Posar a retxa les malalties gràcies a la dieta mediterrània

L’IdiSBa i l’hospital Son Espases aplicaran un software de densitometria com indicador per mesurar el greix abdominal i prevenir malalties cardiovasculars i diabetis

Per a dues persones amb el mateix pes i talla, que una d’elles tingui un centímetre més de panxa que l’altra no hauria de ser una cosa banal, deixant de banda la qüestió estètica, és clar. Tenir molta panxa pot ser un marcador d’obesitat abdominal i de greix visceral, que alhora pot implicar un major risc, a la llarga, de desenvolupar malalties cardiovasculars, diabetis i determinats tipus de càncer. Com combatre el problema? Doncs la solució podria estar molt més a l’abast del que hom podria haver imaginat mai: la dieta mediterrània és un patró extraordinàriament saludable que també té efectes directes i beneficiosos sobre la composició del greix i que contribueix a la modulació del perímetre de la cintura del nostre cos.

Els científics ja havien constatat, mitjançant estudis observacionals, que la dieta mediterrània, per si mateixa, pot ajudar a reduir el centímetre de la panxa. Però ara s’ha fet una passa més enllà i s’ha descobert que una dieta rica en oli d’oliva, fruita, verdures, llegums, peix, fruits secs i altres components repercuteix en una menor acumulació de greix visceral a l’abdomen –el que rodeja els òrgans interns– i redueix considerablement els efectes perjudicials que l’obesitat i el sobrepès tenen sobre la nostra salut. En el futur, la diagnosi podria ser molt més fàcil, ja que un aparell de densitometria combinat amb un innovador programa informàtic permetrà saber la zona exacta de l’acumulació de cada gram de greix dins el nostre cos.

La doctora Dora Romaguera, cap del grup de Fisiopatologia Cardiovascular i Epidemiologia Nutricional de l’IdiSBa (Institut d’Investigació Sanitaria de les Illes Balears), és la investigadora principal del projecte 'PREDIMED+DM: Efecte d’una dieta mediterrània hipocalòrica i promoció de l’activitat física en la prevenció de la diabetis tipus 2 en persones amb síndrome metabòlica. Efecte mediador dels canvis de la composició corporal i disminució del greix visceral mesurat per DXA'. El projecte pretén determinar els efectes d’aquesta intervenció intensiva sobre l’estil de vida que inclou activitat física, dieta mediterrània hipocalòrica i teràpia conductual sobre la prevenció cardiovascular i la diabetis tipus 2. En aquest sentit, s’està fent un estudi específic per avaluar de quina manera els patrons d’alimentació saludables ajuden a la prevenció de l’obesitat abdominal, considerada un dels factors de risc de diverses malalties. La recerca s’emmarca en un estudi més global, Predimed Plus, que disposa d’una mostra total de camp de 6.874 participants a tot Espanya.

Predimed Plus és un projecte estatal que va començar el 2014 i en el qual participen un total de 23 centres, dos dels quals són a les Balears: l’Hospital Universitari Son Espases amb l’IdiSBa i l’hospital Son Llàtzer amb la UIB. Cada un dels 23 centres –amb línies específiques de recerca en col·laboració entre ells– havia de reclutar uns 300 pacients, tot i que a Son Espases se n’han seleccionat 335. El projecte que impulsa l’IdiSBa té l’objectiu específic de determinar els canvis a la composició corporal a través d’un aparell de densitometria (DXA), una tècnica d’imatge que permet veure la distribució de la massa de greix i la massa muscular amb l’ajut d’un software que mesura el greix visceral, que és el tipus de greix al qual s’associen efectes metabòlics més adversos. O sigui que saber on s’acumula el greix pot ser crucial amb vista a prevenir malalties. S’estima que el 25% de la població pateix síndrome metabòlica amb possibilitat de desenvolupar una malaltia cardiovascular, diabetis i determinats tipus de càncers. Els pacients seleccionats per l’hospital Son Espases a l’estudi Predimed Plus tenen sobrepès, obesitat, síndrome metabòlica i factor de risc cardiovascular (tensió arterial alta, colesterol bo baix, glucosa alta o diabetis, triglicèrids alts, etc.). Tots ells han decidit, lliurement, participar en aquest assaig clínic, derivats des dels seus respectius centres d’atenció primària de Palma.

Premi Joves Investigadors

A part d’investigadora en epidemiologia nutricional a l’IdiSBa, Dora Romaguera és membre del Ciberobn (Centro de Investigación Biomédica en Red), un consorci d’investigació mèdica en xarxa dels investigadors dedicats a la recerca de l’obesitat a Espanya. També col·labora a l’IES Global de Barcelona i és investigadora honorífica de l’Imperial College London, centre on va estar fent una estada postdoctoral de quatre anys. Recentment ha estat guardonada amb el premis Joves Investigadors, una iniciativa que la Fundació AstraZeneca duu a terme en col·laboració amb l’Institut de Salut Carlos III per impulsar el talent científic d’investigadors menors de 40 anys a Espanya. A través d’aquests premis, que enguany han arribat a la tercera edició, la fundació dona l’oportunitat de desenvolupar recerques pròpies i innovadores en àrees terapèutiques prioritàries per a la salut, com la diabetis tipus II, obesitat, EPOC, oncologia i Síndrome Coronària Aguda (SCA).

