Societat 05/01/2019

L’ona neta de plàstics que ha arribat a les Balears

Cleanwave ja ha venut 10.000 botelles d’acer inoxidable com a alternativa als plàstics d’un sol ús i disposa d’una xarxa de 80 estacions de recàrrega d’aigua gratuïta

i
Enric Culat
6 min

Segons els càlculs de l’associació Cleanwave, a les Balears cada dia consumim 1,5 milions de botelles de plàstic. Això sense comptar els aliments envasats en plàstic, les bosses, els coberts, tassons, plats i, en general, els productes que provoquen una acumulació de residus de plàstic d’un sol ús. Si tenim en compte que l’Arxipèlag rep més de 13 milions de visitants a l’any, ens podem fer una idea de la incalculable quantitat de residus de plàstic que generam, entre tots, i que amenaça els recursos naturals i la mar. Però els plàstics que suren a la mar només són la punta de l’iceberg; sota l’aigua hi ha altes concentracions de microplàstics, indetectables a simple vista, però en quantitats molt més grans de les que caldria esperar. Aquest gegantí problema de contaminació planteja més incògnites: quina és la veritable magnitud del dany que causen aquestes micropartícules en la vida marina i en els éssers humans?

AQUESTA ÉS LA pregunta que es fa el documental Out of plastic, dirigit per Line Hadsbjerg i que explora el complex món dels plàstics a les Illes Balears i la necessitat d’actuar davant aquesta amenaça des de diferents fronts, sense oblidar la nostra contribució personal. El film, d’uns 50 minuts de durada, va ser presentat l’any passat al CineCiutat, a Palma, i al llarg del 2019 se n’ha previst la projecció a diferents espais de les nostres illes, com també l’organització de taules rodones i la distribució de material didàctic adaptat per als centres d’ensenyament sensibilitzats en aquest problema de contaminació ambiental. Out of plastic conta la història dels plàstics a les Illes Balears i la necessitat de respondre a l’amenaça de la contaminació plàstica en tots els aspectes de les nostres vides: què passa amb tot aquest plàstic?, on va?, es recicla?, què passa amb el plàstic que desemboca a la mar Mediterrània?, com afecta la vida marina? I en darrera instància, com ens afecta a nosaltres? A través de les opinions dels científics, pescadors, gestors de residus, empreses, polítics i activistes mediambientals, el documental es proposa respondre aquestes preguntes explorant, a més, les particularitats de la indústria del plàstic i les “oportunitats i mites” del reciclatge.

I QUÈ PODEM fer nosaltres? A Cleanwave ho tenen molt clar: començar pel nostre àmbit d’acció. És a dir, actuant a petita escala contribuirem a pal·liar la dimensió del problema. El que facem cada un de nosaltres sí que importa, perquè marca la diferència. Cleanwave vol ser un moviment social per crear “consciència” sobre la utilització del plàstic d’un sol ús i, en aquest sentit, proposa distintes alternatives. Una d’elles és la seva botella d’acer inoxidable, que dona accés gratuït d’aigua a les estacions de recàrrega de Cleanwave, més de 80 a tot Mallorca en aquests moments.

AQUESTA ENTITAT ANIMA els restaurants, hotels, botigues i empresaris a unir-se a aquest projecte instal·lant-se una estació de recàrrega d’aigua al seu lloc de feina i així facilitar-hi l’accés per a ús públic o privat. Aprofitant una àmplia xarxa de socis, el consumidor tindrà l’oportunitat de beure aigua neta de manera gratuïta i al mateix temps contribuirà a una societat lliure de plàstics. L’objectiu és aconseguir que l’aigua potable sigui de lliure accés a totes les Balears i al mateix temps reduir els residus de plàstic a través de la venda de botelles d’acer inoxidable. Se n’han venudes més de 10.000 des que Cleanwave va llançar la seva proposta, ara fa un any i mig. N’hi ha de tres tipus, amb preus que oscil·len entre els 16,50 € i els 24,50 €. Es fabriquen de manera sostenible i amb un impacte ambiental mínim. Totes són d’acer inoxidable i la més cara és una botella tèrmica de doble paret que manté les begudes fredes durant 24 hores i les calentes durant 12 hores. Són simples, modernes i les comandes es poden fer a través d’internet o, si no, comprar-les a les estacions de recàrrega.

