Economia 05/05/2018

Innovació i enginy al servei de la nàutica

La segona edició del Boat Show Investment Forum, dirigida a empresaris i emprenedors del sector, presenta set projectes per un valor d’inversió global de tres milions d’euros

i
Enric Culat
5 min

Dues plataformes online de lloguer d’embarcacions, un projecte de digitalització, un altre que relaciona el sector agroalimentari aplicat a la nàutica, a més de diverses start-ups amb una sòlida base d’R+D+I, són alguns dels projectes relacionats amb el sector nàutic que s’han presentat aquesta setmana en el II Boat Show Investment Forum, duit a terme en el marc del 35è Palma International Boat Show 2018, organitzat conjuntament per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i Keiretsu Forum, una de les majors xarxes d’inversors privats del món. La sessió es va realitzar a la sala d’actes de Ports de les Balears i va anar dirigida principalment a inversors i emprenedors del sector, amb l’objectiu de donar visibilitat als projectes empresarials i dinamitzar les inversions en l’àmbit de la nàutica.

Al voltant de 90 inversors privats varen assistir al fòrum per tal de conèixer els set projectes presentats, tots amb una necessitat d’inversió global valorada en tres milions d’euros. La totalitat dels negocis que es varen presentar al Boat Show Investment Forum estan en marxa i requereixen aquesta injecció econòmica per poder fer créixer les seves empreses respectives. Així doncs, en el fòrum, hi varen participar els següents projectes relacionats amb el sector nàutic: Besailor, Bluebnc, KeepEyeOnBall, Peter Diving System, Seabin Project, Utek i Suko. Cada un d’ells va tenir l’oportunitat de presentar-se durant vuit minuts i donar a conèixer la seva proposta davant un públic especialitzat d’empresaris i inversors que potencialment els podien ajudar i oferir bones oportunitats per impulsar la seva idea.

Al final de la sessió, els inversors presents varen escollir l’empresa que millor va presentar el seu projecte i el guanyador va ser Utek, especialitzada en el desenvolupament d’embarcacions no tripulades. El director general de Política Industrial de la CAIB, Manel Porras, va entregar el guardó a l’empresa premiada i va qualificar el Boat Show Investment Forum com “una gran eina per potenciar nous projectes i fer créixer un sector tan estratègic a les Balears com és el nàutic”. A l’acte, hi va acudir també la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa, i el director de Keiretsu Forum Spain, Miquel Costa. La xarxa d’inversors de Keiretsu Forum va néixer l’any 2000 a San Francisco, Califòrnia (Estats Units), amb l’objectiu de promoure el foment, la creació i l’acompanyament d’empreses start-up en l’àmbit de la nàutica. Actualment és present en 53 seus internacionals i cada any finança 170 empreses star-tup per un import global de 65 milions d’euros.

Aquest és el segon any consecutiu que l’IDI organitza aquesta iniciativa amb Keiretsu Forum. L’any passat s’hi varen presentar nou projectes: ClubKayak, Engidi, iAmarre, NauticAdvisor, Myboatholidays, Motion Global, Sailero, Smalle Technologies i SmartWeather. Enguany, com a novetat, va tenir lloc una taula rodona sobre ‘Mètriques clau per a la inversió en start-ups’, per tal de completar encara més l’oferta del Boat Show Investment Forum, a càrrec d’inversors de la xarxa de Keiretsu Forum. El moderador va ser Joan Albà, business angel i confundador de Keiretsu Accelera. Un cop acabada tota la sessió, els emprenedors varen compartir experiències i interessos en un petit espai de networking.

César Martínez, responsable d’Utek, va explicar algunes de les característiques de l’empresa, especialitzada en el desenvolupament d’USV (Unmanned Surface Vehicles), que són embarcacions no tripulades per a aplicacions navals tant en l’àmbit de defensa com civil, entre les quals es troben la vigilància marítima, la inspecció d’instal·lacions i la investigació oceànica. L’activitat en aquest camp es troba en un estat molt incipient a Europa i Utek s’està posicionant en aquest tipus de desenvolupaments centrant-se en un reduït grup d’aplicacions, entre les quals es troba la vigilància portuària. El sistema es compon d’un vaixell no tripulat, l’estació de control remota i un enllaç de comunicacions que permet l’intercanvi d’informació entre tots dos.