La científica balear, que ha resultat guanyadora en la categoria de diabetis tipus II i obesitat per la seva recerca desenvolupada a l’IdiSBa vinculada al projecte Predimed Plus, rebrà el guardó el proper dia 19, conjuntament amb els altres tres guanyadors, en el transcurs de la III Jornada Joves i ciència: impulsant el talent científic, que se celebrarà a l’Institut de Salut Carlos III a Madrid. Per poder continuar el seu treball, la investigadora rebrà una beca de 20.000 euros atorgada per la Fundació AstraZeneca, que l’equip de Romaguera destinarà a l’aplicació del software que s’ha comprat a l’empresa General Electrics i amb el qual es podran interpretar les dades sobre acumulació de greix visceral recollides amb l’aparell de densitometria DXA, actualment ubicat a la plataforma de medicina nuclear de Son Espases. De moment, aquesta interpretació s’ha fet amb la col·laboració de la Universitat de Navarra.

Predimed Plus va començar el 2014 i tindrà una durada de sis anys, tot i que els darrers pacients acabaran el procés d’intervenció el 2022. Es tracta d’un estudi on hi ha dos grups diferenciats: un d’intervenció i un de control. Respecte del primer, es fa una intervenció intensiva sobre l’estil de vida que inclou la promoció de dieta mediterrània hipocalòrica, activitat física i teràpia conductual, un tipus de psicoteràpia per motivar els pacients. És una intervenció multifactorial, o sigui que no només està enfocada a la dieta, sinó a diferents àmbits de l’estil de vida i pèrdua de pes. Per part seva, el grup control –que representa l’altre 50% del camp d’estudi i que ha estat seleccionat de manera aleatòria– rep consells molt bàsics de com fer una dieta mediterrània de baixa intensitat, sense necessitat d’activitat física ni dieta hipocalòrica. Aquesta dieta ja es va demostrar que era molt eficaç per prevenir les malalties cardiovasculars gràcies a l’estudi Predimed 1, antecessor de l’actual i desenvolupat a tot Espanta entre el 2002 i el 2010.

Encara no hi ha dades definitives del Predimed Plus, però els marcadors ja demostren tres coses: el grup d’intervenció perd més pes que el grup control, perd més circumferència a la cintura de la panxa i millora els seus paràmetres bioquímics (nivell de colesterol, glucosa, tensió arterial, etc.) de manera significativa. “Això és un indicador que la intervenció està funcionant i s’està fent bé. Ara necessitam un seguiment de sis anys per tenir més dades estadístiques i poder fer associacions”, diu Romaguera. “L’evidència global és que l’obesitat sempre serà insana, tot i que no hi hagi alteracions metabòliques”, afegeix.

Nous patrons dietètics

De manera gaire bé inevitable, les persones engreixen amb l’edat. No és el mateix fer una dieta a 30 anys que a 60. Els estudis demostren que, de mitjana, les persones agafen quasi mig quilo a l’any, concretament 450 grams anuals. O sigui que en 20 anys es guanyen quasi 10 quilos i en molts casos s’arriba al sobrepès o obesitat. Però la recerca desenvolupada per la doctora Romaguera els darrers anys ha constatat que la gent que fa dieta mediterrània de manera regular (més fruita, verdura, llegum, peix, oli d’oliva i menys carn i lactis) amb el temps guanya menys circumferència a la cintura. A l’actualitat, les directrius dietètiques estan deixant de parlar d’aliments, nutrients i greixos saturats per fixar-se més en els patrons d’alimentació, és a dir, la suma podria ser més important que les parts individuals. “Estam convençuts que seguir un patró de dieta mediterrània no només estabilitza el pes, sinó que fa que la circumferència de la panxa no augmenti tant”, apunta la investigadora. “La gent ha anat incorporant coses a la dieta mediterrània, aliments nous, i entre tots hauríem de tornar a les bases de com era fa 60 o 70 anys, amb una cuina de mercat, aliments de temporada, de proximitat i mínimament processats”, opina Romaguera.
A la majoria dels casos dels pacients del grup d’intervenció de Son Espases, el perímetre de la panxa ja està disminuint després de seguir una dieta mediterrània, encara que no tant com els científics esperaven que passaria. “A l’estudi ens havíem plantejat la possibilitat que perdessin un 8% del pes corporal, i per ara n’estan perdent un 4%. Potser la dieta no és prou estricta, potser els dietistes no hi estan gaire damunt o potser el problema és que a la gent major de 55 anys els costa més pedres pes, malgrat que encara està en discussió comprovar si realment és possible reduir pes a partir d’aquesta edat”, puntualitza la investigadora de l’IdiSBa. La logística de l’estudi és molt complexa i seguir l’evolució de tots els pacients no és una tasca fàcil. Predimed Plus és un projecte molt ambiciós que podria fer canviar les directrius dietètiques no només d’Espanya sinó també d’altres llocs del món. “Amb tot l’esforç que estam fent i totes les proves complementàries, esperam demostrar que la dieta mediterrània té efectes molt beneficiosos sobre els canvis de composició corporal i amb conseqüències positives sobre la salut”, sentencia Romaguera.