07/04/2011

El Pep no tenia raó (per sort)

2 min
Seydou Keita celebra el seu gol, el quart dels cinc que van marcar  els blaugranes contra el Xakhtar.

EDITORLa història dirà que el Xakhtar només va existir en la roda de premsa de Guardiola. Ni el rival va poder plantar cara ni caldria jugar el partit de tornada. Algú explicarà, forçant la crònica, que el Xakhtar va tenir ocasions per marcar algun gol més: esperem que digui també que el Barça hauria pogut marcar fàcilment set o vuit gols. I és que la història d'aquest partit i, per tant, d'aquesta eliminatòria comença i acaba en la roda de premsa del tècnic blaugrana, que va decidir posar la pilota en joc el dia abans amb una frase tan exagerada com hàbil: "Estem més dins que fora". Es va fer l'enfadat i, amb una actuació magistral, va capgirar l'ambient dòcil que envoltava aquest partit.

Per alguna cosa Guardiola és un deixeble de Cruyff. Al vestidor del Dream Team va aprendre que de tant en tant s'ha de triar el moment adequat per utilitzar els mitjans. I vist el partit d'ahir, podem dir amb tota tranquil·litat que Guardiola no tenia raó i probablement ell sabia que no la tenia, perquè el Xakhtar va ser esclafat amb relativa facilitat. Però per això és el més llest de tots: perquè va aconseguir que el missatge impactés sobre l'equip, i va tenir un efecte revitalitzant i extraordinàriament efectiu. Els que es creuen les frases de Guardiola al peu de la lletra ens van voler fer empassar que venia el llop. No, no era cap monstre, era senzillament el Xakhtar Donetsk, un invent futbolístic aixecat a base de petrodòlars sospitosos. Però el soci, que se la sap llarga i ja fa temps que veu futbol, no va semblar mai prendre's el rival gaire seriosament.

Els quarts, evaporats

L'ambient era festiu però tirant a fred. El Camp Nou toca el cel amb les mans i es mira partits com el d'ahir amb suficiència, conscient que el millor equip del món no pot fallar contra un invent sortit del xec d'un oligarca rus. Per molt que Guardiola insistís en el seu discurs preventiu, la samarreta del Xakhtar no inspira res. Els quarts de final es van evaporar en pocs segons i el destí està escrit. El Barça i el Madrid es dirigeixen un contra l'altre com dos meteorits supersònics. Els qui es posin enmig de les seves trajectòries seran escombrats sense pietat, així és la nova llei no escrita d'aquesta temporada. El Barça va liquidar el Xakhtar al minut dos, un dia després que el Madrid liquidés al Tottenham en quatre minuts. Els quarts de final s'han evaporat en el supòsit que mai hagin existit. Proposo que la UEFA suspengui els partits de tornada, una nosa innecessària. La vida ja no és res més que un gran i inacabable Barça-Madrid. Que no s'acabi mai.

stats