Besailor.net és una start-up especialitzada en experiències “de luxe” a la mar. Abastant els principals ports d’Espanya, cerca acostar els clients, tant de l’Estat com de fora, al món exclusiu dels vaixells de grans eslores. Per aconseguir-ho, posa especial atenció en l’organització d’esdeveniments singulars que, a través d’un ampli catàleg d’activitats, permeten crear experiències exclusives. L’objectiu és implementar una transformació digital en el sector del xàrter nàutic i esdeveniments corporatius en els propers anys. Com a primera passa, s’ha desenvolupat una plataforma en línia amb embarcacions excepcionals superiors a 20 metres d’eslora. L’empresa pretén arribar a operar als Estats Units, al Carib i a tota la Mediterrània. Actualment està focalitzada en zones de l’estat espanyol com Barcelona, les Illes Balears, Alacant, València, Marbella i Cantàbria.

KeepEyeOnBall és una plataforma de contingut 360º/3D per a mòbil, escriptori i realitat virtual que alberga més de 2.000 propietats immobiliàries, negocis i embarcacions, i disposa de clients regulars a Espanya i Alemanya. Mitjançant la plataforma, els clients poden contractar dues classes de serveis: digitalització (d’immobles o embarcacions) i formació i equipament del personal d’una organització que vulgui digitalitzar els seus actius per poder procedir autònomament. Gràcies a aquesta tecnologia, similar a la de Google Street View, però aplicada a interiors, les empreses i els particulars poden ‘visitar’ qualsevol espai sense necessitat de ser-hi físicament, fet que facilita la compravenda, el lloguer, la gestió i el manteniment de les seves embarcacions.

D’altra banda, Bluebnc és una plataforma de lloguer d’embarcacions que ha desenvolupat la tecnologia que permet, tant a particulars com a empreses de xàrter, efectuar reserves d’embarcacions en línia amb disponibilitat immediata i pagament a través de la seva plataforma i portals web. L’empresa es va fundar ara fa un any i actualment té una plantilla de deu empleats.

Seabin Project desenvolupa tecnologies innovadores amb capacitat d’interceptar residus, macro i microplàstics, microfibres i olis derivats del petroli i detergents de la superfície de l’aigua. Ells mateixos es presenten com una “solució completa” al problema de la contaminació que es basa en el vincle entre la tecnologia, l’educació, la investigació, l’activació de la comunitat i la innovació de la indústria. La seva estratègia inclou programes d’educació i ciència, i aliances per a la innovació i el desenvolupament tecnològic. Els responsables de Seabin Project explicaren en la presentació que l’empresa està fent un gran esforç no només per reduir la gran quantitat de plàstic que ja hi ha actualment a l’oceà, sinó també per tractar de minvar dràsticament la quantitat que n’hi arriba.

Peter Diving és un sistema de busseig patentat internacionalment que subministra aire des de la superfície a diversos bussejadors de manera simultània, de manera que les immersions esdevenen més segures, fàcils i còmodes. Tenen centres oberts a Mallorca i Girona amb sistemes de comercialització a través de llicències d’explotació. L’empresa ha validat els seus equips a escala internacional en diferents tipus de busseig: terapèutic, científic, nàutic i recreatiu, i col·labora amb una vintena de centres de busseig recreatius de tot el món. El darrer projecte presentat al Boat Show Investment Forum va ser Suko, una empresa de sucs cold pressed amb seu a Barcelona que pretén ser el proveïdor principal de sucs d’alta gamma al sud d’Europa. Des del 2017 ha desenvolupat un ventall de receptes i ha potenciat la seva marca i presència a les xarxes socials. El procés de producció dels seus productes és d’alta pressió per poder estendre’n la vida útil de 3 a 30 dies.

stats