L’acceleració ‘de veritat’ i per a tot el món

Connector proposa aprofitar el coneixement i l’experiència del sector turístic balear per crear una acceleradora d’start-up de travel tech que operi des del Parc Bit

En el futur, les start-up vinculades al turisme nascudes a Balears no hauran d’anar a la Península o a l’estranger per cercar inversió, ho podran fer aquí mateix i amb el suport de les millors empreses del sector. Connector Startup Accelerator, l’acceleradora estatal d’startups en fase seed o llavor -fundada per l’inversor i emprenedor especialitzat en noves tecnologies Carlos Blanco- pretén posar en marxa una acceleradora d’empreses del sector turístic travel tech gestionada des de Palma amb l’objectiu d’impulsar i donar suport a l’ecosistema emprenedors d’aquest sector de tot Espanya i, alhora, oferir les solucions més innovadores a les empreses dedicades al turisme.

Connector, que actualment disposa d’una xarxa de 250 mentors a tot l’Estat, es proposa ara accelerar start-up que tinguin una base tecnològica en el sector turístic, amb un prototip de producte que sigui mínimament viable en el mercat i un equip ja format, amb possibilitats d’escalar i, per tant, amb un gran potencial de creixement. La proposta de creació d’aquesta nova acceleradora, que Connector voldria dur a la pràctica al llarg d’aquest primer trimestre del 2018, es va anunciar en el transcurs de la fira Fitur, que es va fer recentment a Madrid, en què aquesta empresa disposà d’un espai propi per poder establir contactes amb altres grans empreses, debatre sobre projectes i conèixer la feina de les start-up del sector turístic.

Si tot va com s’ha previst, aquest serà el tercer programa ‘vertical’ o especialitzat que posa en marxa Connector i el primer del sector turístic. Des de la seva creació a Barcelona, ara fa quatre anys, un total de 116 start-up ja han passat per Connector -més d’un 70% continuen en actiu- i han aconseguit més de 55 milions d’euros d’inversió, entre les quals hi ha Glovo, Meller, GOI o Jobin. L’acceleradora, impulsada per emprenedors tan destacats de l’àmbit tecnològic d’Espanya com Carlos Blanco, Gerard Olivé, Marc Ros, Marc Vidal, Miguel Vicente o Risto Mejide, es troba aquests dies en un procés de negociació amb els responsables del Parc Bit de Mallorca, el Govern autonòmic i diverses empreses del sector turístic, tant en línia com tradicionals i ubicades a les Balears, per tal de poder desenvolupar el seu projecte.

Celia Megias és la city manager o directora tècnica de la proposta, anomenada Connector Travel Tech Accelerator, i veu aquest programa d’acceleració com una gran oportunitat per a les empreses hoteleres i turoperadores espanyoles: “Les empreses del sector turístic es poden beneficiar molt positivament de les idees dels emprenedors per renovar i obrir els seus negocis a la innovació i poder fer front a reptes com, per exemple, el de la responsabilitat social corporativa”.

Connector justifica l’elecció de Mallorca per posar en marxa aquest projecte amb el fet que l’illa disposa ja d’un potent k now how o coneixement dedicat al turisme, amb importants empreses i cadenes especialitzades i una tradició emprenedora en el sector de què no hi ha dubte. L’experiència, a més, ha anat acompanyada d’un desenvolupament paral·lel de la tecnologia i el software necessaris per poder fer créixer el sector. En aquest sentit, Megias pensa que “té molt de sentit” crear una acceleradora d’start-up del turisme a Balears, atès “el seu gran potencial”, malgrat que els mateixos emprenedors de les Illes “segurament encara no se l’acaben de creure del tot”. De fet, només l’anunci de la proposta d’acceleració feta per Connector a Fitur ja ha implicat tot un seguit de contactes i ha despertat l’interès de molts d’emprenedors de tot Espanya en el projecte, segons que explica Megias.

