OBSERVATORI

Història d’una denúncia a la Moncloa

José Faya López, l’agent d’assegurances que ha denunciat per tràfic d’influències els exdiputats del PP Pedro Gómez de la Serna i Gustavo de Arístegui, va declarar ahir en qualitat d’investigat 

José Faya López, l’agent d’assegurances que ha denunciat per tràfic d’influències els exdiputats del PP Pedro Gómez de la Serna i Gustavo de Arístegui, va declarar ahir en qualitat d’investigat durant nou hores amb quaranta minuts de descans per menjar. Faya va explicar que dijous passat es va personar a la Moncloa per confirmar que havia entregat la seva denúncia l’11 de setembre del 2015. “Vaig voler assegurar-me’n i em van confirmar que havia aportat la documentació per a Jorge Moragas, director del gabinet del president”, va dir a preguntes del lletrat. És a dir: Mariano Rajoy.

Faya s’hi va presentar amb una carta acompanyada de contractes i factures, el material amb el qual dos mesos després, l’11 de novembre del 2015, va anar a la Fiscalia Anticorrupció per deixar-hi la seva denúncia. Són set folis de fets i 417 contractes i factures. La UDEF, quan va escorcollar casa seva, va trobar la carta per a Moragas -també era al seu ordinador- en la qual constava el segell del registre d’entrades de la Moncloa. Per què va anar a la seu del govern espanyol el setembre del 2011? Faya sabia que els diplomàtics De Arístegui i Moragas tenien molt mala relació, i esperava que la denúncia desencadenés la intervenció de la Moncloa. Es va equivocar. L’1 d’octubre del 2015 Rajoy va convocar eleccions i De la Serna, que era diputat en la legislatura 2011-2015, va ser introduït a la Diputació Permanent i incorporat a les llistes del PP per Segòvia. És a dir: mantenia l’aforament fins a sortir escollit el 20-D. Segons Faya, en veure que no hi havia reacció de la Moncloa, va anar a la Fiscalia Anticorrupció l’11 de novembre del 2015.

El govern espanyol no va posar els fets en coneixement de la justícia, com és obligació de tot funcionari públic. I, a més, va proposar De la Serna com a membre de la Diputació Permanent al Congrés, la qual cosa suposava posar-li l’escut del Tribunal Suprem, competent per investigar diputats i senadors.

El jutge José de la Mata va fer ahir un llarg interrogatori sobre la xarxa de cobraments presumptament il·legals i l’activitat desenvolupada per cada un dels socis. Entre el 2009 i el 2015, les societats utilitzades per De la Serna i Arístegui van ingressar 5 milions d’euros.

De la Mata, un jutge incisiu i meticulós en els detalls, va voler posar a prova els arguments de Faya. ¿Com era possible que De la Serna i Arístegui s’ocupessin de facturar a l’exterior i ell de buscar clients a Espanya sense saber el que feien els seus socis? Faya, segons fonts jurídiques, va arribar a expressar la seva molèstia per la reiteració de les preguntes del jutge instructor. Una part important de les preguntes van ser per conèixer la conducta d’una de les empreses més significades de la conxorxa, Elecnor, que havia contractat l’exjutge de l’Audiència Nacional José Antonio Choclán, que va ser advocat de Francisco Correa.

Faya també va narrar la visita al despatx de De la Serna a Madrid de Luis Bárcenas, l’any 2009. En aquella època, De la Serna va participar en reunions organitzades per l’advocat i exdiputat del PP Jorge Trías Sagnier en les quals s’explicava al jutge instructor del cas Gürtel, Antonio Pedreira, que Bárcenas era innocent. El jutge va dictar el sobreseïment de l’extresorer del PP, i De la Serna va arribar a dir que, gràcies a la seva tasca de “persuasió”, Javier Arenas i Mariano Rajoy l’havien convertit en el seu home de confiança. Després de nou hores, la declaració de Faya ha quedat ajornada fins dimarts que ve a les quatre de la tarda.