Com adaptar la tecnologia a l’entorn de les ciutats?

Una startup mallorquina, Beesensor Technologies, desenvolupa una app interactiva i comunitària que millora l’experiència d’ús dels parcs i jardins de Santander

ABOCAR DINS L’EMPRESA tots els coneixements adquirits a nivell universitari i de formació professional per posar-los al servei de la societat a través de sensors i projectes vinculats a la internet de les coses. Beesensor Technologies és un projecte de base tecnològica, nascut de la inquietud de quatre emprenedors mallorquins -Xisco Garau, Emilio González, Miquel Angel Mayol i Joan Amengual- que el 2013 varen decidir engegar un projecte empresarial innovador a partir de l’experiència i els coneixements adquirits a llarg d’anys en diferents sectors: enginyeria industrial, agronomia, ciències ambientals, química, informàtica... Aquest caràcter multidisciplinari és la base per poder dissenyar, desenvolupar i adaptar la tecnologia de les xarxes de sensors sense fils a les necessitats del client. Una informació captada en temps real de forma remota que pugui ser consultada a través d’una aplicació pròpia adaptada als requisits que es necessiten i que permet el monitoratge de l’entorn.

AQUESTA FILOSOFIA ÉS la que va duu Beesensor Technologies, el febrer de 2014, a guanyar el premi d’emprenedors de 2013 atorgat per la CAEB i també a estar seleccionada, l’any següent, d’entre 78 projectes presentats a nivell nacional per poder assistir al Primer Fòrum d’Inversió Ancesban (Ances Business Angels Network), tot i ser l’únic projecte que encara no estava constituït com empresa. I aquesta filosofia emprenedora és la que ha dut també a aquesta start up, encara incubada en el Parc Bit, a presentar un projecte tecnològic pioner que acaba de ser seleccionat d’entre 354 propostes europees i que en el futur podria obrir les portes a Beesensor a d’altres convocatòries i possibilitats.

EL PROJECTE ÉS diu ParGarCom i pretén millorar l’experiència d’ús dels parcs, jardins i zones verdes de la ciutat de Santander mitjançant el desenvolupament d’una aplicació amb informació obtinguda a partir de dades ja existents (per exemple sistemes de reg, de transports i de meteorologia) i d’altres dades generades a partir de la participació ciutadana. Aquest projecte tecnològic, que un cop desenvolupat podrà ser extrapolable a qualsevol altre ciutat, incideix en diversos punts clau que pretenen millorar la qualitat de vida de les persones, com per exemple l’educació, l’esport, i el medi ambient. Així, i entre les seves moltes possibles funcionalitats, s’inclouran aspectes com la identificació d’espècies de plantes i arbres, la organització d’activitats en comunitat i a l’aire lliure, o l’enviament d’incidències relacionades amb l’entorn i les instal·lacions.

PARGARCOM ESTÀ FINANÇAT al 100% a través de la convocatòria Organicity i s’emmarca en el programa europeu Horitzó 2020, un programa de recerca i innovació de la Unió Europea a través del qual es pretén involucrar als ciutadans en el procés de desenvolupament de solucions digitals i serveis d’utilitat amb l’experimentació de dades generades a qualsevol ciutat. L’empresa mallorquina va presentar aquest projecte en col·laboració amb la multinacional Optimum que s’encarrega de la comunicació i la continuïtat de ParGarCom. Actualment en desenvolupament, s’espera que l’aplicació entri en fase de proves el proper mes de febrer i es presenti públicament a l’abril d’aquest any. La participació de Beesensor a Organicity és especialment rellevant perquè introdueix la startup mallorquina en un escenari de co-creació amb un gran potencial i en una ciutat com la de Santander, referent mundial en desenvolupament d’aplicacions per a smart cities, com també ho son Londres i Aarhus (Dinamarca), igualment incloses en la plataforma Organicity que promou 17 projectes europeus, entre ells el de Beesensor.