ACTUALMENT, CLEANWAVE ESTÀ integrada per cinc persones. Line Hadsbjerg, Philipp Baier i Pilar Gómez en són els fundadors. Tot va començar molts anys enrere, quan Line i Philipp varen decidir venir a viure a Mallorca. Un dia Philipp va organitzar un acte a Eivissa que requeria la compra de 25.000 botelles de plàstic. Des de llavors, però, Philipp va decidir que tots els projectes i trobades que organitzàs a partir d’aquell moment -a través d’una altra empresa seva dedicada a l’organització d’esdeveniments anomenada LifeXperiences- serien sempre sense plàstics. D’aquesta manera va néixer la idea de Cleanwave, el mes de juliol de 2017.

DIT I FET. Amb la col·laboració de l’empresa KmZero, Cleanwave ha habilitat un sistema de subministrament d’aigua filtrada amb osmosi per tal de millorar la qualitat de la del grifó. La xarxa està formada per una vuitantena d’establiments composta per restaurants, bars, botigues, oficines de negocis, immobiliàries, estudis de ioga i fitness… tots ells amb un adhesiu d’identificació a la porta que certifica que a dins hi ha aigua potable gratuïta a l’abast de tothom i per recarregar amb botelles d’acer inoxidable o altres que no siguin de plàstic. Una aplicació mòbil facilita els punts de recàrrega més propers -amb geolocalització- perquè omplim les botelles d’acer tantes vegades com vulguem. Algunes empreses de renom ja fan servir botelles de Cleanwave, com Tui, Iberostar, Tirme i Palma Aquàrium, entre d’altres.

LINE HADSBJERG CREU que “hem de canviar el xip entre tots; fins ara hem estat absolutament dependents de les botelles de plàstic, però hi ha alternatives. Pensem que, per una banda, l’accés a l’aigua ha de ser lliure i, a més, hem de fer alguna cosa per protegir la mar, el medi ambient i a nosaltres mateixos de la contaminació del plàstic. La nostra visió és oferir una solució viable, amb accés a l’aigua potable i creant un canvi en la consciència cap a una societat lliure de plàstic”, insisteix la realitzadora del documental Out of plastic i una de les tres fundadores de Cleanwave.

A BANDA DE crear una xarxa d’estacions de recàrrega d’aigua potable i promoure la venda i l’ús de botelles reutilitzables, l’associació s’ha proposat, amb vista al 2019, incidir en les tasques d’educació mediambiental per alertar de l’impacte de l’ús dels plàstics i les solucions que hi ha. L’ensenyament es fa mitjançant esdeveniments, neteges de platges i participació en programes escolars. El mes d’octubre passat, Cleanwave va llançar el seu programa escolar educatiu ‘Plàstics fora’ en escoles públiques i privades, amb un taller de tres parts que ensenya als infants sobre el plàstic i el seu impacte. Line Hadsbjerg destaca la importància d’aquests tallers infantils “per canviar els nostres comportaments de consum, ja des de petits, i establir les bases d’una societat que estigui més i millor informada”. L’aprenentatge inclou el repartiment gratuït d’un llibre, una introducció a la discussió oberta, un contacontes i la projecció d’un audiovisual que prepara l’escenari per a un joc interactiu que estimula l’experiència emocional i sensorial del plàstic, el seu impacte en el medi ambient i per als animals, i com cada infant pot ser responsable de les seves pròpies accions. Només per als mesos de gener i febrer ja hi ha programades 19 activitats en escoles públiques de Mallorca.

LINE HADSBJERG ANUNCIA més activitats. Properament, Cleanwave acollirà una exposició d’art per recaptar fons i sensibilitzar sobre els efectes que té el plàstic en el nostre entorn. Per participar-hi, els artistes hauran de fer una obra gràfica -fotos, pintures, escultures, dibuixos infantils, etc.- que considerin que representa l’estat del nostre entorn i enviar-la a Cleanwave. L’associació també disposa de dues grans botelles de cinc metres d’alçada i deu aixetes. Són estacions mòbils d’aigua, amb una capacitat de fins a 600 litres d’aigua neta i fresca, que estan disponibles per llogar en tot tipus d’esdeveniments, curses, fires, festivals, etc. “L’oferim gratuïtament, sempre amb la idea que la gent no consumeixi botelles d’aigua de plàstic”, apunta Line Hadsbjerg. Un altre desig per a l’any que acabam de començar és habilitar fonts gratuïtes enmig de la via pública, però amb filtres per purificar l’aigua. “Volem tornar al sistema de fonts i de qualitat a l’abast de tothom; encoratjam els governs locals a invertir en instal·lacions de purificació d’aigua que assegurin que l’aigua del grifó serà potable”, conclou pel que fa a aquesta qüestió.

stats