EMPRENEM
Balears 11/03/2017

L’Erasmus de l’emprenedoria

Un programa d’acceleració internacional ofereix 50 places per fer una estada gratuïta a diverses ciutats europees i rebre formació de mentors especialitzats

i
Enric Culat
5 min

Si els estudiants de grau superior disposen d’un programa Erasmus promogut per la Unió Europea per tal de fomentar l’intercanvi i la seva mobilitat pel continent europeu, per què els emprenedors no poden tenir alguna cosa equivalent o almenys que s’hi assembli? Per què un jove disposat a crear una start up no pot gaudir de l’aprenentatge i les oportunitats de negoci que implica sortir del seu país i formar-se temporalment i gratuïtament a una incubadora d’empreses d’una altra ciutat, diferent de la seva de procedència? La resposta a aquestes dues qüestions és el Programa d’Acceleració Internacional - European Coworkings EOI, que enguany organitza la segona edició després de l’èxit aconseguit en la convocatòria de l’any passat. S’estima en 50 el nombre d’emprenedors que podran participar en aquesta segona convocatòria, procedents de gairebé totes les comunitats autònomes espanyoles.

Aquest programa ofereix una estada gratuïta durant 5 setmanes en un dels 15 espais de coworking europeus adscrits a la iniciativa. Durant aquest temps, cada emprenedor rebrà assessorament i formació per part d’un mentor assignat que l’ajudarà a accelerar el seu negoci. A més, els beneficiaris tindran l’oportunitat de conèixer altres emprenedors europeus. De tot això, se’n va parlar dimecres passat a una sessió informativa celebrada a la incubadora d’empreses del Parc Bit i organitzada per la Fundació Bit. Durant la sessió, els assistents van poder conèixer de primera mà l’experiència d’una de les emprenedores participants en la primera edició, Lenka Albornozova, de l’empresa Sporticpeople, que va relatar als assistents els “beneficis” que, segons va explicar ella mateixa, li va reportar participar en aquest programa, una iniciativa europea que a escala estatal coordina l’Escola d’Organització Industrial (EOI), amb el cofinançament del Fons Social Europeu i la col·laboració de diverses entitats que treballen a l’àmbit local. En el cas de Balears, la Fundació Bit, que és membre d’ANCES (Associació Nacional de Centres Europeus d’Empreses i Innovació) s’encarrega de difondre la iniciativa per tal que arribi al màxim d’emprenedors. El termini d’inscripció conclou justament avui diumenge i només es pot fer a través d’una plataforma habilitada a internet: https://docs.google.com/forms/d/1GsU38xjTztYBNRseqL5lui-BUoWdFX867NFKbidM6l8/viewform?edit_requested=true.

Els aspirants per aconseguir una plaça en el programa han de complir una sèrie de requisits, segons explicà el responsable de l’àrea d’emprenedoria de la Fundació Bit, Rafel Soler, en el transcurs de la sessió informativa, a la qual assistiren una vintena d’emprenedors. Aquests requisits són els següents: ser una empresa innovadora creada fa menys de dos anys; voler passar cinc setmanes en algun dels quinze espais d’emprenedoria de la Unió Europea seleccionats; tenir un bon domini de l’anglès, ja que aquesta serà l’única llengua de comunicació en el decurs del procés de formació dels emprenedors, i mostrar il·lusió per conèixer els millors mentors europeus especialitzats en emprenedoria. El llistat de ciutats que enguany ofereixen formació inclou Londres, Sofia, Estocolm, París, Florència, Colònia, Viena, Berlín, Düsseldorf, Munic, Zagreb, Gdansk, Budapest, Praga, Lió, Roma, Braga i Brussel·les. A cada una d’aquestes ciutats es proposa la col·laboració d’un expert europeu que ajudarà els emprenedors a accelerar els seus negocis. La formació inclou una part en línia i una altra de presencial, amb una temàtica que aborda matèries específiques encaminades a l’impuls i el desenvolupament de projectes empresarials a l’àmbit internacional, així com a la millora de les habilitats personals dels emprenedors.

