04/09/2016

El calvari judicial del PP

3 min
Mariano Rajoy s’enfrontarà a un segon intent d’investidura en un mes amb molt activitat als tribunals.

L’obertura de l’any judicial, la cerimònia del qual se celebra demà a Madrid, serà de facto el final de la treva o recés dels tribunals. I, per tant, suposarà la represa de les informacions sobre casos de corrupció, principalment del PP.

“La cerimònia posarà fi a les vacances i a les grans maniobres. L’Espanya real torna a ser la de sempre. Després del 6 semblarà que hem viscut a l’agost una certa ficció”, diu a l’ARA una font judicial amb amplis coneixements de les causes penals pendents. Com Sísif, Mariano Rajoy haurà de carregar la colossal pedra de la corrupció i pujar la muntanya en circumstàncies excepcionals: mentre prepara el seu segon i nou intent d’aconseguir la investidura -després del fracàs de divendres- un cop fetes les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre. I després de la previsible convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya per al 2017.

La primera resolució judicial d’importància és la sentència del cas Fitur, el primer judici de la trama Gürtel, que la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ja té elaborada. El judici es va acabar el 14 d’abril i la matèria són els contractes de les empreses de Francisco Correa -principalment Orange Market- amb la Generalitat de Francisco Camps. Fonts judicials asseguren que el tribunal declararà la trama de Correa “organització criminal” i que el seu cap pot ser condemnat a sis anys de presó.

El cas de Rita Barberá

València continua a l’agenda. El fiscal del Tribunal Suprem va sol·licitar al juliol, com demanava el jutge instructor de la causa sobre blanqueig de capitals (peça separada de l’operació Taula), que s’assumeixi la investigació de l’exalcaldessa i senadora Rita Barberá. Per tant, la sala d’admissió del Suprem, que presideix Manuel Marchena, haurà de decidir sobre la petició del fiscal. És previsible que la sala nomeni magistrat instructor. Un cop fet el pas, el nou jutge resoldrà sobre les diligències a practicar. Una pot ser citar a declarar en qualitat d’investigada Barberá abans de sol·licitar, o per determinar, si és procedent demanar suplicatori (petició de desaforament) al Senat. La llei d’enjudiciament criminal permet una declaració voluntària sense suplicatori, però com a investigada i assistida de lletrat.

Una altra de les circumstàncies processals a l’agenda és la resolució del recurs del PP contra la interlocutòria de la jutge Rosa Freire que ha qualificat el partit com a persona jurídica investigada en el cas de la destrucció dels discos durs d’un dels ordinadors de Luis Bárcenas. És la primera persona jurídica imputada des de la reforma del Codi Penal del 2012. D’altra banda, el 17 de setembre comença el cas de les targetes black de Caja Madrid - Bankia. Rodrigo Rato i Miguel Blesa centraran tota l’atenció al banc dels acusats per les despeses de 15 milions d’euros. I la cosa no acaba aquí. El dia 4 d’octubre s’inicia a l’Audiència Nacional el gran cas de la primera etapa de Gürtel, el període 1999-2005, amb Correa, Pablo Crespo, Luis Bárcenas i un nodrit banc amb desenes d’acusats. Correa i Crespo hi arribaran amb la motxilla de Fitur i, qui sap, potser des de la presó?

Púnica i Granados

Però aquestes són només algunes pinzellades del calvari judicial. Perquè paral·lelament continua la instrucció de l’operació Púnica i la recerca del patrimoni de Francisco Granados i la declaració de nous imputats. I dos assumptes més. En primer lloc, l’agent d’assegurances José Faya López torna a declarar com a investigat davant el jutge José de la Mata demà sobre les operacions de tràfic d’influències de l’exdiputat Pedro Gómez de la Serna i el diplomàtic Gustavo de Arístegui, que entre el 2009 i el 2015 van ingressar cinc milions d'euros per "assessorament a l'exterior" d'unes vint empreses.

I, en segon lloc, aquests dies s’ha de resoldre l’admissió a tràmit de la querella criminal presentada per Xavier Trias i CDC contra el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso. Aquesta és l’Espanya realment existent on Rajoy s’atrevirà, sense complexos, a demanar per segona vegada la confiança del Congrés.

stats