Prendre cafè, l’hàbit social més saludable

El grup de recerca EVES de la UIB avalua els efectes positius de la ingesta de cafeïna i dels compostos polifenòlics sobre l’estat inflamatori del nostre organisme
Grans de cafè.

A Espanya el 63% dels ciutadans majors de 15 anys consumeix almenys una tassa de cafè al dia, amb un consum mitjà de 3,6 tasses per dia entre setmana i de 2,7 tasses per dia els caps de setmana, cosa que es tradueix en un consum setmanal estimat de més de 535 milions de tasses de cafè, segons dades de l’informe Café & Té: Hàbits de consum de cafè. A Espanya som ‘cafeters’, però a altres països encara se’n consumeixen proporcions bastant més altes. A la pregunta de si prendre tant de cafè és saludable, els científics cada vegada tenen més elements de judici per respondre afirmativament, tot i que ho condicionen, això sí, a les quantitats de la ingesta, els hàbits de consum i les condicions particulars de cada persona. Si prendre cafè és, fonamentalment, un hàbit social, això vol dir que els aficionats a aquesta beguda tenen, sense saber-ho i ja d’entrada, un gran avantatge, contràriament a la creença popular que atribueix al cafè efectes negatius. Tradicionalment, s’ha considerat el cafè perjudicial, en part pels efectes ‘massa’ excitants de la cafeïna i també perquè antigament s’associaven els costums de la gent que bevia cafè amb els dels fumadors. Encara ara hi ha enquestes que relacionen els dos hàbits.

Incidència positiva

Els efectes saludables del cafè s’han començat a estudiar i a conèixer en la mesura que els darrers anys ha augmentat la prevalença de determinades malalties: diabetis, obesitat, síndrome metabòlica... I és justament sobre aquestes malalties sobre les quals el cafè sembla que pot incidir de manera positiva. Quins són aquests efectes? Recentment s’ha proposat que la cafeïna podria interaccionar amb el sistema endocrí i el sistema immunitari modificant l’estat inflamatori de l’organisme, concretament provocant un efecte antiinflamatori (com també s’ha descrit per a l’activitat física), i que seria molt beneficiós. Tot i això, encara no existeixen estudis concloents, per la qual cosa els científics estimen necessari comprovar aquesta hipòtesi.

Aquesta és justament la tasca dels científics de la UIB que formen part del grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut (EVES). Pedro Tauler n’és l’investigador principal i explica que l’estudi sobre els efectes del cafè té dues vessants diferenciades: una relaciona cafè i salut, mentre que l’altra vincula la ingesta de cafeïna amb l’activitat física. Respecte a la primera, el punt de partida és tractar de demostrar que la gent que pren més cafè té una menor incidència de diabetis i també una menor incidència en el que es coneix per síndrome metabòlica, o sigui, el conjunt de problemes que poden esdevenir un factor de risc (per culpa del colesterol alt, obesitat, sucre, tensió, triglicèrids i d’altres) i que predisposen a les malalties cardiovasculars.

La inflamació sistèmica o crònica és un procés associat a l’aparició i el desenvolupament d’aquestes malalties. En concret, l’estat que es coneix pel nom de low grade systemic inflammation ha estat relacionat amb malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat, etc. i es caracteritza per la presència d’alguns marcadors d’inflamació com la IL-6, la proteïna C reactiva i el TNF-alfa. Cal tenir en compte que el sedentarisme augmenta l’estat inflamatori de l’organisme. L’activitat física moderada, en canvi, exerceix un efecte antiinflamatori que podria ajudar a prevenir l’aparició o a controlar el desenvolupament d’aquestes malalties. Alguns autors han proposat que el nexe d’unió d’aquesta inflamació és el greix visceral que s’acumula entre els òrgans, a més de la influència dels estils de vida, el balanç energètic derivat de l’alimentació, la manca d’exercici, fumar, etc., que també són causes d’una inflamació sistèmica. “El nostre punt de partida és que el cafè, a través de determinades substàncies, provoca un efecte antiinflamatori, fent baixar aquesta inflamació sistèmica crònica i, per tant, prevenint l’aparició de malalties de prevalença”, explica Tauler, que també és professor del departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut a la UIB.

