INNOVACIÓ I MEDI AMBIENT
Societat 14/07/2018

Trampes de feromones biodegradables per a insectes

Una ‘start-up’ menorquina presenta una solució sostenible per al control de plagues en arbres, horts i vinyes

i
Enric Culat
4 min
Les trampes s’han de posar penjant d’una branca i s’han de col·locar a una altura màxima de dos metres.

PalmaUna trampa biodegradable de baix impacte visual, sense insecticides, dissenyada específicament per al mostreig i captura d’arnes i altres insectes -fins a 140 espècies diferents- mitjançant feromones femenines i que serveixen per al control de plagues en terrenys forestals, agrícoles, vitivinícoles, hortícoles i fructícoles. Els avantatges són diversos: no els cal manteniment; són biodegradables i compostables; tenen baix impacte visual; presenten un disseny aerodinàmic i permeten la seva producció mitjançant tecnologia d’impressió 3D.

Es tracta d’un producte dissenyat i creat per l’emprenedor Iker Martínez, allotjat a la incubadora del Centre Bit Menorca amb l’empresa Somni Project, que està especialitzada en el desenvolupament de productes industrials amb les darreres tecnologies 3D. El projecte IMAGO és el primer producte propi de Somni Project i disposa d’una patent que avala el seu elevat grau d’innovació. Aquesta setmana Iker Martínez ha presentat el projecte en el transcurs d’un acte celebrat al Parc Bit al qual varen assistir el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons; el gerent de la Fundació Bit, Biel Frontera, i representants dels sectors forestal, agrícola i vitivinícola i de l’àmbit de l’emprenedoria i la innovació de Balears. L’emprenedor menorquí va explicar que IMAGO aporta nombroses aplicacions i solucions als sectors forestal, agrícola, vitivinícola, hortícola i fructícola. Un dels usos més idonis de la trampa és per controlar les plagues de la processionària del pi ( Thaumetopoea pityocampa ), però també pot ser usada per a la cuca peluda del suro ( Lymantria dispar ), l’arna centreamericana ( Tecia solanivora ), el vetejat del trèvol (Heliothis viriplaca ), el corc del raïm (Lobesia botrana ), el cuc gris de la gespa ( Agrotis segetum ), l’arna del tomàtiga ( Tuta absoluta ), la gardana ( Spodoptera exigua ), l’arna de l’olivera ( Prays oleae ), l’arna dels fruiters ( Acleris rhombana ), a més de moltes altres espècies de lepidòpters i d’insectes. El cicle de vida de la processionària del pi està molt definit, és anual (cíclic) i, per tant, previsible, i el ritual d’aparellament coincideix amb l’estació estival (principi de juny fins a final de setembre, segons la zona climàtica). Com que IMAGO ha estat dissenyada especialment per a capturar arnes, s’ha d’incidir en la seva aplicació directament els mesos d’estiu per aconseguir així la màxima efectivitat en les captures i perquè afecti d’aquesta manera la població d’erugues de l’any següent. Iker Martínez insistí que les trampes també poden ser útils amb altres plagues i amenaces potencials d’insectes i explicà que s’han començat a fer proves respecte de l’efectivitat en la captura de la vespa asiàtica ( Vespa velutina ) però encara sense uns resultats definitius com per poder emetre un judici de valors.

Pel que fa als avantatges, la trampa és respectuosa amb el medi ambient, ja que no utilitza en ap cas insecticides, sinó unes càpsules que contenen feromones femenines que actuen per atreure els mascles de la mateixa espècie i evitar la fecundació de les femelles. D’aquesta manera, es controla la població d’insectes de l’any pròxim. Les feromones actuen en una àrea de 2.500 metres quadrats. Això vol dir que per cada hectàrea es poden col·locar un total de quatre trampes, depenent del grau d’afectació de la zona a tractar. Les trampes es posen penjant d’una branca d’un arbre, mai no ha de superar una altura de dos metres i s’han de tractar d’escollir els exemplars perimetrals, els més joves o els ubicats a zones de clarianes. El disseny d’IMAGO permet que sigui una trampa de baix impacte visual i també aerodinàmic, amb la qual cosa l’efecte del vent no perjudica l’eficàcia de la trampa.

A més, el fet que el dispositiu no contingui cap bossa per als insectes en facilita l’ús i manteniment i allarga la vida útil del producte. En la mateixa línia de sostenibilitat del producte, IMAGO no conté parts metàl·liques ni derivats del petroli, només materials sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, com el blat de les Índies o la canya de sucre. Per tant, no genera un problema de residus, ja que el seu material (àcid polilàctic) és completament reciclable, biodegradable i compostable. En el cas que la trampa es trencàs, en quedar en terra, es descompon totalment amb el temps, sense afectar els cultius, segons assegurà Iker Martínez a la presentació del projecte. Per això es pot aplicar el concepte d’economia circular al producte. Si la trampa deixa de ser útil, pot tornar, en forma de material reciclat, al mateix sistema productiu per fer noves trampes. En aquest mateix sentit, el director general d’Innovació i Recerca va remarcar a la presentació la importància del producte “com a exemple clar d’economia circular, basat en el coneixement i amb unes expectatives molt interessants”.

Venudes cent trampes

Des del passat 1 de juny l’empresa Somni Project ha distribuït 100 trampes arreu de Menorca, 50 de les quals s’han instal·lat a la finca rural pública d’Alforí de Dalt (Ciutadella), en un programa pilot del Consell gestionat per la Reserva de la Biosfera. Les trampes també s’han distribuït a Austràlia, gràcies a un acord amb un agent col·laborador de Girona. L’emprenedor va explicar que “la impressió en 3D atorga avantatges competitius, ja que permet fer millores d’una manera més fàcil i barata. A més, amb la impressió en 3D desapareixen els costos de logística i faciliten la producció arreu del món”.

Diversos propietaris privats de cultius ecològics, empreses d’enginyeria agrònoma, centres educatius i clients particulars ja han mostrat interès en el producte, la venda del qual està prevista el 2019 a través de comerç electrònic . El gerent de Somni Project també va reconèixer “negociacions” amb Medi Ambient i Agricultura, tot i que les converses “encara no han fructificat”, i no en donà més detalls.

Suport del programa EmprenBit

L’empresa Somni Projects es va fundar l’any 2016 i des de 2017 es troba allotjada al Centre Bit Menorca, pertanyent a la Fundació Bit -un espai dirigit per Carmen Crespo-, des d’on rep el suport i l’assessorament del programa EmprenBit per a emprenedors de base tecnològica. El producte IMAGO és el resultat de la feina realitzada pel promotor del projecte juntament amb l’equip tècnic del programa EmprenBit per tal de dissenyar i validar un model de negoci innovador i altament competitu per al sector. Segons digué Iker Martínez a la presentació del projecte, “fa dos anys l’empresa va fer un gran gir amb l’entrada al Centre Bit Menorca, des d’on he rebut un suport i mentorització que han permès fer evolucionar el projecte d’una manera molt ràpida”.

stats