Economia 31/03/2018

Blockchain, de les criptomonedes al núvol d’internet

El Centre Bit Menorca acull una jornada sobre la relació de la cadena de blocs amb les monedes digitals i les possibilitats de transaccions, basades en el consens, la fiabilitat i la seguretat

i
Enric Culat
5 min

PalmaJa ningú no dubta que internet ens ha canviat la vida. El problema és que, a la xarxa, de la mateixa manera que a la nostra vida offline, continuam tenint el mateix problema: no ens fiam els uns dels altres. Per això necessitam un tercer que verifiqui qui som. La manera més freqüent de fer-ho és el DNI o el certificat digital. I quan del que es tracta és de transferir diners, els intermediaris financers com la banca o Paypal, entre altres, han estat imprescindibles. Però els intermediaris, del tipus que siguin, es queden amb les dades personals, hi comercien, ens cobren una comissió i d’alguna manera acaben restringint la nostra privacitat. Arribats en aquest punt, la pregunta del milió seria: podríem fer alguna cosa perquè no calguessin aquests intermediaris? Enginyers, desenvolupadors, informàtics i consultors ja fa temps que hi cerquen una resposta i proposen una solució que implica que tots tinguem la mateixa informació. Això és bàsicament Blockchain.

Una cadena de blocs, una còpia de seguretat, una base de dades o un llibre de comptabilitat al qual tots els que participen en aquesta xarxa poden accedir i guardar-ne un duplicat. La ‘clau’ d’aquesta tecnologia és el consens i la seva fiabilitat, o sigui, el fet que, si tots tenim la mateixa informació, aquesta informació ha de ser veritat. No hi ha una única blockchain, sinó tantes com en vulguem, poden estar interconnectades entre si i usar-se per a moltes coses diferents, per a qualsevol transacció, en realitat. En el seu origen, Blockchain es va inventar per sustentar una moneda digital: bitcoin. Va ser la primera criptodivisa descentralitzada no emesa per un banc central i el primer ús que se li va donar va ser el sector financer i la banca.

Els especialistes asseguren, però, que els seus usos van molt més enllà i que, conjuntament amb altres tecnologies com la internet de les coses i la ciència de dades, pot aplicar-se a qualsevol transacció que requereixi una verificació. Mentre hi hagi la necessitat de realitzar transferències de valor entre dues o més parts en un entorn de desconfiança i mitjans insegurs, el blockchain tindrà cabuda, ja que promet transaccions segures entre persones a tot el món sense necessitat d’intermediaris, per exemple en el cas de les assegurances, telecomunicacions, energia, mitjans de comunicació, eleccions, associacions...

Entendre i diferenciar la utilitat específica de Blockchain respecte de les monedes digitals, conèixer els avantatges que poden suposar per a les empreses les possibles aplicacions de la cadena de blocs, a més de valorar-ne l’impacte econòmic, debatre si està garantida la seguretat de l’emmagatzematge de dades sense possibilitat de modificació ni revisió o si en el futur les criptomonedes seran acceptades com a mètode de pagament: aquests varen ser justament els temes que varen centrar la jornada duita a terme el 27 de març al CentreBit Menorca, adreçada a professionals, empreses i estudiants, i organitzada per la FundacióBit. Hi varen participar diversos ponents especialitzats en el coneixement de Blockchain, com David Martín, Chief Data Officer de Bluekiri, empresa tecnològica del Grup Logitravel; Vlad Stan, cofundador i CEO de Futuristico, i Joan Caules, soci fundador de Menorca Coin, un projecte pioner a les Balears sobre la creació de moneda local i digital.

Així, per David Martín, les diferències entre Blockchain i les monedes digitals són molt clares. El primer és com un bloc de notes en el qual podem anotar totes les transaccions fetes amb criptomonedes; com un llibre de comptabilitat de les monedes digitals però de manera absolutament segura, una eina o base de dades que serveix per fer coses, però en la qual també hi ha criptomonedes. “Són les monedes virtuals les que utilitzen Blockchain per poder funcionar correctament, i no al revés”, puntualitza el responsable de l’àrea de Big Data de Bluekiri, empresa mallorquina que dona servei de desenvolupament tecnològic i innovació sobre els usos del cloud o nigul d’internet. Les monedes digitals que ara es fan servir són una forma de blockchain, però no són l’única.

