Un cor d’intel·ligència artificial des del Parc Bit

Wireless DNA, que ofereix solucions a les majors empreses de telecomunicacions de tot el món, prepara ara un revolucionari projecte corporatiu amb Meteoclim i 2GN

Gairebé tothom disposa d’un telèfon mòbil, un aparell del qual avui dia ens seria molt difícil prescindir. Els ecosistemes tecnològics que suporten aquesta telefonia mòbil cada cop són més complexos, més delicats, i alhora també ofereixen més possibilitats. Però de vegades els operadors de telefonia tenen problemes per poder oferir serveis de qualitat a la ciutadania i, sobretot, mantenir-los en el temps. Són problemes que habitualment ens passen desapercebuts, als usuaris. La seva resolució sol ser costosa i presenta molta complexitat. A Wireless DNA, però, estan sempre disposats a oferir la major optimització i manteniment possibles a les empreses de telefonia mòbil, fent-ho d’una manera innovadora i gràcies a les tecnologies de darrera generació.

Wireless DNA és una empresa tecnològica mallorquina que acaba de guanyar el Premi Nacional CEPYME 2017 (Confederació Espanyola de la Petita i Mitja Empresa) en el transcurs d’una gala que va tenir lloc a Madrid el 4 de desembre a la qual varen assistir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; el president de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa, Antonio Garamendil, i el president de la CEOE, Juan Rosell, entre d’altres autoritats polítiques i empresarials. L’empresa mallorquina va aconseguir ficar-se entre els finalistes de la categoria Pime Innovació Tecnològica, malgrat les més de 300 candidatures rebudes en la IV edició d’aquests premis, l’objectiu dels quals és reconèixer les empreses que contribueixen directament al progrés econòmic i social, a més de crear ocupació.

Wireless DNA proveeix les majors empreses de telecomunicacions del món -AT&T, Orange, Vodafone, entre d’altres- i gaudeix de molts anys d’experiència en xarxes de telecomunicació, plataformes tecnològiques i anàlisi intel·ligent de dades a temps real. L’start-up mallorquina té la seu al Parc Bit, però treballa a tot el món, des d’Israel fins a Mèxic, i té diversos projectes d’expansió, especialment a Centreamèrica i als Estats Units. José Mañas n’és el fundador i CEO, i explica que Wireless DNA tracta d’aplicar “solucions innovadores que són alguna cosa més que un software, mirant tot el que passa a les xarxes -des de serveis de WhatsApp, YouTube, veu, telèfons amb tecnologies 2G, 3G, 4G, internet de les coses, etc.-, sempre de manera remota i en temps real, detectant els possibles problemes per oferir així solucions per a cada problema en concret. Feim una mescla de Big Data i Smart Data, i moltes vegades no és només una qüestió d’afegir-hi computació, sinó de posar en pràctica les lliçons apreses a través de molts projectes i traslladar l’experiència adquirida per tal de resoldre els problemes, veure quines són les configuracions més òptimes de les xarxes i preveure els atacs que es poden produir a les xarxes. Tot això ho combinam, hi posam intel·ligència i llavors es tradueix en una millora de la performança de les xarxes”, hi insisteix el responsable de Wireless DNA.

Monitoritzar tendències en temps real sobre el que passa a través de les xarxes de la comunicació i de la telefonia mòbil i analitzar la capacitat i la mobilitat són aspectes que influeixen decisivament sobre la qualitat del servei que ofereixen les operadores. A Wireless DNA també fan d’auditors de la qualitat del serveis que donen aquests operadors de telefonia mòbil i supervisen la freqüència i potència que generalment atorguen les administracions. A part del prestigiós reconeixement de CEPYME 2017, Wireless DNA ha rebut, fa poques setmanes, un altre premi amb motiu dels actes del 15è aniversari del Parc Bit, en aquest cas dedicat a l’empresa “més internacionalitzada”; destaca, així mateix, la seva brillant trajectòria, la innovació i la qualitat de la seva tecnologia.