Connector ha proposat a diverses grans empreses especialitzades i representatives del sector turístic amb seu a les Balears que també formin part del projecte de la nova acceleradora, en qualitat de socis patrocinadors, per tal de col·laborar i potenciar la seva “cultura d’empresa innovadora” i aconseguir, a canvi, diversos rèdits com ara l’increment de la seva comunicació exterior, l’adquisició de talent, la promoció de nous canals de venda i productes, la intensificació del seu procés de innovació i la possibilitat d’inversió en les millors start-up del sector amb un gran potencial de negoci que, en conseqüència, les faci aptes per invertir i escalar. “Tant les grans empreses com les que comencen es necessiten entre elles per retroalimentar-se i poder crear sinergies”, apunta la delegada de Connector a Balears, que posa l’exemple de l’assignació de mentors “apropiats i realment preparats” encarregats de fer el seguiment i garantir la capacitació dels emprenedors que vulguin desenvolupar el seu model de negoci innovador.

Les start-up que vulguin entrar a formar part de Connector Travel Tech hauran de complir les condicions següents: tenir un producte mínimament viable i amb algunes mètriques al mercat ; tenir un equip el màxim potent, diversificat i capacitat possible format per almenys dues persones dedicades completament al seu projecte i amb un líder clar, i que aquest projecte, procedent tant de les Balears com de qualsevol altre punt d’Espanya, sigui de base tecnològica, TIC i de tecnologies vinculades al turisme. A més d’un seguiment individualitzat per part dels mentors, les start-up que estiguin en aquesta acceleradora tindran més avantatges, assegura Megias, com ara finançament per desenvolupar els seus projectes i, a més, el fet de créixer dins un ecosistema ‘propici’ al costat de les millors empreses dels sector turístic de travel-tech de tot Espanya.

Des que es va fer la fira Fitur, Connector ja ha rebut una vintena de propostes d’start-up interessades a rebre una acceleració, que l’empresa voldria articular d’alguna manera des del Parc Bit de Mallorca, si és que prosperen les negociacions que es fan aquests dies amb els responsables del parc tecnològic. Connector proposa un programa d’acceleració de cinc mesos amb un nombre de projectes simultanis que podria oscil·lar entre els cinc i els dotze. Durant aquests cinc mesos d’acceleració, Connector facilitarà els millor mentors i prepararà les empreses perquè siguin ‘potencialment aptes per invertir’. L’elecció de les start-up que configuraran la primera fase del projecte es podria fer el proper mes d’abril, suggereix Megias, d’entre un total de 15 o 20 projectes diferents. Cadascuna de les propostes d’acceleració que hagin estat seleccionades podrà emprar una sèrie d’eines en línia diversificades per mitjà de plataformes, equipaments informàtics i serveis tècnics, que impliquen uns beneficis valorats en 400.000 euros.

“El que més m’agrada de Connector és que sempre proposa una acceleració de veritat, fomentant una cultura d’innovació per a les empreses amb mentors realment capacitats, gràcies a la seva experiència, que han ajudat empreses de renom de tot el món. Hi ha emprenedors i mentors de molt de prestigi vinculats al sector turístic que estan molt interessats que la nostra proposta per posar en marxa aquesta acceleradora des de Mallorca sigui un èxit. Estam convençuts que venir aquí implicarà créixer sí o sí. A més, una acceleració d’empreses de tecnologia del turisme podria desembocar, per què no, en més propostes d’acceleració d’altres sectors tecnològics, a més del turisme, que a la llarga serveixin per fomentar l’emprenedoria i la inversió en R+D+I”, argumenta Megias.

L’impulsor de Connector Startup Accelerator, Carlos Blanco, va ser escollit com a millor inversor i emprenedor d’Espanya el 2014. La filosofia de l’acceleradora és la promoció d’start-up de base tecnològica especialitzada en projectes preparats per ser llançats al mercat. A més de finançament, Connector intenta trobar sempre socis estratègics per donar suport, des de dins les àrees més sensibles de cada projecte, fomentant ecosistemes que en potenciïn la innovació i amb un networking d’emprenedors d’èxit perquè puguin beneficiar-se de les seves experiències i absorbir el seu know how.