l’abast de tothom. Es tracta de prioritzar les persones i els seus problemes i necessitats, fins i tot per davant els beneficis i els plans de negoci de les seves empreses. Aquesta singular xarxa d’emprenedors es diu Empenta i no fa gaire va organitzar un dinar de presentació a Binissalem per donar-se a conèixer públicament i mirar de captar encara més socis.

EMPENTA - XARXA de Negocis és una associació que agrupa empresaris i professionals del Raiguer i el Pla de Mallorca amb un interès comú: el creixement o consolidació de les empreses a través de la col·laboració mútua. El fet diferencial d’aquesta associació és la manera que té d’aconseguir aquest objectiu, que es fonamenta en la confiança mútua derivada de la complicitat i les relacions personals entre tots els seus associats. Una altra de les seves particularitats és que està oberta a un sol representant de cada activitat professional, tot i que els seus membres sempre estan disposats a rebre candidatures per entrar a formar part del projecte. Les reunions de l’associació es fan quinzenalment en un espai cedit per l’Ajuntament d’Inca, el Museu del Calçat i la Pell d’aquesta localitat, on els membres d’Empenta debaten la inclusió de nous socis, fan networking i s’expliquen els uns als altres les activitats professionals.

EMPENTA - XARXA de Negocis no té ànim de lucre i cap dels seus càrrecs rep una remuneració econòmica. Els que en formen part paguen una quota anual que es destina a les despeses de funcionament, la promoció de les empreses que l’integren, tasques de formació, seminaris i altres activitats que puguin ser d’interès per als associats. Les decisions relacionades amb el funcionament d’Empenta es prenen de manera assembleària entre tots els associats, no hi ha cap junta directiva.

EL DINARDE PRESENTACIÓ d’Empenta es va fer al restaurant Can Arabí de Binissalem i hi varen assistir gairebé un centenar de persones, entre les quals hi havia el batle d’aquesta localitat, Andreu Villalonga. L’objectiu de l’esdeveniment va ser donar-se a conèixer -especialment a la part forana però, per extensió, també a tot Mallorca- i reforçar la xarxa d’emprenedors per tal d’establir contactes d’interès per a l’associació i engrescar altres empresaris de perfils diferents a formar-ne part.

UN DELS SEUS portaveus i socis, Pedro Victory, va recordar durant la presentació de l’acte que els principals objectius de l’associació són “proporcionar noves oportunitats de negoci als seus associats i facilitar xarxes de contactes que cada vegada prosperen més gracies a un fantàstic vincle de confiances”. A més, afegí que “estam molt satisfets d’haver creat aquesta xarxa de negocis d’àmbit local amb la qual volem demostrar que no només hi ha emprenedors a Palma, sinó també a la Part Forana i que estam sempre disposats a innovar i fer créixer la nostre economia”. Pedro Victory és el gerent d’Akitú, una agencia de comunicació audiovisual especialitzada en el treball amb vídeo i fotografia que produeix i gestiona anuncis i campanyes per als cinemes de Balears i de la Península. També treballa en la comunicació en línia de les empreses per mitjà dels audiovisuals, i fa altres feines encarregades per particulars per a noces, celebracions i esdeveniments.

UNA ALTRA SÒCIA, Mar Muñoz, explica que “fa un any que vaig entrar a Empenta i trob que és una manera de fer ‘networking’ molt ben adaptada a l’esperit mallorquí, establint relacions de confiança amb els companys per compartir contactes i treballar en xarxa. A més, com que els perfils professionals són diversos ens retroalimentam i tots feim negoci. Formar part d’Empenta em resulta molt gratificant perquè compartim experiències amb altres empresaris i ens donam suport en aquest camí, tan difícil a vegades, de l’emprenedoria”. Muñoz és arquitecta tècnica i membre d’Empenta amb 4M Projects, una oficina tècnica que s’encarrega de redactar projectes tècnics d’edificació, estudis de seguretat i salut, propostes d’obra, plànols, presentacions en 3D i direccions d’obra. Com a experts en edificació, també tramiten cèdules d’habitabilitat, certificats energètics i tot tipus d’informes vinculats amb la construcció. 4M Projects aplica criteris de sostenibilitat ambiental i eficiència energètica a tots els seus projectes.

PAULA HIGHCOCK TAMBÉés sòcia d’Empenta a través d’una escola d’idiomes, Paula Method, que té centres a Inca i el Port d’Alcúdia dels quals ella és la gerent. Opina que l’Associació “dona cobertura a projectes molt diversos, cosa que enriqueix la xarxa de negocis i alhora fomenta la nostra il·lusió per incorporar més projectes cada vegada més innovadors”. Paula Method aplica un revolucionari mètode d’ensenyament amb un aprenentatge flexible amb què els alumnes de qualsevol edat adquireixen els coneixements de manera molt ràpida i progressiva, amb tallers didàctics, classes de conversació, cursos específics per a professionals i empreses, preparació per a exàmens oficials i cursos intensius.

ADRIÀ FORTUNY ÉS misser i director general de Fortuny i Associats, un gabinet encarregat de fer assessorament laboral, tant de gestió com jurídic. Entre els seus clients, que són més de 250 empreses, hi ha tot tipus de perfils: autònoms, jubilats i negocis de tota casta que necessiten assessorament jurídic i laboral, gestió de nòmines i cotitzacions. Fan servir aplicacions telemàtiques i un portal en línia que funciona les 24 hores del dia. Pel que fa a la xarxa de negocis d’Empenta, Fortuny es mostra també molt satisfet de “poder-ne formar part i prestar servei a altres socis, empreses i emprenedors de diverses zones de Mallorca; som com una família que cada vegada creix més i més gràcies a la col·laboració. I el millor de tot és el bon ambient que hi ha entre tots, que, indubtablement, es tradueix en la generació de més possibilitats de negoci”.