Imaginem que un cop escrivim una pàgina o que feim un escrit, del tipus que sigui, ningú no el podrà alterar mai més, des d’un títol de màster universitari fins a l’escriptura de compra d’un pis. Tot quedarà guardat com una base immutable i, un cop escrit, ningú ja no ho podrà tocar. En aquest sentit, Blockchain certifica que qualsevol cosa passada no es podrà alterar, i a sobre serà distribuït democràticament, ja que realment ningú no en té el control, no hi ha un sol propietari del document, sinó diversos o fins i tot molts. David Martín explica que les utilitats pràctiques són “molt grans” i, per tant, es poden generar “múltiples aplicacions que utilitzin aquesta base de dades immutable i de manera distribuïda”.

Per exemple, fins ara, quan accedíem a una web, en realitat ho fèiem al servidor d’una empresa que generalment té el control de les dades i les gestiona segons els seus interessos. Igual passa quan entram en un caixer automàtic, en el qual totes les dades que introduïm estan controlades per un servidor, un banc o una empresa. Blockchain, en canvi, no està controlat per cap empresa, cada un dels nodes té un propietari diferent, però cap d’ells té la potestat de canviar les dades ni alterar-ne els continguts. Cada participant és un node, com si fos un ordinador més o menys potent i que forma part d’una xarxa descentralitzada, sense un ordinador principal.

Anotar les transaccions fetes amb criptomonedes en els llibres digitals de comptabilitat és només la primera passa. El Chief Data Officer de Bluekiri apunta cap on camina Blockchain i explica que, en el futur, es podran fer smartcontracts, actualment una de les coses “més innovadores, que generarà nous models de feina que a poc a poc podrien anar substituint els contractes tradicionals, els de tota la vida, els que els empresaris i assalariats signen de bona fe confiant que l’empresa ingressarà el nostre sou a finals de mes”. Blockchain canviarà aquest concepte i possibilitarà smartcontracts, que podrem pujar al núvol d’internet, amb un nou i revolucionari sistema de pagament pensat en funció de la nostra productivitat o, per exemple, gràcies a l’impacte que a les xarxes generi la feina que facem. La nostra cartera “s’engreixarà” online, i no a finals de mes, de manera que eliminarà intermediaris, bancs, empreses i, per tant, les transaccions es faran sense cost.

“ESTIC CONVENÇUT QUE moltes empreses evolucionaran i faran un canvi de conceptes, en el futur, amb la utilització de Blockchain -opina David Martín-, per exemple a través de cada reserva d’hotel, així desapareixen les comissions, i amb aplicacions pràctiques sobre les seves previsions de despeses, gestió, comptabilitat... Anam cap a un sistema que s’acabarà generalitzant perquè té molts avantatges, amb una capacitat de certificació de moltes coses que evita problemes i dona molta tranquil·litat”. Així ho creuen a l’empresa alemanya TUI, que ha fet la passa i tots els contractes interns de la qual ja es basen en Blockchain. I a les Balears, què podria aportar l’empresa Bluekiri -que té la seu al Parc Bit- per avançar en la utilització d’aquesta cadena de blocs? El seu Chief Data Officer respon sense dubtar, com si la pregunta no li vingués de nou i fos alguna cosa més que una simple hipòtesi de treball: “Nosaltres podríem aplicar Blockchain per assegurar als clients una bona capacitat de resposta dels serveis que donam a través de la contractació d’internet en el núvol. Si el sistema ‘cau’ més de 30 segons al mes, llavors els clients tindrien una compensació econòmica immediata, un ingrés automàtic, sense necessitat de cap gestió o intermediari”, apunta sobre aquesta qüestió.

El temps dirà si Blockchain serà o no ‘clau’ per entendre les transaccions del futur i si totes aquestes expectatives responen a la realitat. Allò ben segur és que l’ús de les monedes digitals es beneficiarà, i molt, de l’avanç de les noves tecnologies, el talent i l’entusiasme d’uns quants emprenedors, desenvolupadors i investigadors especialitzats en ciència de dades, també de les Balears. Si tenim en compte que un dels principals valors de la innovació que es fa aquí té a veure amb el món online vinculat al turisme, llavors ens adonarem de les enormes possibilitats del Blockchain a les nostres Illes.

stats