L’estada de cinc setmanes a una incubadora d’empreses o centre d’acceleració consta de sessions, conduïdes per experts, de com a mínim una hora i mitja cada dia. La resta del temps, els emprenedors el poden dedicar a fer networking amb altres emprenedors locals, a conèixer el mercat laboral i a tractar de cercar possibles clients i inversors. Tot el procés conclou amb una altra mentorització posterior en línia, que dura dues setmanes més i es fa una vegada que els emprenedors hagin retornat a Espanya.

Lenka Albornozova, cofundadora del projecte empresarial Sporticpeople, actualment incubat al ParcBit, va estar dos mesos a un espai de coworking de Praga, en la primera edició del programa European Coworkings. Explica que l’experiència li va ser de molta utilitat. “A Espanya ja havia desenvolupat un pla d’empresa, però, com que no tenia l’acompanyament de cap mentor, em costava molt avançar. Poder fer l’estada a Praga em va servir per aprendre moltes coses i per avançar amb el suport d’un professional, que em guiava i em deia com havia de treballar les dades. Aquí tenia dubtes i no me’n podia sortir, allà en canvi vaig poder fer un pla d’empresa definitiu, amb un replantejament del meu projecte. Ara em sent molt més preparada, segura de mi mateixa i amb garanties per poder desenvolupar el negoci”, explica Albornozova, una jove emprenedora d’origen txec que viu a Mallorca i absolutament decidida a lluitar per l’èxit de Sporticpeople, una plataforma de material esportiu entre particulars. Miguel Amendolara és l’altre soci de l’empresa, que disposa d’una pagina web en què tothom pot posar en lloguer algun tipus de material esportiu que no faci servir o que simplement vulgui llogar. Sporticpeople és com un marketplace per als particulars que senten “passió” per l’esport i volen compartir-la amb altres persones.

Respecte Al centre desenvolupador de Praga on va fer l’estada, Albornozova recalca que es tractava d’un espai “amb molts llocs per a emprenedors que no eren fixos, cosa que feia que cada dia s’omplís de gent i això facilitava l’intercanvi i el cotreball”. “M’agradaria que hi hagués més intercanvi al Parc Bit, com jo he vist a la incubadora de Praga. A Mallorca els emprenedors no ens coneixem prou entre nosaltres, necessitam un lloc per intercanviar experiències, xerrar i ajudar-nos els uns als altres”, insisteix Albornozova.

Un altre emprenedor amb experiència en la primera edició del Programa d’Acceleració Internacional és Aitor Torres, el gerent de Two Good Neighbors (2GN), que en aquest cas va participar-hi a Galway (Irlanda), seu d’una de les xarxes d’innovació més importants del món. A ell, poder formar part de la primera convocatòria del programa li va servir “per instaurar els pilars de 2GN, per convalidar el model estratègic i, sobretot, per omplir-nos d’aire per poder continuar un viatge que té moltes pujades i baixades”. Torres opina que “a Mallorca no tenim cap incubadora real. Tenim molts d’intents, però jo no els anomenaria incubadores. La feina al Parc Bit -argumenta- no es fa gens malament, però sense recursos no es poden fer grans coses. Estam lluitant amb fones com fa 2.000 anys contra els romans i, la veritat, es necessita molt més per competir en igualtat de condicions al món actual”. 2GN es va posar en marxa a principis del 2016 i ara mateix ocupa un petit local de la incubadora del Parc Bit. Two Good Neighbors, que literalment vol dir ‘dos bons veïns’, és una aplicació que connecta persones amb l’objectiu de “retornar el protagonisme” a la gent del barri, treballadors, residents i membres d’una comunitat local, perquè tots en treguin, d’una manera o d’una altra, el màxim profit, oferint, realitzant o intercanviant feines, tasques i serveis remunerats.

stats