EL CEO DE l’empresa mallorquina, Xisco Garau, recorda que “després de donar-li moltes voltes, vàrem decidir focalitzar un projecte on el nucli central fossin els jardins i els parcs de Santander, una ciutat que disposa de 76 punts verds, ni més ni menys, i que està ja molt sensoritzada i per això vàrem apostar per una aplicació”. A més de crear una comunitat per poder interactuar entre ells, l’app permetrà els usuaris, en un moment determinat, pujar fotografies d’espècies vegetals, totes geolocalitzades, penjar un vídeo o un arxiu de so, el que sigui... però al mateix temps captar dades de Santander, que compta amb molts sensors i estacions meteorològiques, informació sobre l’estat del tràfic, etc “Nosaltres ordenarem tota aquesta informació i la posarem a l’abast del usuari quan entri a l’aplicació”, explica Garau.

TOT EL FINANÇAMENT del projecte ha correspost a Organicity, mentre que a Santander no li ha costat cap despesa. “Els responsables municipals d’aquesta ciutat ens han obert les portes de bat a bat oferint-nos el màxim de col·laboració. Pensem que han valorat molt que una empresa tecnològica com la nostra vagi de la mà d’una altre amb un perfil totalment diferent, com és el cas de Optimum”. Pedro Carreño és delegat d’aquesta empresa per a Balears, que col·labora amb Beesensor per impulsar el projecte ParGarCom de Organicity. Ell opina que els parcs i jardins són “un element central de la vida d’una ciutat pels seus ciutadans”, per exemple per sortir a córrer, passejar o anar a un concert. Però també ho és pels turistes que visiten una ciutat. “Una app que parli dels parcs i jardins d’una ciutat no fa altre cosa que dinamitzar de forma activa la vida d’una ciutat i incrementar el vincle de les persones amb la seva pròpia ciutat”, hi insisteix Carreño.

EL DESENVOLUPAMENT DEL projecte en teoria acaba a finals de proper mes març, quan l’aplicació ja estarà a ple rendiment, però des de Beesensor i Optimum ja apunten que els agradaria prolongar-lo, ampliar-lo i així donar-li una continuïtat, potser aprofitant l’app per fer un anàlisi de dades de Big Data, tot i que aquest aspecte en principi no figura en la redacció inicial del projecte. A l’abril els promotors de ParGarCom voldrien fer una presentació a Mallorca per veure si el projecte interessa a algun ajuntament. “Volem que la gent sàpiga que a la nostre illa hi ha una capacitat per fer coses innovadores, i conegui la feina, esforç i dedicació que això representa. El més paradoxal de tot és haver tingut que anar a Santander perquè t’escoltin i apostin per nosaltres i a sobre ens animin a presentar-nos a més coses. Ens agradaria que Organicity per nosaltres és convertís en un punt d’inflexió”, argumenta el CEO de Beesensor, en relació amb la possibilitat de poder aplicar el projecte a altres ciutats: “a qualsevol lloc que hi pugui haver-hi un parc -diu Garau- ja que l’objectiu de Organicity és compartir dades i desenvolupar aplicacions que aprofitin coses ja existents per tal que altres usuaris es puguin connectar i beneficiar-se”.

BEESENSOR TÉ ALTRES projectes en marxa. També son socis d’una multinacional, Nedap, que es dedica al muntatge de sensors per detectar vehicles. Amb l’empresa de Barcelona BSM -que gestiona els aparcaments municipals d’aquesta ciutat- estan col·laborant per desenvolupar una plataforma combinada amb uns sensors que ja s’han col·locat devora la Sagrada Família per controlar i racionalitzar l’entrada d’autocars i busos turístics en aquesta zona de la ciutat. El sensors no els ha muntat Beesensor, sinó una empresa del grup ACS. La startup mallorquina s’ha encarregat específicament de la plataforma que complementa els sensors.

BEESENSOR TÉ A més una quinzena de clients a Balears, principalment empreses dedicades a l’agroalimentació, però també hotels i restaurants. De totes elles s’ocupa del control de temperatures dins càmeres frigorífiques a través del muntatge d’uns sensors que capten informació que després és trasllada a una plataforma o dispositiu mòbil on l’usuari hi pot entrar, consultar, generar alarmes i corregir possibles problemes. “Ara mateix el 80% de les empreses dedicades a l’agroalimentació de sa Pobla tenen càmeres frigorífiques sensoritzades per nosaltres”, apunta Garau. També és treballen casos més específics, segons la demanda de cada client, com el control del consum energètic, domòtica i monitorització de vehicles.