Aquesta internacionalització no impedeix a Wireless DNA establir col·laboracions amb altres empreses locals ubicades també al Parc Bit. D’aquesta manera, després d’una estratègica sinergia amb 2GN (la plataforma social i solidària de l’economia de barri) i Meteoclim (una start-up referent en meteorologia i climatologia), Wireless DNA prepara per al 2018 un ambiciós i revolucionari projecte, però mantenint la seva aposta pel desenvolupament sostenible i les telecomunicacions. Es tracta de posar en pràctica un nou concepte de ‘ciutat intel·ligent’ que garanteixi als ciutadans la gestió eficient dels recursos disponibles posant la tecnologia a l’abast i servei de la societat.

“El que volem fer ara és com una evolució natural -avança Mañas- tenint en compte que el nostre leitmotif sempre ha estat treballar per als governs i grans operadors per garantir un servei universal de les telecomunicacions de qualitat i assegurar el compliment normatiu d’aquestes operadores. Però volem anar més enllà. Els sistemes smart cities estan molt de moda, però requereixen intel·ligència; hi ha un ecosistema molt complex de tecnologies i cal auditar el caos de les xarxes. Si posam ordre en aquest caos, llavors aconseguirem eficiència i qualitat, sempre a través d’algoritmes i mètodes”, argumenta el CEO de Wireless DNA.

I com aconseguir ordenar el caos? La resposta és Alma, un “cor d’intel·ligència artificial” que aquesta empresa vol instal·lar en el Parc Bit, amb la col·laboració i la complicitat de 2GN i Meteoclim. Alma esdevindrà un programa o un ens que interactuarà donant solucions en temps real per a les ciutats, però tenint cura de les persones. “Serà com una mena de centre de control per saber el que passa en el nostre entorn i funcionarà amb alta computació al servei de la societat, per exemple per donar intel·ligència a les ciutats, saber si hi ha molt de trànsit en una zona o si el consum energètic d’un poble és racional per tal que les administracions avaluïn, amb la informació que els donarem, si cal o no una actuació concreta, però sempre anticipant-se abans que es produeixi un problema”, diu Mañas.

Actualment es treballa per dissenyar la part física d’Alma, que d’alguna manera podria representar una bolla del món a través d’una projecció esfèrica, suspesa des d’un sostre construït amb un material especial. “Serà una cosa molt innovadora”, promet Mañas, ubicada dins un local de l’edifici Lleret del Parc Bit, on s’espera que al llarg de 2018 hi facin feina unes 80 persones procedents d’aquest nou projecte corporatiu integrat per Wireless DNA, Meteoclim, 2GN i altres empreses que s’hi puguin anar afegint en el futur. “Pretenem ser una gran empresa mundial, a escala estructural, però amb base corporativa a Mallorca, des del Parc Bit. Volem crear un grup de talent diferencial, perquè, si no ho feim, no tindrem cap possibilitat de sobreviure en aquest món tecnològic. Mallorca és massa petita -adverteix Mañas- i hem de col·laborar entre nosaltres i crear una base molt sòlida des d’aquí”.

Gràcies a aquesta unió entre Wireless DNA, Meteoclim i 2GN, el programa Alma oferirà els millors beneficis possibles. Així, les xarxes de telecomunicacions es podran transformar en xarxes de meteorologia, amb informació real i en línia del que succeeix quant a meteorologia avançada i a tot el món. “Tractarem de convertir-nos en el principal proveïdor d’informació meteorològica del món, allà on tinguem operadors de telefonia mòbil monitoritzats, i gràcies a l’experiència adquirida per Meteoclim en l’aportació de diverses solucions”, diu Mañas. Respecte de 2GN, explica que “són autèntics especialistes a posar en contacte associacions i usuaris amb vulnerabilitat i necessitats especials. En aquest cas, volem posar la plataforma smart city al servei del veïnat”, afegeix.