Publicitat
Publicitat

Dins el TC també creuen que Rajoy abusa dels recursos

Fonts pròximes al tribunal consideren que els ha “subcontractat”

Encara que pocs dirigents independentistes s’ho creguin, la idea que el govern de Mariano Rajoy abusa dels recursos d’inconstitucionalitat també la comparteixen els membres del Tribunal Constitucional. Fonts pròximes al TC han dit a l’ARA que no és necessari presentar recursos cada dia a l’alt tribunal. Malgrat això, aquesta valoració no té en compte que el govern del PP té un costum que li és políticament rendible. Segons les mateixes fonts, Rajoy col·loca en l’electorat el missatge que té la situació de Catalunya sota control, encara que en realitat ha “externalitzat” o “subcontractat” l’acció en el TC.

El Govern acusa l'Estat d'"abusar" dels recursos al TC perquè impliquen la suspensió automàtica

Dimecres es va conèixer el recurs de súplica de la Generalitat davant del mateix TC per la suspensió cautelar de l’article 135.2 del nou reglament del Parlament i, segons ha sabut l’ARA, a l’alt tribunal són conscients que alguns dels arguments de la Generalitat reflecteixen la realitat. Sobretot troben encertat el de la semblança entre el nou reglament del Parlament i el d’altres Parlaments i Assemblees que tenen clàusules similars que no han sigut mai impugnades. Fonts pròximes al tribunal no descarten que es pugui admetre algun dels arguments de defensa de la Generalitat. Malgrat això, la suspensió cautelar té caràcter obligatori –per l’article 161.2 de la Constitució, que obliga el TC a suspendre sempre tot allò que recorri el govern espanyol– i és independent del fons de la sentència final.

¿La presentació del recurs de súplica del Govern implica que s’hagi de reunir el TC expressament per tractar-lo?#Els dotze membres del TC ja han començat les vacances i no ho preveuen, ja que el recurs té un tràmit. Ara l’Estat haurà de presentar les seves al·legacions, i es prendrà el seu temps.

El TC coneix l’agenda de Rajoy

De fet, en la reunió del ple del dilluns 31 de juliol, el president del Constitucional, Juan José González Rivas, va apuntar la possibilitat de celebrar un ple la setmana del 21 d’agost en cas que la mesa del Parlament admeti a tràmit la llei del referèndum i immediatament el govern de Rajoy presenti un recurs d’inconstitucionalitat pel sol fet d’haver-la admès a tràmit, sense esperar que sigui aprovada en ple el 6 de setembre. Aquest suggeriment del president del TC indica que coneix els escenaris amb els quals treballa el govern espanyol.

Justament dimecres, Rajoy, en la seva compareixença davant la premsa després de la seva caminada de rigor a Ribadumia (Pontevedra), va explicar que té prevista la possibilitat de convocar un consell de ministres extraordinari el mateix 16 d’agost si s’admet la llei a tràmit.

El govern espanyol preveu la possibilitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat preventiu tot just s'admeti a tràmit, cosa que avançaria els enfrontaments al mes d'agost, quan el més lògic seria conèixer primer la llei aprovada.

L’inici del combat final de l’1-O: a l’agost o al setembre?


 

21D