La dosi, punt crucial de discussió

Un dels punts crucials de la discussió científica consisteix a determinar la quantitat de cafè que necessita el nostre organisme per potenciar els efectes positius per a la salut i saber a partir de quina dosi, en canvi, el cafè pot esdevenir perjudicial. “Sembla que els antiinflamatoris no serien detectables fins que no se n’haguessin pres almenys quatre tasses al dia, però no n’estam absolutament segurs; aquesta és, doncs, una de les coses més importants que estam tractant d’esbrinar”, puntualitza Tauler. Per resoldre-ho, el grup de recerca EVES ha desenvolupat en els darrers dos anys un estudi per determinar els efectes de la ingesta de cafeïna i l’activitat física i sobre l’estat inflamatori de l’organisme. A l’estudi, realitzat amb 276 voluntaris, bàsicament personal universitari, s’han recollit moltes dades gràcies a enquestes sobre ingesta habitual de cafeïna, activitat física, freqüència de consum d’aliments i d’adherència a la dieta mediterrània. També s’han pres mostres de sang de tots els voluntaris que ara mateix s’estan analitzant, amb l’objectiu de determinar paràmetres d’inflamació.

També queda pendent de saber els components del cafè que originen aquest mecanisme. Durant molt de temps tot s’atribuïa a la cafeïna, però altres estudis recents han demostrat que els efectes beneficiosos també apareixen quan el cafè és descafeïnat. “Probablement hi ha altres substàncies encara més importants, com els compostos polifenòlics, semblants als que tenen el vi, que serien els responsables dels efectes més saludables del cafè, perquè són antiinflamatoris i antioxidants. Volem determinar, gràcies al nostre estudi, si realment la part més beneficiosa del cafè és aportada per la cafeïna o per aquests altres composts”, informa l’investigador de l’EVES.

Relació de la cafeïna amb l’esport

De moment, l’estudi ja s’ha publicat a la revista Medicine & Science in Sports & Exercise, en la seva vessant de la relació de la cafeïna amb l’esport, i a Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, en la part de nutrició i metabolisme. Justament aquesta mateixa setmana s’ha fet una tercera publicació a Journal of Sports Sciences d’un treball titulat Energy, macronutrient and water intake during a mountain ultramarathon event: The influence of distance. Els seus autors -Sonia Martínez, Antoni Aguiló, Lluis Rodas, Leticia Lozano, Carlos Moreno i Pedro Tauler- van fer un estudi sobre els hàbits alimentaris i la presència d’antiinflamatoris en els corredors de la UltraTrail que es va fer a la serra de Tramuntana el 2015. La principal conclusió indica que els participants van ingerir un volum d’aliments inferior al recomanat i que la meitat dels inscrits a la cursa van prendre antiinflamatoris el mateix dia de la competició. Entre aquests, només el 38,8% els va prendre per prescripció medica, mentre que els altres ho van fer automedicant-se.

TALLER A LA SETMANA SALUDABLE A LA UIB

Amb tots aquests elements de judici damunt de la taula, la UIB ofereix la setmana vinent la possibilitat d’assistir al taller Cafè, un producte saludable i sostenible? a càrrec de Pedro Tauler, que s’ocuparà de la vessant més científica de la xerrada, i d’un portaveu de l’empresa Lavazza, que abordarà altres qüestions com els tipus de cafès, preparació, cultius i producció sostenible. També hi haurà un tast de cafè en el decurs del taller, que començarà a les 16 hores del proper dia 29, dimecres, a l’edifici Mateu Orfila i Rotger del campus de la UIB. Les inscripcions es poden fer gratuïtament a http://ousis.uib.cat/. A la pregunta de si el cafè és un producte saludable, Tauler conclou que “per descomptat, però s’han de tenir en compte algunes limitacions; al final és com qualsevol medicina, totes tenen efectes secundaris que, a més, no són iguals per a tothom. El que no podem fer, això queda clar, és començar a donar un caramull de cafè a la gent que no n’ha pres mai”, matisa.

El taller sobre el cafè es farà en el marc de la IV Setmana Saludable a la UIB entre els dies 27 i 31 de març, amb la celebració, entre d’altres, d’activitats com Avalua la teva condició física, Donació de sang, Proves ràpides de VIH, la final de TaperXef UIB i altres tallers com Aprèn a fer el teu propi pa i Cuina d’infants i per a infants.